Salmonela z Kinder čokolád se dosud potvrdila u 369 lidí

0
4419
salmonela
Bakterie salmonely / Foto: Pixabay.com

Po kauze kolem kontaminace čokolád Kinder bakterií salmonely přestalo značce důvěřovat 60 procent spotřebitelů. Gastroenteritidou, jež salmonela vyvolává, po čokoládě Kinder onemocněly stovky lidí, převážně děti v Evropě.

Salmonela se začala v čokoládových výrobcích značky Kinder, která spadá pod skupinu Ferrero, potvrzovat od dubna letošního roku. Hlášení přicházela převážně z evropských zemí, nejvíce pak z Francie, Belgie a Švýcarska. Od té doby výrobce z trhu stáhl celkem tři tisíce tun čokolády značky Kinder. Uvedl to šéf společnosti Ferrero ve Francii Nicolas Neykov v rozhovoru pro francouzský list Le Parisien.

„Do továrny se salmonela dostala buď prostřednictvím kontaminovaných surovin, nebo lidí,“ přiblížil šéf francouzské pobočky skupiny, která vyrábí i světoznámé značky jako Nutella nebo Ferrero Rocher.

Šlo o vůbec jeho první vyjádření od propuknutí aféry kolem salmonelou kontaminovaných výrobků Kinder čokolád. V něm Nicolas Neykov řekl, že podle interního vyšetřování společnosti Kinder salmonela pocházela kontaminace z “filtru umístěného v nádrži na mléčné máslo” v belgické továrně. V rozhovoru pro francouzský list se Neykov zákazníkům i omluvil a přislíbil odškodnění. Oznámil i zahájení hygienických změn v továrnách na dětmi oblíbenou čokoládu.

Salmonela z Kinder čokolády se prokázala u 369 osob

Podle hodnocení Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí [ECDC] se v souvislosti s kauzou výskytu salmonely v čokoládových výrobcích značky Kinder přišlo dosud na 324 případů nákazy [k 18.5.2022] ve dvanácti zemích EU a Velké Británii. 43 případů úřady zachytily ve Švýcarsku, po jednom v Kanadě a ve Spojených státech.

„Globálně bylo v rámci epidemie zjištěno celkem 369 případů. V České republice dosud případy související s touto epidemií zjištěny nebyly,“ uvádí ve své zprávě český Státní zdravotní ústav [SZÚ].

Lidem v ČR chybí minerální látky. Kvůli špatné stravě…

Bakterie salmonely způsobují gastroenteritidu, která může být pro mnohé děti i velmi závažná. Jen ve Francii zdravotní úřady ohlásily na 81 případů, z toho 22 dětí kvůli potížím skončilo v nemocnici.

Firma hlásí propad tržeb i ztráta důvěry

Kmeny salmonely z čokolády Kinder [prodávají se od roku 1968, pozn. red.] hygienici objevili ve výrobní lince na podmáslí v belgickém závodě společnosti. Samotné podmáslí dodala italská firma, v jejích závodech se žádný z kmenů salmonely nepotvrdil. Letošního 8. dubna proto orgán pro bezpečnost potravin v Belgii na základě úředních kontrol rozhodl o odebrání licence pro veškerou výrobu ve zpracovatelském závodě.

Závod totiž nedoložil transparentní dokumentaci a nedokázal tak zaručit bezpečnost vyráběných potravinových produktů. Společnost se obratem rozhodla globálně stáhnout všechny šarže všech produktů značky Kinder vyrobených v belgickém závodě.

Ztráty společnosti dosahují desítek miliónů eur. Firma přišla i o důvěru u značné části zákazníků. Podle Nicolase Neykova už jí nevěří na 60 procent spotřebitelů. Salmonela se v Kinder čokoládách navíc začala objevoval v době velikonočních svátků. Právě v něm společnost dosahuje nejvyšších zisků z celého roku. Po vypuknutí kauzy se však tržby společnosti v tomto období propadly o 40 procent.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here