Nové léky schválili loni v USA a to v rekordním počtu. Jedná se o 59 nových léků. 14 z nich nabízí průlomové druhy léčby [Breakthrough Therapy]. V onkologii se objevily léky, které samy vyhledají nádor a spolu s další léčbou působí jen tam, kde je to potřeba. Zlomové léky přicházejí i pro pacienty se vzácným onemocněním.

Zatímco ještě v roce 2017 schválil americký úřad FDA [U.S. Food and Drug Administration] 46 nových léků, loni jich již bylo celkem 59. A další čekají na svou registraci.

„Ukazuje se, že po letech, které byly chudé na inovace, přicházejí roky lepší. Mezi nově schválenými léky bylo 19 z kategorie First in Class. To znamená první léky svého druhu,“ vysvětluje ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček.

Dodává, že se jedná o nová originální léčiva, která přicházejí s novým typem složení, účinků a mají jiný typ výroby.

„Jedná se o zlomové medikamenty, protože nabízejí úplně novou léčbu,“ upřesňuje Jakub Dvořáček, podle kterého i z toho důvodu americká FDA schvalovala tyto léky zrychleným procesem [Fast Track].

Nové léky nejen na roztroušenou sklerózu

Nové léky půjdou i na léčbu roztroušené sklerózy u dospělých, ale i dětí. Slibují odstranění ataku nemoci, zastavení postupu postižení, úbytku mozkové tkáně i zachování obratnosti rukou a rychlosti chůze. Nové léky mají nabídnout pomoc i u léčby rakoviny plic, ale i chronické migréně a dalším.

Podle Jakuba Dvořáčka se k novým lékům váží i nové léčebné postupy. Převratnou novinkou by podle něj měly být nové léky například pro onkologické pacienty.

„V onkologii se objevily léky, které samy hledají nádor a spolu s další léčbou působí jenom tam, kde je to potřeba. Zlomové léky přicházejí i pro pacienty se vzácným onemocněním,“ doplňuje.

V Evropě i ČR se zpožděním

Nové léky i léčebné postupy se k pacientům v USA dostávají dříve než pacientům v Evropě. Což platí i pro nově schválené léky FDA. Přesto některé v USA schválených léků [na roztroušenou sklerózu] už schválila i Evropská léková agentura [EMA]. Obecně lze ale říci, že většina nově schválených léků v USA přichází do oficiální distribuce v České republice s víceletým zpožděním. U drahých léků, jež nejsou určeny mnoha pacientům, mnohdy i déle z důvodu komplikovaných jednání s pojišťovnou.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here