Benu lékárny loni zvýšily tržby o 18,5 %. Zatímco předloni tržby této lékárenské sítě činily 4,09 miliardy korun, loni byly už 4,85 miliardy korun. Loňský zisk řetězce před zdaněním činil 262,6 milionu korun.

Ekonomickému deníků E15 to potvrdil Pavel Kraus, finanční ředitel skupiny Phoenix, do níž Benu patří. Podle něj lékárenskému řetězci významně vzrostl internetový prodej. Ten se na celkových tržbách podílel cca 6,5 %. To odpovídá cca 315 250 000 milionům korun. Podle zástupců společnosti jde o 62% nárůst.

„Letos očekáváme nejméně čtvrtinový nárůst e-shopu. Stěžejními kategoriemi zůstávají léčiva, doplňky stravy, dermokosmetika, dětský sortiment a veterina,” upřesnil pro Zdravezpravy.cz Pavel Kraus.

Benu provozuje aktuálně v České republice 243 lékáren. Lékárenský řetězec má ale své obchody i v dalších evropských státech. Jako je Slovensko, Nizozemsko, Švýcarsko, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Maďarsko, Srbsko [viz. obrázek Benu lékárny v Bělehradě] nebo Černá Hora. V Evropě spravuje Benu cca 1 400 lékáren. Zaměstnává cca 8 500 lidí a ročně obslouží cca 65 000 000 zákazníků.

O PHOENIX group

Benu lékárny jsou dceřinou společností PHOENIX lékárenský velkoobchod. Ta je od roku 1994 součástí nadnárodní skupiny PHOENIX group, která vznikla téhož roku spojením pěti německých lokálních farmaceutických velkoobchodů. Ta je zastoupena prakticky ve všech evropských zemích [Podle dostupných informací dosáhly její tržby ve fiskálním roce 2015/2016 téměř 23,3 miliardy eur.]

PHOENIX lékárenský velkoobchod provozuje šest obchodních center, která slouží pro skladování a distribuci léčiv v regionech Čech a Moravy. Ta zajišťují zásobování do více než čtyř tisíc lékáren, nemocnic, výdejen zdravotnických potřeb. Společnost uvádí, že nabízí téměř 25 000 sortimentních položek z oblasti léčiv, zdravotnických pomůcek a doplňkového sortimentu. I to, že pro téměř 200 českých a zahraničních partnerů zabezpečuje provoz konsignačních, celních a jiných vlastních skladů, pro některé z nich dokonce pokrývá celý středoevropský region.

V lékárnách Benu došlo letos v únoru k významným personálním změnám. Generálním ředitelem a předsedou představenstva lékáren Benu se stal Petr Doležal. Ten převzal vedení lékárenské sítě po Sebastianovi Ringovi, který se stal zodpovědný za řízení aktivit Phoenix group na rumunském trhu. Doležal zároveň zůstává výkonným ředitelem Phoenixu v Česku a na Slovensku.

Dr.Max vede

I přes růst tržeb lékáren Benu, zůstávají jedničkou na tuzemském trhu lékarny Dr.Max, jejichž tržby jenom v Česku dosáhly výše 17,49 miliardy korun a tvořily bezmála třetinu tržeb celé evropské skupiny Dr.Max Group.

Obrat tuzemských lékáren Dr.Max v meziročním srovnání stoupl o 11 %. Česká lékárna holding, která drží více než 15% podíl na tuzemském trhu, v ČR provozuje 446 lékáren. Celkem pak 2 113 lékáren.

Významný podíl na nárůstu prodejů v lékárnách Dr.Max měl i zvýšený prodej lékárenského sortimentu ve volném prodeji pod privátní značkou Dr.Max.

„Společnost Dr.Max Pharma se loni stala největším tuzemským výrobcem lékárenského sortimentu ve volném prodeji. Ve srovnání s ostatními výrobci má Dr.Max Pharma vůbec největší dynamiku růstu. Jde tu o úspěch, který nemá v kontinentální Evropě obdoby,“ uvedl generální ředitel společnosti Česká lékárna holding [ČLH] Daniel Horák.

Roste i Pilulka

Nárůst loňských tržeb [na dvě miliardy korun] letos ohlásily i lékárny sítě Pilulka.cz. Jejich tržby byly o polovinu vyšší než předloni. Tržby za zboží a léčiva vzrostly o 47 %. Vlastní lékárny měly tržby ve výši 1,02 miliardy korun, franšízy pak 996 milionů. Tržby z online prodejů v loňském roce činily přes 600 milionů korun. K prvnímu lednu letošního roku bylo v Česku 125 lékáren s logem Pilulka.

Skupina lékáren Pilulka působí na českém, slovenském a rumunském trhu. V letošním roce připravuje Pilulka.cz podle svých zástupců vstup na dva až tři další nové trhy v Evropě. Mimo jiné vyhodnocuje své možnosti také v Rakousku, Německu či Nizozemsku.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here