Češi jsou přeborníci v online nákupech doplňků stravy

0
328
doplnku_stravy
Foto: Pixabay.com

Přes 42 procent Čechů si loni objednalo více doplňků stravy online. To je dvakrát více než činí evropský průměr. Vyplývá to z průzkumu mezi 30 tisíci respondenty v 15 evropských zemích agentury Kantar pro farmaceutickou společnost Stada.

Přes 42 % Čechů si v minulém roce objednalo více doplňků stravy online. Což představuje téměř dvojnásobek průměru za všechny země v průzkumu. Nejblíže jsou nám v tomto chování Poláci s 32 procenty.

Léků i doplňků stravy se loni v ČR prodalo za 97 mld. Kč

Průzkum tak zároveň potvrzuje prudký nárůst e-commerce. Pokud by loni nenastala komplikovaná epidemiologická situace, nadpoloviční většina Čechů by preferovala nákup volně prodejných léků v kamenných obchodech včetně své místní lékárny. Jen 22 procent lidí by si tyto výrobky i tak objednalo v online lékárně. I to je však opět hodnota vysoko nad průměrem průzkumu [12 %].

Češi spoléhají na lékaře a nákupy doplňků stravy

Lidé v Česku jsou spíše obezřetní k trendům v oblasti výživy, pohybu a kondice. Že by se trendy v oblasti zdraví měly stát součástí životního stylu, si u nás myslí pouze 17 procent dotazovaných. To je hluboko pod evropským průměrem.

Naopak nad průměrem si Češi stojí v přesvědčení, že moderní trendy v oblasti zdraví jsou pouze nástrojem k vylákání peněz. Myslí si to čtvrtina lidí.

Češi zároveň nadprůměrně důvěřují lékařům [tři čtvrtiny dotázaných] a lékárníkům. Avšak k jejich doporučením ohledně zdravého životního stylu se paradoxně staví spíše vlažně. Což s sebou přináší neblahé trendy, jako například nárůst obezity za dobu pandemie.

Nákup doplňků stravy je v pořádku, cvičení už nikoli

Češi se také v minulém období více zaměřili na zdravé stravování, o to méně ale na vlastní aktivitu. Z průzkumu vyplynulo, že Česko má spolu s Německem, Ruskem a Srbskem nejmenší podíl lidí, kteří začali více cvičit.

Nemocné české srdce nabádá Čechy k odpovědnosti

„Součástí zdravého životního stylu je ale také uvědomění si vlastní odpovědnosti za své zdraví a aktivní přístup k péči o tělo a duši. Lékařskou péči a vitamíny nebo probiotika je potřeba doplnit dostatkem pohybu a zdravým jídelníčkem,“ říká ředitel společnosti Stada ČR Tomáš Mihál.

Za předčasné stárnutí mozku může i nadváha a obezita

Své chování vůči vlastnímu zdraví změnilo v minulém období pouze 14 procent Čechů, což je pod evropským průměrem. Naopak téměř polovina populace užívala častěji vitamíny a doplňky stravy. V tom jsou dále pouze Srbové.

Využívání online nástrojů není pro Čechy překážka

Mezi nejprogresivnější Češi patří i ve využívání elektronických řešení. Do online prostředí se přesouvají nejen obchodování, ale i v něm hledají informace. Například 70 procent z nich by bylo připraveno využívat elektronickou alternativu příbalových letáků. Více než třetina si myslí, že by to bylo praktické a vytvářelo by se méně zbytečného odpadu.

Zároveň Češi patří k nejvíce otevřeným národům co se týká používání zdravotních aplikací v chytrém telefonu. Naopak jen polovina z nich si dovede představit, že by nahradila návštěvu svého lékaře setkáním po internetu. V tomto jsou lidé u nás konzervativnější než ostatní evropské národy.

Připravenost na pandemii je lepší

Češi potvrdili i jisté uvolněností svých názorů. Pod evropským průměrem si stojí například v pocitu, že v případě zakašlání či kýchnutí na veřejnosti, by se na ně někdo díval skrz prsty.

Podle průzkumu 59 procent lidí v Česku věří, že v případě podobné epidemiologické situace v budoucnu, bychom byli připraveni lépe. Jen malá část si myslí, že zdravotnický systém nebude schopen rychlé reakce v případě opakování obdobné pandemie.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here