Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock rezignoval

0
777

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock rezignoval kvůli porušení pravidel proti šíření koronaviru. To poté, kdy list The Sun zveřejnil video z bezpečnostní kamery z jeho kanceláře, na němž ministr tiskne a líbá poradkyni Ginu Coladangelovou.

Rezignaci Hancocka potvrdila v sobotu 26. června v podvečer kancelář premiéra Borise Johnsona a současně uvedla jmenování Sajida Javida do funkce ministra zdravotnictví. Sajida Javid v minulosti vedl resorty vnitra a finance.

„Vůči lidem, kteří během této pandemie tolik ztratili, musíme být poctiví v situacích, kdy je zklameme,“ uvedl Matt Hancock v rezignačním dopisu.

Premiér Johnson mu odpověděl, že ho mrzí, že odchází a že by na práci, jakou na ministerstvu odvedl, měl být “nesmírně hrdý”.

Matt Hancock líbal svoji poradkyni a známou ze studií

Bulvární list The Sun koncem tohoto týdne zveřejnil snímek z bezpečnostní kamery z Hancockovy kanceláře, na němž ministr líbá a tiskne k sobě svoji poradkyni Ginu Coladangelovou. Záběr pochází z května, tedy z období před uvolněním pravidel nařizujících bezpečný odstup mezi lidmi, kteří nežijí ve stejné domácnosti. Což je podle exministrových slov, který je ženatý a má stejně jako jeho milenka tři děti, i důvod jeho rezignace.

Hancock se s Coladangelovou zná již z dob studií na univerzitě a svou poradkyní ji jmenoval loni na podzim. Šlo o funkci placenou z veřejných peněz. Poté, co vyšlo najevo, že spolu mají milenecký vztah, se ocitl pod tlakem opozice, aby rezignoval. Labouristé a liberální demokraté mu vytýkali střet zájmů a porušení protikoronavirových pravidel. Hancock se v pátek za nedodržení opatření omluvil. Uvedl, že nadále bude dělat vše pro to, aby pomohl vyvést Británii z pandemie covidu-19.

„Budu se i nadále soustředit na to, abych zemi dostal z této pandemie. A velmi bych ocenil, kdyby bylo mé rodině v této záležitosti poskytnuto soukromí,” uvedl ve svém vyjádření.

Opozice rezignaci Hancocka uvítala

Šéf labouristů Keir Starmer na twitteru napsal, že je dobře, že Hancock odchází.

„Ale Boris Johnson mu měl dát padáka,“ dodal.

V Británii, která má asi 66,7 milionu obyvatel, doposud s covidem-19 zemřelo přes 128 330 lidí. V absolutních číslech je to vůbec nejvíce v Evropě. Hancock, který byl ministrem zdravotnictví skoro tři roky, sklidil kritiku za to, jak pandemii řešil v její počáteční fázi.

Delta mutace koronaviru se i přes očkování rychle šíří

Pozici Johnsonovy vlády ale posílil rychlý postup v očkování proti covidu-19. První dávku vakcíny již dostalo 84 procent dospělých, druhou pak 61 procent dospělé populace. Nyní však země čelí nové vlně šíření delta mutace, která je až o 70 procent nakažlivější než původní alfa [britská, pozn. red.] varianta viru.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here