Těžký zápal plic, otrava krve, zánět mozkových blan či akutní zánět středního ucha. To jsou jen některá onemocnění, která může mít na svědomí pneumokok. Bakterie Streptococcus pneumoniae ohrožuje hlavně malé děti a seniory.

Streptococcus pneumoniae je kulovitá bakterie, která běžně osídluje sliznici úst, nosu a horních cest dýchacích. Pneumokokové infekce jsou jedny z nejčastějších onemocnění v lidské populaci a mají velmi různorodý průběh. Od lehkých respiračních onemocnění, přes záněty dutin a středouší až po těžké zápaly plic a mozkových blan.

„Nemoc se šíří vzduchem od infikovaných osob, které nemusí mít žádné projevy onemocnění. Těm nemusí působit problémy, dokud ale nedojde k oslabení obranyschopnosti organismu, například při viróze. Pak mohou proniknout do dalších částí těla a způsobit závažnou infekci,“ říká praktická dětská lékařka Alena Šebková.

Děti a senioři

K nejvíce ohroženým skupinám patří děti pod pět let věku a senioři. Loni velmi vážnému průběhu invazivní pneumokokové infekce [IPO] v České republice podle Státního zdravotního ústavu [SZÚ] čelilo cca 481 lidí. Celkem 77 lidí infekci podlehlo.

Lze vypozorovat vzestup celkové nemocnosti IPO a vzestup věkově specifické nemocnosti dětí 0-11 měsíců a 1-4 roky, i vysoké nemocnosti a počtu úmrtí seniorů,“ tvrdí Jana Kozáková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro streptokokové nákazy.

Nejpočetnější skupinou s vážným průběhem IPO byli právě senioři starší 65 let, kterých bylo loni 256 [v předchozím roce 238]. 48 z nich zemřelo. Ve věkové skupině 40-64 let bylo zjištěno 150 případů IPO.

V souvislosti se vzestupem počtu IPO v loňském roce je nutné opět upozornit na to, že nejlepší prevencí pneumokokových nákaz je očkování, a to ve všech věkových kategoriích,“ upřesňuje Kozáková s tím, že od loňska je plně hrazeno očkování proti pneumokokům u pojištěnců nad 65 let.

Očkování pro dospělé i malé děti

Dospělí jsou očkováni jednou dávkou konjugované vakcíny. Očkování je pro děti částečně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, podmínkou je aplikace všech dávek očkovací látky do 7. měsíce věku dítěte a přeočkování do 15 měsíců věku dítěte.

„Děti jsou od loňského roku očkovány podle schématu 2+1, což znamená, že první dávka vakcíny se aplikuje od 9. týdne věku dítěte. Druhá dávka se aplikuje dva měsíce po 1. dávce, třetí dávka ve věku 11-15 měsíců,“ dodává Alena Šebková.

Chvála očkování

Podle zprávy Světové zdravotnické organizace [WHO] je očkování jedním z nákladově nejúčinnějších způsobů, jak se vyhnout chorobám. V současnosti zabraňuje 2 až 3 milionům úmrtí ročně. Pneumonie měla podle WHO například v roce 2015 na svědomí celosvětově 16 % úmrtí dětí do pěti let, konkrétně 920 tisíc.

„Díky plošnému očkování se podařilo vymýtit některá vážná onemocnění – pravé neštovice celosvětově, dětskou obrnu ve většině zemí světa. Očkováním se rovněž docílilo významného omezení výskytu některých chorob, jako je třeba černý kašel,“ uzavírá Jana Kozáková.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here