Vonné oleje ulevují umírajícím a zklidňují mysl pozůstalých

1
2880
vonne_oleje
Staniční sestra paliativního oddělení Nemocnice Jihlava Dana Kousalová při přípravě aromaterapie pro pacienty/ Foto: Nemocnice Jihlava

Vonné oleje nakapané do aromalamp nebo na keramické destičky ulevují od bolesti paliativním pacientům i zklidňují mysl pozůstalých. Aromaterapií doprovází pacienty v jejich posledních dnech sestřičky jihlavské nemocnice.

Léčba pomocí vonných olejů, jejichž vůně se line v prostorách paliativních oddělení, patří k běžným terapeutickým nástrojům třeba ve Švýcarsku. V českém zdravotnictví zůstává tento prostý avšak velmi účinný doprovodný nástroj podpůrné léčby odcházejících pacientů zatím docela nedoceněný. Nikoliv ale na všech odděleních. Pomocí vonných olejů ulevují paliativním pacientům od bolestí již několik měsíců jako v jedné z prvních nemocnic v Česku zdravotní sestry jihlavské nemocnice.

„Někteří pacienti nemají chuť k jídlu, trpí nevolností. Jejich blízcí jim chtějí přinést třeba něco dobrého k jídlu, nebo je jinak potěšit. A právě vonné oleje jsou cestou, jak oběma stranám, tedy návštěvám i pacientům, přinést radost,“ říká k výsledkům léčby pomocí vůní esenciálních olejů staniční sestra paliativní stanice Nemocnice Jihlava Dana Kousalová.

Na oddělení, kde pečují o nevyléčitelně nemocné pacienty, používají vonné oleje i esenciální masáže teprve několik měsíců. Terapeutické výsledky jsou podle Dany Kousalové již nyní jasné. Vonné směsi zklidňují jak samotné pacienty, tak jejich blízké v jejich posledních chvílích strávených s nemocným.

„Skvělé je, když se pacientovi danou esencí masíruje třeba ruka, nebo nohy,“ jmenuje Dana Kousalová další z možností, jak pomocí esenciálních olejů ulevit od bolesti a zmírnit napějí, které odcházení blízkého člověka často doprovází.

Vonné oleje i provoněné náplasti na bolest

Tým zdravotníků jihlavské nemocnice se ve využití aromaterapie v paliativní péči proškolil přímo ve švýcarských zdravotnických zařízení. A tak se staly aromalampy a keramické destičky, na něž se vonné oleje kapají, běžnou součástí léčby i v Nemocnici Jihlava.

A jelikož je o terapie pomocí vonných olejů pro jejich účinky zájem, proškolili v ní zkušení zdravotníci i své další kolegy ve dvou kurzech a minimálně další jeden už nyní chystají. Esenciální vůně totiž v práci pomáhají i samotným zdravotníkům.

„Myslím, že aromaterapie dělá dobře i nám sestřičkám. Pokud je náročný den, zavoníme aromalampou a hned je den příjemnější. Stejně tak pro návštěvy, které přijdou,“ dodává Dana Kousalová.

V nemocnici je nejvíce v ohrožení lidská důstojnost

Nyní se tým zdravotníků z oddělení paliativy podle Kousalové snaží provonět i náplasti na bolest, které se často podávají právě pacientům v jejich posledních dnech. Uvolňovaná vůně z nich by totiž rovněž zklidňovala mysl pacienta i jeho blízkých.

Paliativní oddělení jihlavské nemocnice spravuje celkem patnáct lůžek. Ročně se tamní zdravotní sestry starají zhruba o 120 pacientů.

Paliativa pečuje o umírající i pozůstalé

Paliativní a hospicová péče zajišťuje nevyléčitelně nemocným lidem důstojné a pokud možno bezbolestné umírání. Snaží se zachovat jejich důstojnost, zajistit jim kontakt s nejbližšími a to, aby umírající neodcházel osamocen.

„Ideálem je, aby člověk umíral bez bolesti fyzické, psychické, sociální i spirituální a s vděčností za život, který mu byl dán,“ popisuje Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče [APHPP], která u nás sdružuje zařízení s lůžkovou a mobilní hospicovou péčí.

Smrt není prohra, říká sekretář ČBK Stanislav Přibyl

Součástí paliativy je i péče o blízké osoby pacienta v době zármutku z jeho odchodu. Světová zdravotnická organizace [WHO] paliativní a hospicovou péči definuje následovně.

„Jde o aktivní komplexní péči o pacienty, jejichž onemocnění již nereaguje na kurativní léčbu. Stěžejní je kontrola bolesti a dalších symptomů, psychologických, sociálních a duchovních potíží. Cílem paliativní péče je dosažení nejlepší možné kvality života pacientů a jejich rodin.“

Obecněji řečeno, paliativa zahrnuje systém podpory, který pomáhá pacientům žít co nejaktivněji až do smrti. Současně pomáhá i jejich rodinám zvládat období nemoci a odcházení blízké osoby. Paliativa se nezaměřuje na léčbu a vyléčení, ale na kvalitu posledních dnů a měsíců života.

V nemocnicích lidé umírat nechtějí, přesto v nich zemřou

Dlouhé roky v Česku odborníci upozorňují, že stále příliš pacientů umírá v nemocnicích, byť si to nepřejí. Ročně v Česku zemře zhruba 108 tisíc lidí. Na lůžku v nemocnici jich přitom ze světa odejde až 65 procent z nich. Zarážející pak je, že větší část pacientů je do nemocnice převezena na poslední dny a někdy i hodiny života.

Nemocniční paliativa vstoupí v roce 2022 do systému úhrad

Průzkumy přitom ukazují, že minimálně 80 procent lidí si přeje umírat doma. Určitou alternativou pro zajištění péče o nevyléčitelné pacienty jsou právě hospicová zařízení. V nich pacient umírá pod přirozeným dohledem zdravotníků a rodiny. Jde tak v podstatně o vlídnější prostředí, než je nemocnice.

–VRN–

1 komentář

  1. Kéž by byli takto otevřeni ve více zdravotnických zařízeních. Díky za Vaši práci!
    Z fotografie poznávám produkty značky N… T… [red. upr.]. Zajímalo by mě, zda přímo tato frima nabízí nějaké speciální kurzy pro zaměstnance podobnných zařízení, aby nemuseli na školení až do Švýcarska.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here