Festival o architektuře nabízí zajímavé příležitosti

0
137
festival
Snímek z filmu Skin of Glass / Foto: Denise Zmekhol

Čtyři desítky dokumentárních i hraných snímků [nejen] o architektuře, designu a výtvarném umění představí [29. 9. – 4. 10. 2023] v Praze, Brně a dalších 26 městech České republiky a na Slovensku Mezinárodní festival Film a architektura.

Program 12. ročníku festivalu, který se zaměřuje na architekturu jako takovou, ale usazuje ji i do souvislostí sociálních změn ve společnosti, sestává celkem z 25 pražských promítání a doprovodných akcí. Festival se koná ve stejné dny, jako jiný festivalový podnik Den Architektury. I v jeho rámci dojde na akce spojené s architekturou. Na nejrůznějších místech republiky připomene také dílo výjimečného představitele barokní gotiky Jana Blažeje Santiniho-Aichela, od jehož úmrtí letos uplyne 300 let.

Promítání a doprovodné akce se odehrají hlavně v pražských kinech Světozor, Edison Filmhub, Kina 35 ve Francouzském institutu a multifunkčním prostoru CAMP Praha. Brněnská část festivalu zahrnuje dvanáct projekcí snímků v kině Art, CIT, ve Fakultě architektury VUT a obchodním domě Prior.

Avšak kromě zavedených kin se na krátkou dobu stanou promítacími sály i architektonicky hodnotné stavby. Jako je jako například:

  • Kulturní dům v Březnici architekta Karla Pragera. Od jeho narození letos uplynulo sto let
  • Vila Tugendhat v Brně od architekta Ludwiga Miese van der Rohe
  • Volmanova vila v Čelákovicích od architektů Jiřího Štursy a Karla Janů
  • Automatické mlýny architekta Josefa Gočára v Pardubicích
  • Plzeňský byt Krausových od Adolfa Loose

Ředitelka festivalu Marcela Steinbachová uvedla, že oproti minulému ročníku se festival ukáže ve více městech i na architektonicky netradičních místech. Na tom festival spolupracuje s Dnem architektury.

„Necílíme tedy jen na velká města a věříme, že tuto nabídku ocení diváci v regionech nejen po celé České republice, ale i na Slovensku,” vysvětluje Steinbachová s odkazem na program festivalu.

Co dál nabídne festival na téma architektury

„Do letošního open callu bylo zasláno téměř 400 relevantních přihlášek. […] Velkou pozornost jsme věnovali domácím a zahraničním hostům… Mimo to jsme připravili speciální hudební program, přednášky s tematickými filmovými ukázkami…,” říká dramaturgyně festivalu Karolína Vacková.

Různé pohledy na to, jak přistupovat k originálu při transformaci poválečných staveb, nabídnou snímky ze sekce Limity originality. Kritické i osobitě filmařsky zpracované portréty významných osobností architektury a designu od Srí Lanky, přes Skandinávii až po Brazílii představí série Persony.

Role kurátora tradiční sekce Inspirace se letos zhostil teoretik architektury a designu a publicista Adam Štěch. Inspirace nabídne kromě přednášky o Jacquesu Tatim, francouzském režisérovi, scénáristovi a komikovi, také autorský výběr scén z italského temného filmového žánru giallo. Právě v něm se ukazují výjimečné realizace italského interiérového designu 60. a 70. let.

Film: Pokřivené linie krásy i Podnikatelský sen

Dokumentarista Sven Blume na festivalu osobně uvede svůj snímek Pokřivené linie krásy. Pro fanoušky filmu i architektury připravili organizátoři lekci věnovanou osobnosti a dílu švédského architekta Sigurda Lewerentze.

Po loňském úspěchu se na festival vrátí Aleš Stuchlý a Vít Schmarc. Filmově-kritické duo známé z pořadu Čelisti prodiskutuje severský dokument Podnikatelský sen. Ten pojednává o rezidenčním start-upu pro zapálené mladé podnikatele a dopady jejich počínání na životní styl.

O zhudebnění brutalistní architektury se v rámci hudební performance ke španělské vizuální eseji Brutal Moods postarají Štěpán Kopečný a Jan Kostera, oba působící v audiovizuálních formacích alternativního elektronického žánru.

RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here