Ředitel VZP ČR Kabátek dostane odměnu 1,3 mil. Kč

0
1576
reditel
Foto: Martin Menšík, AIFP

Za loňský rok dostane ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR] Zdeněk Kabátek odměnu ve výši 1 309 500 korun. Rozhodla o tom Správní rada VZP ČR. Odměna je za manažerské schopnosti, uvedli členové rady. 

Ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek měsíčně vydělává zhruba 225 tisíc korun. Jeho každoroční odměna může dosáhnout až šestinásobku jeho platu, to je 1 350 000 korun. Na svém dnešním [25.4.] jednání tak schválila Správní rada VZP ČR řediteli Kabátkovi odměnu ve výši 97 procent jejího možného maxima. Přesně tedy 1 309 500 korun. Veřejnost o tom informoval předseda Správní rady VZP ČR Tom Philipp.

„Správní rada ocenila to, že pan ředitel Kabátek v minulém roce osvědčil velké manažerské schopnosti,“ zdůvodnil výši odměny Philipp.

Uprchlíci náš zdravotní systém nepoloží, říká Tom Philipp

Pro ZdraveZpravy.cz se v minulých dnech Tom Philipp pochvalně vyjádřil na adresu VZP ČR i za to, jak zvládla registraci uprchlíků z Ukrajiny do systému zdravotního pojištění. Dle jeho slov systém nastavila velice rychle, efektivně a samostatně.

Správní rada v odměně ocenila manažerské dovednosti

Tom Philipp, mimo jiné i čerstvý místopředseda KDU-ČSL, dodal, že loňský rok byl pro vedení VZP ČR těžkým obdobím, které zatížila hlavně pandemie covidu.

„Byl to rok, kdy bylo třeba se vyrovnat s mnoha ekonomickými výzvami,“ řekl.

Pacienti jsou více informovanější, říká Zdeněk Kabátek

Zadávací kritéria z konce roku 2020 dle všech členů Správní rady VZP ČR Kabátek dle jejich hodnocení zvládl a splnil. Odměnou mu tak bude částka ve výši 1 309 500 korun. Což odpovídá, jak již bylo zmíněno, 97 procentům maximální výše roční odměny. Zbývající tři procenta mu členové rady upřeli dle Toma Philippa za drobné nedostatky v některých hodnotících kritériích. O které přesně jde, již ale neuvedl. Skutečnost je, že Zdeněk Kabátek přitom dostává mimořádné odměny celkem pravidelně každý rok. A téměř vždy takřka v plné výši.

Zdeněk Kabátek stojí v čele VZP ČR třetí funkční období

Funkci ředitele největší tuzemské zdravotní pojišťovny, jež obhospodařuje přibližně 60 procent trhu s povinných zdravotním pojištěním, obhájil Kabátek v listopadu roku 2020 již potřetí za sebou. V čele pojišťovny tak stojí od roku 2012.

Zdeněk Kabátek obhájil potřetí funkci ředitele VZP ČR

Protikandidátem mu tehdy byl jeho dnes již bývalý náměstek pro zdravotní péči David Šmehlík. Ten byl horký kandidát hnutí ANO a někdejšího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO]. Vojtěch o Šmehlíkovi dokonce hovořil jako o svém osobním příteli. Se Šmehlíkem se Kabátek ale rozloučil krátce po loňských volbách do Poslanecké sněmovny.

Funkční období ředitele VZP ČR je čtyřleté. Dříve Zdeněk Kabátek pracoval na Ministerstvu zdravotnictví ČR jako vrchní ředitel pro ekonomiku.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here