Odbornice na zdravotní pojištění Rögnerová jde řídit IKEM

0
656
IKEM
Ing. Helena Rögnerová / Foto: MZ ČR

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] dočasně pověřil krizovým řízením Institutu klinické a experimentální medicíny [IKEM] Helenu Rögnerovou, vrchní ředitelku sekce pro ekonomiku a zdravotní pojištění na ministerstvu.

Jak uvedlo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] ve své zprávě, Helenu Rögnerovou se ministr rozhodl pověřit řízením „s ohledem na současnou situaci v IKEM“. Rögnerová na ministerstvu působí dlouhodobě, v minulosti jako náměstkyně ministrů, nyní vrchní ředitelka sekce. Odborně se zaměřuje na problematiku zdravotního pojištění.

„Situaci v IKEMu beru velmi vážně a vrchní ředitelka Rögnerová má moji plnou důvěru a podporu v následujícím období. V něm od ní očekávám provedení nemocnice tímto turbulentním obdobím a udržení dobrého jména nemocnice,“ uvedl ministr Válek.

Úkolem dočasně pověřené ředitelky IKEM je podle něj především zklidnění a stabilizace situace a vedení nemocnice do doby vypsání řádného výběrového řízení na ředitele. Někdejší ředitel Michal Stiborek rezignoval v minulých týdnech na funkci poté, kdy Seznam Zprávy uveřejnily informace o jeho předchozím podnikání v oblasti poskytování úvěrů. Ministr řízením Institutu dočasně pověřil zástupce Stiborka profesora Jiřího Malého. Už od něj si sliboval stabilizaci IKEMu.

„Jeho úkolem bude zajistit pokračování kvalitního fungování IKEMu, vyřešení vnitřních sporů, dohled nad bezproblémovou realizací investic a ujištění veřejnosti, že současná situace nemá žádný dopad na fungování nemocnice a péči o pacienty,“ uvedl ministr 18.8.

Helena Rögnerová nebude v IKEMu sama

Ministerstvo uvedlo, že Helena Rögnerová je zkušenou manažerkou, která vedla Fakultní nemocnici v Motole. A dále již přes deset let působí na vedoucích pozicích na ministerstvu. Má zkušenosti i z horní komory Parlamentu, kde působila šest let jako senátorka.

„Za svoji profesní kariéru prokázala, že kromě manažerských schopností jde i o bezúhonnou osobu s vysokým morálním kreditem. V její gesci na Ministerstvu zdravotnictví jsou mimo jiné i přímo řízené organizace, mezi které IKEM patří,“ stojí ve zprávě MZ ČR.

Slinivku IKEM transplantuje 40 let. Dorazil i premiér s ministrem

Spolu s vrchní ředitelkou Rögnerovou se bude dohledu nad fungováním IKEM věnovat i tým složený ze zaměstnanců MZ ČR, ředitel odboru přímo řízených organizací, vrchní ředitel pro legislativu a právo, ředitelka právního odboru a další odborníci.

„S tímto rozhodnutím jsem dnes seznámil širší vedení nemocnice. Zaměstnance IKEMu budu spolu s pověřenou ředitelkou osobně informovat v nejbližších dnech. Veřejnost ujišťuji, že IKEM po medicínské stránce dál funguje naprosto standardně a bude tomu tak i v budoucnu,“ uvedl ministr zdravotnictví.

Do IKEMu jdou miliardy korun

Pražský IKEM se zaměřuje na léčbu nemocí srdce, transplantace orgánů, diabetologii a léčbu poruch metabolismu se spádovostí celé republiky. Funguje v něm osm klinik. V Institutu pracuje 1 700 zaměstnanců, z nich 300 lékařů a 600 všeobecných sester. K dispozici má 315 lůžek. Nové pavilony navýší stávající kapacitu o zhruba 50 dalších lůžek.

Institut nyní staví dva nové pavilony, jde o jednu ze strategických vládních investic. Samotná stavba stojí více než miliardu korun. Další miliardu budou stát navazující nutné investice. Stavby mají být dokončeny v příštím roce.

S výstavbou pavilonů IKEM pomáhá TI. Stavba zdražuje

Lůžková kapacita nemocnice se navýší o 53 nových lůžek k 315 stávajícím. Do míst, které tyto obory uvolní v hlavní budově, se přesunou kliniky, které potřebují víc prostoru. Část, kam pacienti chodí do ambulancí, se oddělí od lůžkových oddělení.

Pro zohledňování cen stavebních prací na trhu od uzavření smlouvy vznikla na základě zákona o veřejných zakázkách a stanovisek Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže [ÚOHS] a Ministerstva pro místní rozvoj kompletní metodika. Podílí se na ní Transparency International ČR [TI ČR].

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here