Dr. Max jako první síť v Česku pořídil robota BD Rowa

0
2184
BD_Rowa
Úvodní fotografie a foto v textu: Michal Petrov, Dr. Max

Skupina lékáren Dr. Max instalovala v nemocniční lékárně v Roudnici nad Labem jako vůbec první síťová lékárna v České republice moderního expedičního robota léků BD Rowa. Jedná se o prověřenou technologii stejnojmenné německé firmy.

Nemocnice Roudnice nad Labem, která působí v Ústeckém kraji, patří do skupiny Penta Hospitals CZ. Má tedy stejného vlastníka jako lékárny Dr. Max, jímž je investiční skupina Penta, která lékárny Dr. Max provozuje prostřednictvím společnosti Česká lékárna holding [ČLH]. V roudnické lékárně technici instalovali nejnovější typ BD Rowa Easy Load. Robot je jedenáct metrů dlouhý, váží 6,6 tuny a disponuje dvěma supervýkonnými rameny. Ta naskladňují léky do regálů a také je odtamtud vyskladňují k výdeji. Jedná se přitom výhradně o léky na předpis.

„Tento způsob výdeje jsme vyzkoušeli už na Slovensku, kde se velmi osvědčil. I tak tradiční obor, jakým je lékárenství, prochází změnami a do budoucna se bude stále víc opírat o služby a odborné poradenství. Na to lékárníci budou potřebovat čas, který pro ně získáme právě zaváděním technických inovací. Ty se pro nás logicky stávají jednou z priorit,“ říká ředitel lékáren Dr. Max Jan Žák.

Podle něj po Roudnici nad Labem obdobného robota jako další získá lékárna Dr. Max v Brně. A další lékárny budou následovat. V příštím roce chce mít síť vybavenou robotem víc než desítku lékáren. Zavedení moderní technologie v Roudnici si vyžádala jen minimální omezení provozu, třebaže byla nutná prakticky totální přestavba lékárny. Uzavření trvalo jen tři týdny. Jako nutné se ukázaly i zásahy do lékárenského softwaru. Ty se uskutečnily ve spolupráci se společností Farmis, která podle zástupců lékáren Dr. Max projevila maximální vstřícnost.

Jak funguje robot BD Rowa

Implementace robota BD Rowa neklade nároky jen na lékárny, ale i si vyžaduje součinnost s distributory léků. Ti musejí dělit své dodávky léčivých přípravků na ty, které jsou určeny pro „robota Rowu“ a ostatní.

Výhoda celého systému pro pacienty spočívá v tom, že lékárník nemusí pro lék sám do zázemí lékárny a celou dobu s nimi tedy zůstává v kontaktu. Pro lék se lékárník jen otočí a odebere ho z podavače. Lék už nemusí ručně evidovat, takzvaně ho „nespípává“, ale i při pokladní operaci se plně věnuje pacientovi.

Lékárníkům sokolovské nemocnice pomáhá robot

Lékárník tak neztrácí kontakt s pacientem po celou dobu expedice léku. Kromě toho systém zefektivňuje i další lékárenské operace. Například šetří čas při příjmu a podstatným způsobem zjednodušuje inventury.

Dr. Max je lídrem v zavádění nových technologií

Dr. Max avšak nemodernizuje pouze své lékárny, ale pracuje i na zavádění moderních skladových a expedičních procesů. Loni síť spustila nové logistické základny sesterské distribuční společnosti ViaPharma v Pavlově. Zahájila i provoz moderního skladového centra e-shopu v Nučicích.

I v nich Dr. Max využívá moderní technologie. Jako je například systém A-Frame společnosti SSI Schaefer. Ten za hodinu vytřídí až 40 000 produktů válcového či hranatého tvaru. K dalším Dr. Maxem využívaným technologiím patří systém MiniLoad, který platí za ideální regálové obslužné zařízení v automatizované logistice malých dílů. Síť dále využívá ověřené skladovací a expediční technologie společnosti Vertiflex. Podobně vyspělými technologiemi vybaví své sklady v Brně a Ostravě, kde si už zasmluvnila nové skladovací prostory.

Dr.Max představil novou centrální laboratoř v Řepích

Loni Dr. Max otevřel novou centrální laboratoř druhé generace v Praze. Ta je z pohledu odbornosti jakousi „vlajkovou lodí“ společnosti. Jde přitom o její čtvrtou otvíranou specializovanou laboratoř. V roce 2014 ČLH otevřela centrální lékárnu v Nučicích u Prahy. O tři roky později v Brně, v roce 2020 v Ostravě. A letos nově přímo v Praze, která nahradila původní nučickou laboratoř.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here