Novela zákona nabídne od prvního ledna další zdravotní pomůcky bez doplatku

1
473

Od ledna platí nová úprava úhrad za zdravotní pomůcky z pojištění. Upravovat bude platby například za obvazy, vatové tampony, kompresní punčochy, ortézy, berle, chodítka, protézy, brýle, pomůcky pro diabetiky, naslouchátka až po vozíky pro handicapované.

Z pojištění by se měly hradit například i opravy mechanických a elektrických invalidních vozíků, které jsou ve vlastnictví pojištěnců. Nejen těch ve vlastnictví pojišťoven. Lidé s těžkou inkontinencí nebudou muset doplácet navrhovaná dvě procenta na příslušné pomůcky, tedy například pleny. Upravuje to novela zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Novela zákona a zdravotní pomůcky

Vládní novolu zákona, která zabrání výraznému nárůstu spoluúčasti pacientů o více než miliardu korun, podepsal prezident Miloš Zeman. Zrušená část zákona stanovila úhradu 75 % ceny nejméně ekonomicky náročné varianty, kterou stanoví zdravotní pojišťovny.Přílohou novely je aktualizovaný seznam zdravotnických prostředků, v němž jsou pro jednotlivé skupiny stanoveny úhradové hranice a další podmínky. Nové zdravotnické prostředky by měly být zařazovány do systému úhrad každý měsíc, nikoli jen jednou za půl roku.

Doplatky u invalidních penzistů

Novela zavede i hranici na doplatky za léky pro invalidní důchodce. Od roku 2020 by neměli na doplatcích vydat více než 500 korun ročně invalidní důchodci s invaliditou třetího stupně a invalidé s uznanou invaliditou ve druhém a třetím stupni. Úřady jim penzi nepřiznaly kvůli krátké době pojištění. Nyní do tohoto limitu spadají jen senioři starší 70 let.

1 komentář

  1. Prosím ujasněte mi, jestli šlapací trojkolka pro invalidy je zdravotní pomůcka, která se prodává pro invalidy a já jsem invalidní a používám jí po operaci kyčle… jezdím s ní i nakupovat, i do parku někdy musím po chodníku, protože auta na mně troubí, že nejedu rychle, také s ní parkuji na nádvoří Domova seniorů, kde nyní žiji již 5 let…jednou jsem s ní večer musila vjeti do budovy DS, kde jsou široké chodby a já jsem si tam vezla nějaké potraviny, protože tříkolka má šikovný nákupní košíček, byla jsem několikrát upozorněna panem vrátným, že bych mohla dle DŘ být vyloučena z DS, protože jsem jela po chodbě, kde nikdo nebyl…mám řidičák i na motorku, ale na motorovou trojkolku nemám peníze… na té mojí tříkolce musím šlapat nohama, nemá elektrický pohon, je široká jako invalidní vozík, nebo dětský kočárek a stále to vrátnému v DS vadí…na kolech je dokonce znak pro invalidy…parkuji s ní na nádvoří a přikrývám si jí nepromokavou plachtou…svým způsobem mně nahrazuje nohy, které mně bolí a pěšky neujdu ani 100 metrů…ale nestěžuji si, nemám to ve zvyku, mohu se nějak bránit právně… v poslení době mně i prořízl někdo plášť i duši, oprava mně stála přes 300,-Kč, hlásila jsem to i na policii…ale nic se nedělo, protože jsem nikoho neviděla… již jsem se chtěla obrátit na ombudsmana…ale má na starosti vážnější věci…Děkuji za pomoc a radu i odpověď na koho se mám kvůli tomu obrátit. V Domácím řádu DS, se nic o trojkolce neuvádí a myslím si že OZ je daleko více postavený než DŘ Domova seniorů. Seniorka Míla

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here