Kuchař Dragan: Italská cuketová polévka je lehká i lahodná

0
2357
cuketova_polevka
Italská cuketová polévka s parmazánem / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Cuketa je poměrně na pěstování nenáročná a cenově dostupná zelenina. Díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů se stala důležitou součástí zeleninových i masitých jídel. Naší dnešní kuchařskou volbou je italská cuketová polévka.

Cuketu můžeme dusit, smažit, přidávat do polévek i podávat jako přílohu. Cukety jsou rovněž oblíbené jako plněné nebo zapečené. Své místo mají i v salátech. A tak není divu, že se těší veliké oblibě pro jejich široké využití v kuchyni. My si dnes uvaříme chutnou cuketovou polévku, ale ještě před tím si o cuketě něco řekneme.

Cukety ideálně odvádějí škodlivé látky z těla. Obzvláště ceněny jsou pro svůj obsah vápníku, hořčíku, železa, vitamínů skupiny B, vitamínu A [provitamín A] a vitamínu C. S obsahem přibližně 19 kilokalorií [kcal] na 100 gramů je cuketa velmi nízkokalorickou a lehce stravitelnou zeleninou. Díky malému obsahu kalorií a srovnatelně vysokému obsahu živin se tato zelenina využívá pro dietu. Pro optimální vstřebání vitamínu A v tuku odborníci doporučují cuketu při přípravě podusit.

Jak již bylo řečeno, cuketa je svěží a lahodná zelenina, ale pozor, ne každá. Cuketu vždy nejdříve ochutnáme, než ji přidáte do pokrmu. To proto, že některé z cuket mají extrémně hořkou chuť. Tuto hořkost způsobují rostlinné toxiny nazývané kukurbitaciny. Takové riziko představují i domácí okurky nebo dýně. Jakmile narazíme na hořkou cuketu, dýni nebo okurku, ihned je vyhodíme.

Italská cuketová polévka

Cuketu můžeme připravit na nespočet způsobů a určitě se k ní v dalších receptech ještě vrátíme. Dnešní podoba cuket pochází z Itálie, a tak si dnes uvaříme moji oblíbenou a velice lahodnou italskou polévku z cuket. Přičemž nejchutnější a nejkvalitnější jsou malé až středně velké cukety.

Italská cuketová polévka – ingredience [4 porce]
  • 2 ks cuket
  • 2 ks mrkve
  • 4 ks větších oloupaných brambor
  • 2 ks menší cibule
  • 4 lžičky italských bylinek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 50 g parmazánu
  •  zakysaná smetana na ozdobu a dochucení
  •  sůl/pepř

Italskou cuketovou polévku vaříme následovně. Cibule, cukety, brambory, mrkve nakrájíme na kostičky. Na olivovém oleji nejdříve restujeme mrkev, poté přidáme cibuli a cukety. Zeleninu restujeme zhruba 10 minut, poté přidáme italské bylinky a restujeme další tři minuty. Přidáme brambory a orestovanou zeleninu zalijeme vodou, zhruba jeden centimetr nad zeleninu. Vaříme do změknutí brambor.

Když máme měkké i brambory, vše rozmixujeme do hladké konzistence a vmícháme větší část parmazánu. Dochutíme solí a pepřem, nejlépe bílým. Když polévku servírujeme, navrch přidáme lžičku zakysané smetany a ozdobíme pažitkou či bazalkou. Dobrou chuť!

Italové cuketě říkají zucchini, malá dýně

Cuketa [Cucurbita pepo] patří do čeledi tykvovitých [Cucurbitaceae] a její masitý plod je z botanického hlediska nepravou bobulí. Cuketa je totiž vlastně jen odrůdou tykve obecné, která pochází ze Střední Ameriky. Tam ji lidé pěstovali a konzumovali po tisíciletí. Její semena se na náš kontinent dostala s kolumbovskými výpravami. Podoba, v jaké cukety známe dnes, vznikla jejich šlechtěním v Itálii. Cuketě se v italštině říká „zucchini“. V překladu to znamená „malá dýně“.

Tvarohový koláč se švestkami >

Černá čočka s kořenovou zeleninou >

Candát na másle s pažitkou a salátem >

Cukety skladujeme v mírném chladu. Vhodná je pro ně přihrádka na zeleninu v ledničce při teplotě mezi sedmi až deseti stupni Celsia. Čerstvě sklizené cukety vydrží v chladničce přibližně dva týdny. Podmínkou je však neporušená slupka a přítomnost stopky. Při nákupu proto dbejme na to, aby slupka cukety byla pevná a neporušená. Narušená a poškrábaná místa snadno napadá plíseň.

Lilek s balkán. sýrem, rajčaty a bazalkou >

Řecké tzatziky s bazalkou >

Když maso, tak třeba panenku v krustě >

Pečené fazole babičky Dragici >

Cuketa se řadí mezi plodovou zeleninu. Plody cukety jsou většinou tmavě až světle zelené, částečně pruhované nebo i světle strakaté. Jen zřídka se vyskytuje světlá barva slupky, jako je žlutá nebo krémově bílá. Plody dosahují délky až 40 cm, z kulinářských důvodů se však sklízejí cukety menší velikosti. Pro cuketu je typická její šestihranná stopka. Sezóna cuket u nás obvykle začíná v červnu a trvá až do října.

Dragan Žďánský

Dragan Žďánský: Vyučený v oboru číšník na SOU v Poděbradech. Tenkrát tolik obávaná a nechtěná dvouletá vojenská základní služba pro něj měla jeden pozitivní přínos. Dala mu základy pro kuchařské řemeslo. Následně několik let pracoval na barových provozech v hotelu Forum. Na čas obor opustil a pracoval v reklamních agenturách. K řemeslu se vrátil a profesně rozvíjel v několika pražských restauracích. Dnes vaří v jedné ze středočeských restaurací s tradiční recepturou a v restauraci v centru Prahy.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here