Terénní chůvy pomohou přetíženým rodičům už příští rok

0
2980
terenni_chuvy
Foto: Pixabay.com

Nezralým, příliš mladým, nemocným či osamělým rodičům s malými dětmi by měly od příštího roku pomáhat terénní chůvy. Jde o novou formu sociální pomoci hrazenou státem na maximálně 300 hodin ročně.

Proškolené sociální pracovnice v oblasti krizové intervence a v posilování rodičovských kompetencí zvané terénní chůvy by mohly potřebným rodičům malých dětí vyrazit na pomoc už v příštím roce.

„Půjde o výrazný krok k posílení primární prevence v této oblasti,“ uvedl na tiskové konferenci [24.8.] ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL], jehož resort na zavedení nové formy pomoci do legislativy pracuje.

Už v příštím roce se tak zřejmě rozšíří možnosti poskytovatelů terénních sociálních služeb v oblasti pomoci především rodinám s malými dětmi. Podle odhadu ministra by ze začátku do praxe vstoupily spíše nižší desítky těchto specializovaných sociálních pracovnic. Výkon práce podmiňuje absolvování odborného kurzu zaměřeného na posilování rodičovství a krizovou intervenci. Anebo zkušenosti z oblasti zdravotnictví a sociálních služeb.

Terénní chůvy nefungují “jen tak na zavolání”

Účelem zavedení nové formy sociální pomoci je podle ministra Jurečky především předcházení rizika, kdy dojde až k odebrání dítěte z rodiny kvůli přetížení rodiče, který se o dítě stará sám bez pomoci dalšího rodiče či jiných členů rodiny. Anebo má zdravotní hendikep. Dále by terénní chůvy vyrážely na pomoc rodičům, kteří se do takové role dostali v příliš mladém věku, kdy nejsou třeba ani plnoletí. A chybí jim životní zkušenosti.

Terénní chůvy by jim poskytovaly jak praktickou formu pomoci, například s péčí o samotné dítě, jeho hlídáním, přebalováním a krmením, tak i poradenskou. Například by jim poradily, jaké další formy pomoci mohou dostat či do jakého kolektivu se s malým dítětem začlenit [volnočasové aktivity, dětská hřiště, rodičovské kluby, aj.].

„Jde o to, že člověk sociálně kompetentní poradí rodičům ve složité situaci,“ řekl k náplni práce terénní chůvy ministr Jurečka.

Pět tisíc na dítě letos vláda nedá, ale i nabízí pomoc potřebným

Zároveň upozornil, že půjde o službu sociální pomoci nenárokovou. A s maximální roční dotací pomoci na 300 hodin ročně na jednu rodinu. O přidělení terénní chůvy rozhodne obec s rozšířenou působností [OSPOD], pod kterou daná rodina spadá, obvykle z podnětu školního či předškolního zařízení, lékaře nebo sociálního pracovníka. Terénní chůvu rodině obec přidělí i na její samotnou žádost. Ovšem vždy jen po prověření potřebnosti této formy pomoci.

Náklady na služby terénních chův by obcím proplácel stát prostřednictvím Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV].

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here