Komise pro bonifikaci lékárenské péče v nedostupných oblastech vybrala lékárny, které letos získají bonifikaci až 600 tisíc korun. Jedná se o podporu takzvaných odlehlých lékáren. Podle některých ale neexistuje přímá úměra mezi “odlehlostí” lékárny a její ekonomickou kondicí.

O bonifikaci [za rok 2018] požádalo celkem 106 poskytovatelů lékárenské péče pro 113 provozoven. Komise vedená zástupcem Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP] vybrala celkem 58 lékáren 56 poskytovatelů. Pro letošní rok bylo na bonifikaci vyčleněno 48 milionů korun s tím, že bonifikováno bude maximálně 80 lékáren. Náklady na podporu ponesou jednotlivé zdravotní pojišťovny podle toho, jaký je poměr jejich klientů v daném kraji.

Podmínky podpory

Kritéria pro přiznání bonifikace byla podle VZP dohodnuta v polovině prosince na společném jednání lékárníků s pojišťovnami. Bonifikována může být jen ta lékárna, která je jediná v obci. Dojezdová doba k nejbližší další lékárně je více než 10 minut. Lékárna nesměla v loňském roce vydat méně než 28 tisíc balení léčiv na recept hrazených z veřejného zdravotního pojištění. Musí mít tedy smlouvou alespoň s jednou zdravotní pojišťovnou.

Ozývají se hlasy, které kritizují nastavení [nejen] hodnotících kritérií

„Jde o to, jak je v tomto případě definovaná jedinečnost lékárny. A ta je definována poměrně velkoryse. Dojezd deset minut k první sousední lékárně jde daleko nad zákonnou normu, respektive nad to, co stanoví nařízení vlády,“ říká například výkonný ředitel Asociace lékárenských sítí Josef Vaníček.

Poukazuje na to, že daná norma pro takzvanou dostupnost poskytovatele zdravotní péče je do pětatřiceti minut. A ne do desti minut, jako v tomto případě. Dodává, že neexistuje přímá úměra mezi “odlehlostí” lékárny a její ekonomickou kondicí opravňujicí k čerpání podpory.

Podobně to vidí i lékárník a zároveň i provozovatel lékárnického zpravodajského portálu Apatykář Martin Dočkal: „V Česku žádné skutečně odlehlé nebo nedostupné lékárny nemáme. Tedy celý ten fond pro takzvaně odlehlé lékárny je spíše politické rozhodnutí.“

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here