Pět tisíc na dítě letos vláda nedá, ale i nabízí pomoc potřebným

0
3100
na_dite
Ilustrační foto: Redakce Zdravé Zprávy

Loňskou podporu pět tisíc korun na dítě na nákup školních potřeb letos vláda Petra Fialy [ODS] nezopakuje. Určitá podpora tady ale je. Jde o mimořádnou okamžitou pomoc. Dávku, z níž rodiče pořídí školní pomůcky, oděvy i kurzy pro své děti.

Zdražování v Česku pokračuje a ceny především potravin a bydlení rostou i letos. Jednorázového pětitisícového příspěvku na úhradu potřeb dětí se letos před začátkem školního roku rodiče ale nedočkají.

„Taková míra podpory v takové podobě nebude letos aplikovaná,“ uvedl na tiskové konferenci [24.8.] ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Nicméně bez finanční pomoci rodiny se školou povinnými dětmi nezůstanou. Stát jim na úhradu nákupu školní aktovky, oblečení, obuvi nebo i volnočasových aktivit nabízí po léta zavedenou dávku státní sociální podpory zvanou mimořádná okamžitá pomoc [MOP]. Na rozdíl od loňské jednorázové dávky pět tisíc korun pro děti rodičů s příjmy do jednoho milionu korun ročně, ale cílí dávka MOP na skutečně potřebné domácnosti. Před její výplatou referenti úřadů testují jak výši příjmů osob žijících v dané domácnosti, tak i výši majetku rodičů. Anebo osob, které mají dané dítě v péči.

„Ti, kdo jsou potřební, tak tady umíme pomoci a zajistit z této dávky i pomůcky,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí.

O dávku se žádá na úřadě práce v místě trvalého pobytu žadatele nebo v místě, kde se trvale zdržuje. Podle odhadu ministra se i letos navýší počet vyplacených dávky MOP v souvislosti s nástupem dětí do škol. Přičemž za letošní první pololetí úřady práce vyplatily celkem 1 578 dávek mimořádné okamžité pomoci v souvislosti s podporou dětí a nákupem vybavení a pomůcek pro ně. To v součtu za 3,7 milionu korun, dodal ministr.

Mimořádná okamžitá pomoc na děti

Dávku mimořádné pomoci úřady práce vyplácí nejen na úhradu školních pomůcek, ale třeba i na základní vybavení domácností. Jako je pračka, žehlička nebo sporák na vaření. Dále na úhradu správních poplatků, noclehu nebo při živelních pohromách, kdy si lidé nemohou dané náklady zajistit z vlastních prostředků. Nicméně co se týče vyplacení dávky na nákup potřeb pro dítě, pak z ní mohou potřební rodiče nakoupit batoh do školy, penál, výtvarné potřeby, obuv a další věci určené ke vzdělávání. Dále dávka slouží k úhradě školou organizovaných akcí [škola v přírodě, plavání, lyžařský kurz, aj.]. Ale i mimoškolních aktivit, jako je sportovní nebo vzdělávací kurz.

„Při nároku na tuto dávku se hodnotí, zda je účast dítěte v zájmových kroužcích nebo na výjezdních zájmových akcích nezbytná. A zda není zvolena zájmová činnost příliš nedůvodně finančně náročná či zda neexistuje obdobná zájmová činnost méně finančně náročná,“ popisuje zkoumaná kritéria MPSV ve svém manuálu k MOP.

Stovky tisíc Čechů trpí depresí a úzkostmi. Na vině je i zdražování

Pokud škola spravuje fond sloužící na úhradu aktivit pro děti z potřebných rodin, pak by se na vyrovnání nákladů měl rovněž podílet. Při schvalování dávky úřady zjišťují, jestli se na danou aktivitu nevztahují benefity z programů prevence zdravotních pojišťoven nebo zaměstnavatelů rodičů dítěte.

Potřebným dětem obědy uhradí evropské peníze i letos

Průměrná výše čerpané MOP v prvním pololetí činila podle ministra Jurečka zhruba 4 500 korun. Jde však o průměr vyplacených dávek MOP všem potřebným. Nikoli jen na úhradu pomůcek a vybavení pro děti, upozornil.

Další z pomocí směřovanou k dětem ze sociálně slabších poměrů je přispívání na školní obědy. I v následujícím školním roce pokračuje podle ministra Jurečky financování obědů pro potřebné děti z evropských prostředků, konkrétně OP Zaměstnanost plus.

Čeští školáci mají často opačné stravovací návyky

V předcházejícím školním roce 2022-2023 díky projektu dostalo peníze na obědy 9 749 dětí z více než 1 200 školských zařízení.

„My počítáme, že tato forma podpory bude poskytována z evropských peněz nadále,“ uvedl k programu ministr Jurečka.

Za zásadní pro správné nasměrování této pomoci k dětem považuje aktivitu vedení jednotlivých škol. A to, aby učitelé ve třídách dokázali vytipovat děti, které nechodí na obědy, protože na ně jejich rodiče nemají peníze. V samotném čerpání financí z programu pak sehrává roli především spolupráce krajů, škol a úřadů práce v regionu.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here