Jaroslav Štěrba k 30. dubnu končí ve vedení FN Brno

1
16378
Sterba
Jaroslav Štěrba / Foto: FN Brno

Ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba k 30. dubnu rezignuje na svou funkci. Štěrba vede brněnskou nemocnici od ledna 2020, současně zastává i pozici přednosty kliniky dětské onkologie.

Rezignaci Štěrby k poslednímu dubnu potvrdila mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Podle ní se chce věnovat medicíně. Koordinovat by měl i péči o onkologicky nemocné dětí z Ukrajiny. Fakultní nemocnice Brno s více než 2 000 lůžky patří k největším zdravotnickým zařízením v Česku.

„To co je nyní důležité, je jednotný postoj k válce na Ukrajině a vše co s sebou přináší. Což jsou dnes i nemocní, a pro mě jsou to onkologicky nemocné děti. Odborníků na dětskou onkologii je jako šafránu, zatímco manažerů všech typů je v této republice hromada,“ vysvětlil důvody své rezignace deníku Blesk Jaroslav Štěrba.

Štěrba plánoval zlepšit hospodaření FN Brno

Jaroslav Štěrba převzal funkci ředitele v lednu 2020 po současném senátorovi Romanu Krausovi [ODS]. Ten na ni rezignoval koncem roku 2019 na svou funkci po dvanácti letech.

Roman Kraus: V plánu je doplňkové zdravotní pojištění

Štěrba tehdy uvedl, že chce navázat na práci Romana Krause, některé věci měl v plánu ale i zlepšit.

„Máme celou řadu specializovaných center, která zasluhují větší pozornost. Je potřeba jednat s krajem a městem, protože nemocnice je přetížená pacienty, o které se mohou postarat právě nemocnice kraje a města. Musíme hledat řešení ve prospěch lidí v regionu,“ plánoval před dvěma lety.

Pojišťovny nekryjí náklady na péči, tvrdí Jaroslav Štěrba

Zmínil i to, že chce zapracovat i na hospodaření nemocnice. Ta byla v roce 2018 ve ztrátě 80 milionů korun. V následujícím roce pak dosahovala ztráta až 200 milionů korun.

Finanční situaci FN Brno stejně jako ostatních předlužených ministerstvem zdravotnictví přímo řízených nemocnic nakonec vyřešilo jejich jednorázové oddlužení na jaře roku 2020.

Za více než dva roky ve funkci nakonec řešil především dvě události. A sice koronavirovou pandemii a rozsáhlý kybernetický útok na nemocnici.

Podřízené Štěrba informoval e-mailem

Podle některých médií Jaroslav Štěrba svou rezignaci oznámil zaměstnancům prostřednictvím e-mailu.

„Děkuji vám všem za spolupráci a nasazení v průběhu globální pandemie, kybernetického útoku, regionálního tornáda i uprchlické krize v důsledku ruské agrese vůči Ukrajině,” měl napsat svým podřízeným podle serveru iDnes.

„Za jeho vedení se otevřelo první velkokapacitní očkovací centrum při Fakultní nemocnici Brno. Zaštítili jsme také záložní nemocnici na výstavišti,” připomněla mluvčí Plachá.

Štěrba od roku 2003 působí jako přednosta dětské onkologické kliniky. Vystudoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Fakultní nemocnice Brno zaměstnává bezmála 6 000 pracovníků.

 –ČTK/VRN–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here