Pražská Thomayerova nemocnice modernizuje pavilony i vybavení

1
422
nemocnice
Hlavní budova pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice / Foto: FTN

Dětská chirurgie pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice [FTN] prošla modernizací za 80 milionů korun. Nyní nemocnice rekonstruuje plicní kliniku a chystá se na zahájení stavby nové budovy urgentního příjmu.

Rekonstrukce Kliniky dětské chirurgie a traumatologie 3. LF UK a FTN, kterou vedení nemocnice slavnostně otevřelo v pátek 1. září, vyšla podle ředitele nemocnice Zdeňka Beneše na necelých 80 milionů korun. Zhruba 54 milionů šly na stavební práce a přes 19 milionů stál nákup a instalace přístrojů. Větší část investice pokryly peníze čerpané z evropských fondů. Z rozpočtu nemocnice šlo na modernizaci klinicky sedm milionů korun.

„Covid ukázal, že rekonstrukce, které tu byly provedeny předtím, se ukázaly jako epidemiologicky nedostatečné,” řekl přednosta dětské chirurgie FTN Tomáš Pešl.

Nově tak podle něj bude možné jedno oddělení úplně uzavřít a pacienty tak izolovat. Klinika nově operuje jednotkou intenzivní péče, kde se léčí i děti po transplantacích. Každý rok tam lékaři operují více než dva tisíce dětí. Polovina zákroků je akutních.

Na dětské chirurgii FTN se léčí převážně děti s úrazy a dalšími zdravotními potížemi převážně z Prahy a Středočeského kraje. Ročně v ní zdravotníci léčí přes tři tisíce dětských pacientů.

Velkou rekonstrukcí prochází i plicní klinika

Počet lůžek na klinice se po rekonstrukci snížil na dvaatřicet. Podle ředitele Zdeňka Beneše redukce lůžek umožní větší prostor pro přítomnost rodičů u malých pacientů.

„V poslední době je to velice častý požadavek, proto jsme i na to mysleli,” vysvětlil ředitel nemocnice.

Na klinice se počítá s lůžky pro rodiče nejmenších pacientů. Rodiče větších dětí se ubytovávají jinde v areálu nemocnice. Dokončením modernizace dětské kliniky stavební práce v krčské nemocnici ale nekončí. Potrvají ještě několik let a zahrnují modernizace a přestavby i dalších pavilonů.

„V nemocnici probíhá kompletní rekonstrukce mnoha pavilonů, kupujeme i nové přístroje. Většinou jsou to peníze z Evropské unie z různých projektů,” řekl Beneš.

Kompletní rekonstrukcí podle něj nyní prochází plicní klinika, která patří v Česku k vůbec největším zařízením svého druhu. Na oddělení se léčí například pacienti s závažnou formou tuberkulózy [TBC].

„Byla naprosto zdevastovaná, protékaly stěny, hygienicky to bylo dál nemožné,” řekl ředitel.

FTN projde největším nemocničním EPC projektem v ČR

Jednotlivá pracoviště plicní kliniky se přestěhovala do jiných pavilonů. Provoz ale tyto změny nikterak neomezily. Úpravy mají podle odhadů vyjít na zhruba 270 milionů korun.

Pro pacienty s TBC, kterých podle Beneše každým rokem přibývá, se ale nic nezměnilo. Léčí se dál v samostatné oddělené budově. Při rekonstrukci se počítá i s novými boxy pro ně. Podle zákona je při nákaze povinná izolace v nemocnici. V současné době se jich v Krči podle Beneše léčí pětadvacet. Mezi pacienty přibývá i dětí. Od příštího roku by se někteří pacienti s méně závažnou formou podle návrhu ministerstva mohli za přísných podmínek a dohledu lékaře léčit i doma.

Fakultní Thomayerovu nemocnici hlídá památkový úřad

V budoucích letech se počítá i s výstavbou nového centrálního příjmu. Nemocnice má uspořádání pavilonového systému. Pro pacienty i pro zdravotníky je komfortnější, aby se příjmy a akutní péče centralizovaly, vysvětlil ředitel nemocnice. Nemocnice se spádovostí až 400 tisíc obyvatel se v budoucích letech dočká i spojení pomocí metra, připomíná ředitel Beneš.

„Bude se tady stavět metro, které sem bude také přivážet obrovské množství pacientů, kteří budou potřebovat ošetřit a hospitalizovat. Na to všechno se připravujeme,” říká.

Projekt a stavební povolení jsou podle Beneše připraveny, záležet bude na odsouhlasení financování ze strany ministerstev zdravotnictví, které je zřizovatelem nemocnice, a financí. Náklady odhaduje na 1,5 miliardy korun. Počítá se podle něj i s úpravou křižovatky před nemocnicí. To kvůli snazšímu vjezdu sanitek a dalších vozů nutných k provozu nemocnice.

Ve dvou desítkách objektů nemocnice stavební firmy v současné době postupně vyměňují dveře, okna, osvětlení a budovy zateplují. Nemocnice na tyto renovace čerpá dotace z Operačního fondu životní prostředí. Náklady se počítají v objemu zhruba 500 milionů korun.

Nejstarší budovy nemocnice pocházejí z konce 20. let minulého století a dohled tak nad nimi drží památkově úřady. Veškeré plánované úpravy tak musí vedení nemocnice předem konzultovat s jejich pracovníky. Podle Beneše tak bylo třeba zachovat i takové drobnosti, jako jsou přesné rozměry oken včetně kliček. Anebo si nechat schvalovat složení i odstín nové barvy na fasádu.

–ČTK/RED

1 komentář

  1. Dětská klinika je pediatrické oddělení, kde se určitě neoperuje. Rekonstruována byla klinika dětské chirurgie!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here