Loni se v ČR spotřebovalo 797 kg potravin na osobu. Jí se víc masa

0
22
potravin
Foto: Freepik.com

Loni dosáhla v České republice celková spotřeba potravin na obyvatele, včetně potravinových ztrát a odpadů, 797 kilogramů. To je meziroční nárůst o devět kilogramů. Roste spotřeba hlavně masa. 

Češi si dopřávali v roce 2024 více masa, mléčných výrobků a zeleniny. Naopak pokračoval trend snižování spotřeby mouky, cukru a alkoholu. Vyplývá to z aktuální publikace Spotřeba potravin za rok 2024 Českého statistického úřadu [ČSÚ].

Podle publikace se loni zvýšila celková spotřeba masa v ČR o 3,0 kilogramu a dosáhla 85,3 kilogramu na obyvatele. Spotřeba vepřového masa vzrostla o 1,5 kilogramu na 43,3 kilogramu. U drůbežího masa statistici zaznamenali meziroční růst o 1,7 kilogramu na 30,9 kilogramu. Mírný pokles vykázala pouze spotřeba hovězího masa, a to o 0,1 kilogramu na 9,1 kilogramu na osobu.

„Podíl spotřeby vepřového masa na jeho celkové spotřebě je od 50. let minulého století poměrně stabilní. Po celá desetiletí se pohybuje zhruba kolem 50 procenta. Naopak u masa hovězího a drůbežího došlo postupně k zásadní změně preferencí obyvatelstva,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková.

Struktura spotřeby vybraných potravin v roce 2024

[Zdroj: ČSÚ]

Podle ní podíl spotřeby hovězího masa klesl ze 32 procent v polovině minulého století na loňských 11 procent. Naopak podíl drůbežího masa vzrostl za stejné období ze 7 procent na rekordních 36 procent. Hranici spotřeby 30 kilogramů drůbežího masa na obyvatele Češi loni překonali vůbec poprvé v historii.

Spotřeba mléka a mléčných výrobků

Spotřeba mléka a mléčných výrobků [v hodnotě mléka, pozn. red.] v roce 2024 meziročně stoupla o 6,0 kilogramu a činila 260,9 kilogramu na obyvatele. Konzumního mléka se spotřebovalo o 0,3 kilogramy méně, to 57,6 kilogramu. Naopak spotřeba sýrů vzrostla o 1,3 kilogramu na 14,6 kilogramu. Spotřeba ostatních mléčných výrobků se mírně snížila o 0,4 kilogramu na 34,3 kilogramu.

Struktura spotřeby vybraných potravin v roce 2024

[Zdroj: ČSÚ]

Obyvatelé Česka vypili v roce 2024 meziročně více nealkoholických nápojů a naopak méně alkoholu. Spotřeba minerálních vod a nealkoholických nápojů stoupla o 8,9 litru na 232,7 litru na obyvatele. Spotřeba alkoholických nápojů klesla o 4,3 litru na 156 litrů na obyvatele. Zaznamenán byl pokles spotřeby piva o 2,7 litru na 130,5 litru, vína o 1,1 litru na 19,5 litru a lihovin o 0,6 litru na 6,1 litru.

Jak jíme ovoce, zeleninu a brambory

Spotřeba ovoce loni proti předchozímu roku klesla o 0,9 kilogramu na 84,4 kilogramu na obyvatele. U ovoce mírného pásma došlo ke snížení spotřeby o 2,4 kilogramu na 46,3 kilogramu. Naopak spotřeba jižního ovoce vzrostla o 1,5 kilogramu na 38,1 kilogramu. A to především díky vyšší konzumaci banánů. Vyšší byla oproti ovoci spotřeba zeleniny. Ta stoupla meziročně o 4,5 kilogramu na 91,6 kilogramu na obyvatele. Týkalo se to většiny druhů zeleniny, mírný pokles se projevil jenom u okurek, zelí a celeru.

Struktura spotřeby vybraných potravin v roce 2024

[Zdroj: ČSÚ]

Vzrostla rovněž spotřeba brambor o 2,1 kilogramu, rýže o 0,5 kilogramu a těstovin o 0,3 kilogramu na obyvatele. Češi zkonzumovali také více trvanlivého pečiva, naopak spotřeba chleba a pšeničného pečiva se snížila. Spotřeba cukru se meziročně snížila o 3,0 kilogramu a činila 30,8 kilogramu na osobu. U těstovin se zvýšila spotřeba o 0,3 kilogramu [+3,8 %]. Spotřeba vajec se meziročně zvýšila o 1 kus [+0,5 %] na 238 kusů vajec na rok na osobu.

Soběstačnost v produkci

V roce 2024 bylo Česko soběstačné ve výrobě hovězího a telecího masa [107,1 %]. U mléka a mléčných výrobků [v hodnotě mléka] rovněž vykázala soběstačnost [125,5 %]. To stejné platí u cukru [179,8 %]. V ostatních kalkulovaných položkách Česko soběstačnosti ale nedosáhlo. A pokračovala tak jeho závislost na dovozu potravin z jiných zemí.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here