Senát ve čtvrtek 25. 7. vrátil zpátky do Poslanecké sněmovny novelu zákona o lékovém záznamu. Senátoři odhlasovali zamezení automatického nahlížení do lékového záznamu lékárníkům bez předchozího souhlasu pacienta. O novele bude Sněmovna znovu jednat s největší pravděpodobností v září.

Senát brání lékárníkům v automatickém přístupu k informacím v lékovém záznamu bez předchozího souhlasu pacienta či klienta. Požadují, aby si lékárnici pro přístup k informacím vždy vyžádali souhlas pacienta či klienta. Což ale už není vyžadováno u lékařů.

„Nerozumím tomu, že těsná většina senátorů nepochopila důležitost vývoje spolupráce lékaře a lékárníka ve farmakoterapii s využitím moderních technologií, a to ani přes zřetelný prospěch pro pacienty,“ komentuje kroky Senátu prezident České lékárnické komory [ČLnK] Lubomír Chudoba.

Zneužití dat?

Jedním z několika důvodů, proč se senátoři rozhodli zamezit automatickému přístupu lékárníků do lékového záznamu, by mohlo být zneužití dat o klientech a pacientech. Například ke komerčním účelům. To ovšem odmítá viceprezident ČLnK Aleš Krebs.

„Lékárníci […] mají obdobně jako lékaři povinnost mlčenlivosti. Do lékového záznamu bude mít v lékárně přístup výhradně lékárník,“ vysvětluje.

Dodává, že pro značnou část populace bude odsouhlasení vstupu lékárníka do lékového záznamu těžko proveditelné v okamžiku výdeje léků přímo v lékárně. To podle něj zčásti popírá smysl zavedení lékového záznamu, což je předcházení nežádoucím účinkům, duplicitám nebo kontraindikacím léků jak na straně lékaře, tak lékárníka.

Distribuce léků

Senát odmítl i návrh poslance Daniela Pawlase [KSČM]. Senátoři vyrušili jeho návrh na dosavadní povinnosti dodávat distributorům léky podle jejich tržního podílu včetně dalších úprav.

Poslanec požadoval, aby držitelé rozhodnutí o registraci zásobovali léky každého distributora, který v prohlášení přislíbí, že léky budou určeny primárně pro české pacienty. Podle ČLnK by zrušil monopol doručení léčivých přípravků výhradně jediným distributorem.

Ministerstvo zdravotnictví ČR tento návrh i přes jeho schválení poslaneckým Výborem pro zdravotnictví odmítlo. A to i s odvoláním na nesouhlasné stanovisko antimonopolního úřadu. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch přitom v minulosti několikrát uvedl, že současná podoba navrhovaného emergentního systému nejenže účinně zamezí reexportům léků, ale i zlepší postavení lékárníků vůči výrobcům i distributorům léků.

 „Emergentní objednávkový systém zajistí, že pacient svůj lék, který není dostupný standardní distribuční cestou, ale je někde v distribučním řetězci v ČR, dostane do dvou dnů v jakékoli lékárně v ČR,“ uvedl ministr například 24. 7. při návštěvě premiéra Andreje Babiše Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL].

Reexporty léků

Proti návrhu poslance Daniela Pawlase v posledních dnech ostře vystupovali i zástupci výrobců léčiv. Varovali zejména před tím, že umožní pokračování dalších reexportů léků do zahraničí. A to zejména vytvářením nereálné poptávky.

Podle ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP] Jakuba Dvořáčka návrh otevíral obrovský prostor pro falšování údajů o skutečné poptávce.

 „A to ve snaze zajistit si dodání léčiva, které distributor pro české pacienty vůbec nepotřebuje,“ upozorňuje.

Podle něj je přitom známé, že někteří distributoři vyvážejí léčiva za relativně nízké ceny nakoupené v ČR přes hranice do zemí s vyšší hladinou cen léků. Čímž dle jeho slov realizují bezpracné zisky na úkor dostupnosti léků pro české pacienty.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here