MZ ČR přišlo o 3,3 mld. Kč z NPO, měly jít do geriatrie

0
424
geriatrie
Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Snížením celkové půjčky Evropské komise [EK] v rámci Národního plánu obnovy [NPO] ze 137 miliard korun na 19,4 miliardy přišlo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] o 3,3 miliardy korun. Podpora měla směřovat na rozvoj geriatrie.

Z půjčkové části Národního plánu obnovy [NPO] mělo ministerstvo zdravotnictví v plánu podpořit především rozvoj geriatrické péče, to formou vypisovaných dotačních titulů. Celkem resort počítal s čerpanou částkou ve výši 3,3 miliardy korun. Po jednání vlády [23.8.] ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [STAN] ale oznámil, že došlo k úpravě, respektive snížení celkové půjčkové částky NPO z původních 137 miliard na zhruba 19,4 miliardy korun.

Z konzultací s Evropskou komisí vyplynulo, že je pro Českou republiku výhodnější financovat většinu projektů prostřednictvím Evropské investiční banky napřímo. Nebo prostřednictvím státního rozpočtu,“ vysvětlil důvody výrazné redukce půjčovaných peněz Jozef Síkela.

Necelých dvacet miliard korun se tak podle něj rozdělí na investice do dostupného bydlení [8,4 mld. Kč] v gesci Ministerstva pro místní rozvoj, na digitalizaci pod Ministerstvem vnitra [8 mld. Kč]. A část půjde na vývoj čipů a zřízení pilotního koinvestičního fondu pod resortem Ministerstva průmyslu a obchodu [3 mld. Kč].

Geriatrie zůstává v popředí zájmu resortu zdravotnictví

O plánované peníze určené převážně na dotační tituly na rozvoj geriatrie tak v plné výši 3,3 miliardy korun přišlo i Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. I přes zrušení půjčky EK pro české zdravotnictví ale chce resort geriatrickou péči reformovat.

„Podpora této oblasti je pro Ministerstvo zdravotnictví ČR zásadní. A odstoupení od půjčky nemá vliv na pokračování snahy ministerstva v této oblasti dále konat,“ odpověděl na dotaz Zdravé Zprávy tiskový mluvčí MZ ČR Ondřej Jakob.

Půjčková část NPO určená pro segment zdravotnictví nebyla podle Jakoba postavena na zcela konkrétních projektech. Přesto měla směřovat značná část peněz zařízením zajišťující geriatrickou péči, tedy péči o staré lidi. I přes odstoupení od půjčky ale zůstává podpora segmentu pro resort prioritou a bude se pro něj snažit získat finance z jiných zdrojů.

„Ministerstvo zdravotnictví nyní řeší další možné zdroje financování plánovaných aktivit, neboť jednou z nich měl být i dotační titul na podporu geriatrické péče,“ potvrdil mluvčí.

Do regionálního zdravotnictví půjde 7,6 miliardy korun

Z půjčkové části NPO plánovalo ministerstvo formou dotací podpořit stávající a případně i nové poskytovatele následné geriatrické péče.

Z necelých 140 miliard na necelých 20 miliard korun

Ponížením půjčky ze strany EK Česku zejména nedojde k financování projektů v gesci ministerstev dopravy a školství. Ta spolu s dalšími si nárokovala největší díl z půjčky. O peníze ale přišly i další rezorty.

Změny v půjčkové části NPO u jednotlivých resortů
  • Ministerstvo zdravotnictví odstoupilo od půjčky 3,3 miliardy Kč.
  • Ministerstvo práce a sociálních věcí odstoupilo od podpory sociální infrastruktury ve výši 5 miliard korun.
  • Ministerstvo životního prostředí snížilo alokaci v půjčce na 0 Kč. Získá však 20 miliard korun na Novou zelenou úsporám půjčky z emisních povolenek v letech 2024 a 2025.
  • Ministerstvo pro místní rozvoj zachovalo současnou alokaci a reforma dostupného bydlení byla přesunuta mimo kapitolu REPowerEU.
  • Ministerstvo dopravy odstoupilo od některých aktivit v půjčce. Pro financování projektů v dopravě zajistí jiné úvěrové zdroje.
  • Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy bude reformu školství financovat ze státního rozpočtu.
  • Ministerstvo vnitra nadále počítá s realizací projektů na digitalizaci.
  • Ministerstvo průmyslu a obchodu snížilo alokaci pro podporu IPCEI o 400 milionů korun a zrušilo rozšíření komponenty 4.2 finanční nástroje.

[Zdroj: MPO]

Nový návrh půjčky z Národního plánu obnovy se splatností 30 let odešle Česká republika EK do 25. srpna 2023. Prvních 10 let splácí ČR úroky, poté jistinu.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here