Problém sehnat dětského lékaře v Česku už nastal

0
816
detskeho_lekare
Ilona Hülleová / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

„Problém sehnat dětského lékaře v Česku už nastal,” říká předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR [SPLDD ČR] Ilona Hülleová. Loni zaniklo 88 praxí dětských praktických lékařů, pediatrů.

A do pěti let odejde do penze rovnou na 700 dětských praktických lékařů. Obor praktický lékař pro děti a dorost [PLDD] přestal oficiálně existovat v roce 2017, kdy byl zařazen do pediatrie. Nic mu to nepomohlo. Naopak poslední dva roky bojuje s propadem v počtu nových lékařů pro děti, které se hlásí po ukončení lékařské fakulty do oboru pediatrie.

„Přicházíme o desítky nových mladých lékařů mířících do primární péče a další ztráty si nemůžeme dovolit,“ říká v rozhovoru pro Zdravezpravy.cz Ilona Hülleová.

„Pro mé rodiče je nepředstavitelné, že by chodili s dítětem k dospělému lékaři,” dodává.

Mají se rodiče připravit na situaci, že nebudou moci sehnat dětského lékaře?

Jsou lokality, kde jsou dětští lékaři nad 60 a 65 let, kteří dříve či později skončí. Naše průzkumy jsou alarmující. Do pěti let má skončit až třetina dětských praktiků. To je pro představu cca 700 lékařů. A to je obrovské číslo.

Co z toho plyne pro rodiče?

Například to, že ty ordinace, kde bude méně něž 500, 600 dětí se asi docela jistě zavřou. A problém s obsazeností lékařem budou mít i ty větší. Řešení je v příchodu nových lékařů.

Situace u dětských praktiků je tedy obdobná jako u praktiků pro dospělé…

Ano, jen o něco horší. K reformě primární péče ale přistupujeme společně. Základní věci jsou společné pro obě skupiny. Všude, kde je primární péče dobrá a celkově zajištěná, ušetří náklady na zdravotnictví. Například rozšíření kompetencí. Usnadnit nám, když má pacient alergickou rýmu, tak abychom mu mohli napsat dané kapky a nemuseli ho kvůli tomu posílat za specialistou.

Problém s rezidenčním místem

Jedním z důvodů problému sehnat dětského lékaře, nedostatku dětských lékařů, je i to, že zájemci nenacházejí takzvané rezidenční místo, kde by byli vyškoleni.

Ano, to je pravda. Rezidenční místa nebyla na pediatrii loni vůbec obsazena.

Jak je to možné?

Zájemce o pediatrii mají přijmout dětská oddělení v nemocnicích, ale ty je nechtějí. Odmítnou je s tím, že nemají kapacitu. Pravým důvodem je, že nechtějí školit někoho čtyři roky, o kom ví, že jim pak odejde do primární péče. Tak to bylo loni, kdy jsme měli desítku zájemců, ale protože nebylo, kde proškolit, šli do jiných oborů. Ten, kdo rušil obor dětských praktických lékařů, aby ho včlenil pod pediatrii, to nedomyslel. Naše legislativa není dobře nastavená. A ukazují se její slabiny.

Jak to bude letos s rezidenčními místy pro budoucí dětské praktické lékaře, kteří už teď chybějí?

No, asi to vypadá, že to bude stejně jako loni.

O nedostatku dětských zdravotních sester

To, že ubývá pediatrů, je známý fakt. Platí to i pro sestry?

Zrušili specializaci dětské sestry a nyní ji zase zavedli. Vrátili ji, až když zjistili, že dětské sestry nejsou a zároveň je nelze tak úplně nahradit, protože, světe div se, musejí mít specializované dovednosti.

Jak řešíte problém s nedostatkem zdravotních sester?

Musíme hledat mezi všeobecnými sestrami a naučit je, jak o dítě pečovat a vyšetřovat ho. Jak se očkuje, jak mu podat léky. Je to trošku jiná práce. Učíme je, jak vůbec komunikovat s rodičem a dítětem. A samozřejmě přitom pociťujeme nedostatek sester. A situace se nelepší třeba kvůli tomu, že se přidává sestrám v nemocnicích, což má dopad na nedostatek sester u nás.

Více peněz na dětského lékaře, nebo spíše lékařů

Proč je podle vás nutná reforma primární péče?

Praktičtí lékaři tu byli dlouho opomíjeni. Nebyli využiti v celkové šíři péče, kterou mohou nabídnout. A také k nim nesměřovala finanční podpora, která by měla. A to všechno za situace, kdy si pacient může vybrat, kterého doktora navštíví. Neřeší, že v nemocnici je to dražší. Jenomže, co budou dělat nemocnice, až tu nebudu praktiční lékaři, a do nemocnic přijdou všichni jejich pacienti?

Peníze jsou tedy další základní věcí?

Ano. Potřebujeme zvýšit finanční prostředky, abychom si mohli dovybavit ordinace. Najmout lidi na byrokracii, abychom ulevili sobě i sestrám. A na to potřebujeme peníze.

Aktuálně jde na primární péči cca 16 miliard korun, tedy cca 6 % z celkového objemu prostředků. Praktičtí lékaři požadují deset procent, jak je to v západních zemích. Myslíte, že uspějete?

Pan ministr říká, že nebude protěžovat žádný segment. A my jsme byli neustále přehlíženi. Zejména dětští lékaři.

Jak v tomto ohledu hodnotíte současné vedení Ministerstva zdravotnictví ČR?

My jsme slyšeli spoustu slibů od různých ministrů. A přesto se situace jen neustále zhoršuje. Současný pan ministr po dlouhé době ty problémy, myslím si, vnímá. Určitě jsou skupiny, které mají ostřejší lokty. My asi patříme k těm méně agresivním. Pak ale ztrácíme na skupiny, které si dokáží prosadit svou, protože jim naslouchají příslušní lidé.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here