Zentiva Group posílila ve Spojeném království

0
1088
Zentiva Group

Začátkem dubna Zentiva Group oznámila akvizici společnosti Creo Pharmaceuticals Ltd. ve Velké Británii. Dceřiné společnosti Amneal Pharmaceuticals, Inc, která je obchodována na newyorské burze NYSE.

„Nebylo to kvůli brexitu. Akvizice posiluje pozici Zentivy ve Velké Británii z obchodního hlediska. Odráží naši důvěru ve Spojené království i odhodlání dodávat na jeho trh vysoce kvalitní i dostupné léky,“ říká pro Zdravezpravy.cz ředitelka pro firemní záležitosti a lidské zdroje Zentiva Group Ines Windisch.

Co je Creo Pharma

Britská společnost Creo Pharma byla založena v roce 2007. Dodavatelským partnerům poskytuje přímý marketingový přístup na britský trh s generiky. Což platí i pro Zentivu.

Jsme seriózní, spolehlivý a rozšiřující se britský farmaceutický poskytovatel s klíčovým zaměřením na poskytování velkoobchodního, farmaceutického a nemocničního sektoru. Vše od generických léků až po komerční značky,“ říká výkonný ředitel Creo Pharmaceuticals Ltd Luke Hart.

Podle něj je úspěch firmy založen na silných vztazích se zákazníky, výjimečné podpoře a rozmanitém produktovém portfoliu. Dodává, že je rád, že se Creo Pharmaceuticals Ltd mohla připojit ke společnosti Zentiva.

„Věříme, že kombinace Creo a Zentivy nám umožní urychlit náš růst a dosáhnout našeho plného potenciálu,“ upřesnil.

Změny v Zentivě

Podobně to vidí i generální ředitel Zentivy Nick Haggar. Podle něj akvizice společnosti Creo Pharma významně posílí postavení Zentivy na britském trhu.

„Tento krok odráží naši důvěru ve Spojené království a naše odhodlání rozvíjet, vyrábět a dodávat vysoce kvalitní dostupné léky,“ uvedl Nick Haggar.

Zentivu, která historicky patří mezi výsadní tuzemské firmy, vlastnila ještě do loňského roku francouzská farmaceutická skupina Sanofi. Ta ji loni prodala za 1,9 miliardy eur [49 miliard korun] americkému investičnímu fondu Advent International. Advent International vznikl v roce 1984 a spravuje majetek za bezmála jeden bilion korun.

Zástupci fondu přitom již v minulosti uvedli, že chtějí ze Zentivy udělat hlavního evropského lídra v oblasti generických léků. Zentiva je aktuálně přítomna na více než 50 trzích a ročně vyrobí a distribuuje více než 350 milionů balení léků. Výrobní závody má v Praze [aktuálně investuje bezmála jednu miliardu korun do jeho rozšíření] a Bukurešti.

Brexit a Zentiva

Podle Ines Windisch skutečnost, že za akvizicí společnosti Creo Pharma ze strany Zentivy nebyl brexit, neznamená, že by brexitu Zentiva nevěnovala vůbec pozornost. Naopak.

„Brexit a vývoj kolem něj velice pozorně sledujeme, protože Spojené království je jeden z našich klíčových trhů,“ vysvětluje s dovětkem, že ze Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Zentiva z velké části zásobuje francouzský trh.

Už proto je podle ní pro Zentivu klíčové sledovat dění kolem brexitu. A také na něj reagovat.

„Připravili jsme se na různé scénáře. Zvýšili jsme úrovně zásob léků na daných trzích, aby bylo možné pokrýt neočekávaná zpoždění a výpadky v dodávkách,“ vysvětluje s tím, že Zentiva se plně věnuje i získání potřebných registrací léků či uspořádání změn v procesu vydání jak pro britský, tak unijní trhy.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here