FTN projde největším nemocničním EPC projektem v ČR

0
641
FTN
Areál FTN / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Fakultní Thomayerova nemocnice [FTN] odstartovala velký projekt energetických úspor. Sníží tím spotřebu plynu a elektřiny minimálně o 30 procent. Projekt se dotkne 20 objektů v areálu FTN, které nyní procházejí modernizací.

Projekt FTN za plného provozu realizuje sdružení společností Metrostav Diz a Enesa z holdingu ČEZ Esco. Energetické řešení se skládá ze zateplení, výměny veřejného osvětlení a instalace regulace vytápění místností podle způsobu i času využití. Součástí projektu je záruka na energetické úspory EPC [Energy Performance Contracting].

„Jsme vůbec první fakultní nemocnicí v Česku, která se rozhodla využít formu EPC, kdy nám dodavatel přímo úspory garantuje ve smlouvě. Jsme rádi, že část nákladů se nám rychle vrátí z dosažených úspor za energie,“ říká ředitel FTN Zdeněk Beneš.

Upozorňuje, že energetické úspory jsou součástí rozsáhlejší modernizace nemocnice. Podle něj jde vůbec o největší stavební a energetickou modernizaci pavilonů FTN za posledních čtyřicet let.

„Zateplení sedmi našich pavilonů je součástí velkého projektu energetických úspor. Celkově tento projekt zahrnuje 20 našich objektů,“ upřesňuje.

Celková investice do aktuální modernizace činí bezmála 365 milionů korun bez daně z přidané hodnoty [DPH]. Z toho úsporná opatření stavebního charakteru vyjdou na 318 milionů korun. A na moderní úsporné energetické technologie půjde 47 milionů korun. Dotace z Operačního programu Životní prostředí [OPŽP] pokryje 45 procent způsobilých nákladů. 50 procent uhradí státní rozpočet, ostatně ten počítá s částkou na modernizace fakultních nemocnic ve výši necelých 1,5 miliardy korun. Zbytek zaplatí nemocnice.

Jaké jsou parametry projektu ve FTN

Podle zástupců dodavatelských firem projekt ve FTN je největší akcí EPC realizovaný ve fakultních nemocnicích v Česku. Úspora má v následujících pěti letech dosáhnout 18 GWh zemního plynu a 10 GWh elektřiny. Roční garance energetických úspor činí 7,1 milionu korun v cenách roku 2021. Přínos je i roční úspora emisí CO2 ve výši 2 517 tun. Stejné množství vyprodukuje za jeden den provozu klasický elektrárenský blok o výkonu 100 MW.

„V čase rostoucích cen energií a zvýšeného významu energetické bezpečnosti je sázka na úsporné projekty EPC tím nejlepším řešením. Nemocnici za prvních pět let garantujeme úsporu minimálně 35,5 milionu korun. Ve skutečnosti ale podle našich zkušeností z dřívějších projektů zákazník ušetří skoro vždy ještě více,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Nemocnice na Vysočině mají nové kogenerační jednotky

Součástí řešení je dle něj i energetický management. Ten dosažené úspory průběžně vyhodnocuje a navrhuje další vylepšení. Místnosti v nemocnici si třeba budou automaticky řídit dodávku tepla podle vlastní okamžité potřeby nezávisle na ostatních prostorách. V pokojích, sesternách a jídelnách tak bude možné udržovat vyšší teplotu než na chodbách, toaletách a schodištích – vždy s ohledem na vnitřní komfort a rozumnou spotřebu energie.

Další součást projektu je modernizace osvětlení. Téměř 11 500 svítidel nahradí moderní LED osvětlení. To bude mít o 60 procent nižší spotřebu energie ve srovnání se stávajícími typy. Což značí úsporu 4,6 milionu korun ročně.

Nemocnice investují do úspor čím dál více

Podle generálního ředitele společnosti ČEZ Esco Kamila Čermáka podobné EPC projekty firma realizovala v 18 nemocnicích a jiných zdravotnických zařízeních.

Například v nemocnici v Jihlavě, Karlových Varech, České Lípě, Ústí nad Orlicí, Chrudimi, Jevíčku, Litomyšli, Trutnově, Třinci, Havířově. Na Slovensku pak vůbec největší projekt EPC v zemi zajistila v nemocnici v Nových Zámcích.

Nemocnice v Nových Zámcích uspoří na energiích

Energetické služby se zárukou úspor se vyznačují tím, že veškerá rizika projektu nese jejich poskytovatel. V případě, že změna nepřinese úspory podle předem stanoveného modelu, rozdíl hradí právě poskytovatel. Návratnost investic do projektů metodou EPC se obvykle pohybuje od šesti do 10 let.

Dodejme, že FTN patří mezi tradiční a největší zdravotnická zařízení v Česku. Historie nemocnice se začala psát v roce 1928, kdy byla slavnostně otevřena u příležitosti 10. výročí založení první Československé republiky. V té době ještě jako Masarykovy domovy. Bez zajímavosti není, že při aktuální modernizaci budou muset stavaři dodržet památkovou ochranu těch budov nemocnice, které se otevřely v roce 1928. Například dřevěná okna nahradí jejich přesné repliky.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here