Dr.Max představil novou centrální laboratoř v Řepích

0
1568
laborator
Centrální laboratoř Dr.Max v pražských Řepích. / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Společnost Česká lékárna holding [ČLH], provozovatel lékáren Dr.Max, letos v pražských Řepích otevřela novou centrální laboratoř. Ta slouží nejen pro výrobu léků, ale navštěvují ji i studenti tuzemských škol.

„Nedávno jsme tu měli dokonce i školku,“ říká odborný zástupce centrální lékárny Petr Harant s tím, že šlo o vůbec první mateřskou školu, která do centrální laboratoře zavítala.

Centrální laboratoř Dr.Max se návštěvám škol nebrání. Spolupracuje s Institutem postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví [IPVZ], s univerzitami a vysokými odbornými školami. Pro jejich studenty zajišťuje odborné praxe a exkurze. Zároveň funguje jako široké konzultační centrum pro odbornou a širokou veřejnost

„Určitě máme zájem na tom, abychom studentům představili náš obor ve špičkovém pracovišti. A snad i v některých vzbudili zájem o farmacii,“ dodává Petr Harant s tím, že pracoviště slouží také ke vzdělávání zaměstnanců ČLH.

K čemu slouží centrální laboratoř

Podle ředitele ČLH Daniela Horáka je z pohledu odbornosti centrální lékárna jakousi „vlajkovou lodí“ společnosti. Jde přitom o její pátou specializovanou laboratoř. V roce 2014 ČLH otevřela centrální lékárnu v Nučicích u Prahy. O tři roky později v Brně, v roce 2020 v Ostravě. A letos nově přímo v Praze.

Zatímco obě moravské laboratoře se soustředí na individuální přípravu léčiv na základě lékařského receptu pro konkrétního pacienta a obě zásobují pouze lékárny Dr.Max, laboratoř v Řepích dodává přípravky dalším lékárnám, nemocnicím a veterinárním klinikám.

„V naší síti léky stále připravujeme laboratorně i v zázemí lékáren. Na tento způsob rozhodně nerezignujeme, ale je fakt, že u Dr.Max je často efektivnější centrální příprava už majoritní. 60 procent laboratorní přípravy realizujeme mimo tradiční lékárny,” říká Daniel Horák.

Zatímco projekt v Nučicích představoval vynaložené náklady ve výši zhruba 26 milionů korun, v Řepích už to bylo přibližně 45 milionů.

„My naši laboratoř vnímáme jako podporu všech lékáren,” upřesňuje ředitel provozu Dr.Max David Mendl.

Co také dělá centrální lékárna Dr.Max

Centrální laboratoř podporuje i nemocniční lékárny a veterinární ordinace. A připravuje také léky v šaržích, které jdou dále na trh přes Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL].

„Zároveň pomáháme ve chvílích mimořádných situacích. Například při výpadku masově vyráběných léků [HVLP],“ doplňuje ředitel provozu Dr.Max David Mendl.

Upozorňuje, že výhoda centrální lékárny spočívá i v tom, že někteří dodavatelé léčivých substancí je zavážejí jen ve velkých baleních, což ne vždy každé lékárně vyhovuje. Centrální lékárna je ale díky vysokoobrátkovému provozu uplatní tam, kde jsou potřeba.

„V žádném případě nechceme konkurovat průmyslové výrobě léčiv. Ta je sice z podstaty levnější, ale i méně pružná, a někdy i nerentabilní. My jsme pružnější, a tak můžeme reagovat na mimořádné situace. Máme mnoho uplatnění, vysvětluje Harant.

Za příklad dává hromadnou přípravu ceníkových položek do zásoby, držení skladem i málo používaných a nerentabilních surovin či přípravu individuálního léku na základě receptu pro konkrétního pacienta.

„To máte pak i krabičky se jménem daného pacienta,“ dodává a na věc nahlédne i z jiné strany: „Ostatně, abychom splnili všechny legislativní požadavky, máme tady 30 druhů tiskáren.“

Nová laboratoř má dvojnásobně velké prostory

ČLH si od nové centrální lékárny neslibuje pouze zlepšení svých služeb a možností, ale i nově příchozí kvalitní pracovníky. Nyní zaměstnává přibližně 45 odborných pracovníků, dimenzovaná je ale na dvojnásobek.

„Výhoda je, že jsme nyní přímo v hlavním městě a místo je v dosahu MHD. Pracoviště v Nučicích, jakkoli u Prahy, přece jen bylo halou u dálnice. A to byl někdy problém,“ vysvětluje Petr Harant s tím, že nové prostory mají i vlastní školicí středisko.

A jsou tu další plusy. e-Laboratoř zahrnuje vedle klasické a analytické laboratoře prostory pro sterilní výrobu s přetlakovými propustěmi pro personál i materiál.

„Jedná se o čisté prostory, kontrolované prostředí s trojnásobnou filtrací vzduchu, částicovou a mikrobiální kontrolou,“ popsal pro ZdraveZpravy.cz prostředí nové centrální lékárny Petr Harant a upřesnil, že taková lékárna musí splňovat i legislativní normy z pohledu Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL].

Oproti Nučicím se v centrální lékárně v Řepích znásobil počet přístrojů a měřidel. Což umožnila plocha dvaapůlkrát větší než v předchozí centrální laboratoři. Nově činí 1 600 metrů čtverečních, zahrnuje tak téměř celé horní podlaží OC Řepy.

„Bylo to nezbytné vzhledem k prudkému nárůstu objednávek od spuštění první centrální laboratoře před necelými osmi lety,” upřesňuje generální ředitel sítě Dr.Max Daniel Horák.

V roce 2014 laboratoř přijala v průměru 1 850 objednávek měsíčně. Loni už tento ukazatel překročil hranici osm tisíc. Laboratoř dnes vyrábí a dodává široký rejstřík produktů ve všech lékových formách. Od mastí, roztoků, gelů a suspenzí až po tobolky a čípky. Ze sterilních přípravků se příprava zaměřuje na oční kapky, oční masti a jiné sterilní roztoky.

Centrální lékárna, jak již bylo řečeno, sehrává důležitou roli také při tržních výpadcích průmyslově vyráběných léčiv. Jako se tomu v minulosti stalo například při nedostatku framykoinové nebo bactrobanové masti, ophtalmo septonexu a dalších přípravků.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here