Sněmovna odhlasovala povinnost lékáren ověřovat pravost léků

0
225

Sněmovnou prošla novela o léčivech, která je klíčová z hlediska důrazu na pravost léků. Z ní vyplývá, že lékárny budou muset ověřovat originální léky od padělků. V oficiální lékárenské síti v ČR se doposud žádný padělaný lék neobjevil.

Lékárníci zřejmě budou muset ověřovat pravost vydaných léků kvůli boji s padělky. Poslanci takovou úpravu schválili v pátek ve třetím čtení v rámci novely zákona o léčivech. Novela nyní putuje do Senátu.

„Jde o otázku ověřování léčiv z hlediska jejich pravosti tak, aby bylo garantováno, že se k pacientům nedostanou padělky léčiv,” uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Každé balení léků tak bude označeno speciálním kódem již z výroby. Ten bude v uložišti na národní i evropské úrovni, a pokud ten lék bude vydáván pacientovi, tak lékárna musí ověřit konkrétní balení. Musí se shodovat s tím, co je v tom uložišti.

Pravost léků, jak kde

Největší problémy s padělky mají trhy s léčivy v rozvojových zemích. V některých státech Afriky se vyskytuje až 50 % padělků a léčiv nestandardní jakosti [zejména antibiotika a léky na HIV]. Ve státech jihovýchodní Asie až 38 % antimalarik vydávaných v lékárnách neobsahuje účinnou látku. Padělky samotné jsou vyráběny za velice primitivních podmínek. Obsah účinných látek bývá i několikanásobně překročen, nebo naopak v nich účinná látka zcela chybí.

Jak je to v ČR

V oficiální lékárenské síti v ČR se doposud žádný padělaný lék neobjevil. Což je výjimka proti jiným státům EU, zejména Velké Británie, Irska, Francie i Německa. Padělky léčivých přípravků, stejně jako nelegální přípravky, se tak objevují výhradně v nelegální distribuční síti, zejména na internetu. Systém kontroly subjektů, které s léčivy obchodují, v ČR kontroluje Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL]. Ti se zabývají jak kontrolou výrobců, tak i kontrolou distributorů, lékáren a zdravotnických zařízení zacházejících s léčivy. SÚKL již v březnu 2010 zahájil informační kampaň „Nebezpečné léky“, která je zaměřena proti padělkům a nelegálním léčivým přípravkům.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here