Průkaz pojištěnce VZP ČR dostal nový design

0
793
průkaz pojištěnce VZP
Ilustrace: VZP ČR

Od poloviny letošního září začne Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP ČR] svým klientům poskytovat průkaz pojištěnce v novém designu. Původní průkazy s vícebarevnou rubovou stranou zůstávají nadále v platnosti do doby, která je na nich vyznačena.

Rubová strana nových průkazů, kde nejsou osobní údaje klienta, ale pouze sdělení pojišťovny, bude nově jednobarevná – výrazně červená. Lícová strana průkazu pojištěnce se nezmění. Vzhledem k tomu, že jde o takzvaný Evropský průkaz zdravotního pojištění, který je platný ve všech státech Evropské unie, EHS a Švýcarsku, musí mít jeho vzhled standardizovanou podobu.

U lékaře žádný rozdíl

 „Nový průkaz pojištěnce budou dostávat noví pojištěnci a ti, jimž skončí platnost starého průkazu. To, jestli se lidé u lékaře prokážou starým nebo novým průkazem, nemá nicméně žádný vliv na nárok na ošetření. Rozhodující je datum platnosti uvedené na lícové straně,“ říká mluvčí VZP ČR Vlastimil Sršeň.

Pojišťovna předpokládá, že do konce roku jich vydá 170 tisíc a následně pak zhruba 556 tisíc ročně. Podle Vlastimila Sršně i tak budou několik let v oběhu dvě verze.

„Nové průkazy s platností na deset let budou lidé dostávat automaticky poštou tak, jak tomu bylo doposud, tedy s blížícím se koncem platnosti předchozí kartičky. K masivní obměně průkazů dojde v roce 2024, kdy jejich platnost bude končit asi 4,5 milionům pojištěnců VZP,“ upřesnil.

Důvod změny

Ke změně největší česká zdravotní pojišťovna přikročila s cílem zpřehlednit údaje na zadní straně průkazky a dát jí modernější podobu. Svoji roli sehrála i ta skutečnost, že letos akorát pojišťovně skončila pětiletá smlouva s dodavatelem průkazů. A na základě veřejné soutěže byla uzavřena smlouva nová, proto byla dle zástupců pojišťovny vhodná doba i pro zapracování grafických novinek.

Podle Vlastimila Sršně úprava, kdy jedna strana bude výrazně červená, navíc umožní každému na první pohled rozpoznat, že jde o klienta VZP. Pojišťovna má právě tento odstín jako svoji charakteristickou korporátní barvu. Kromě klasických modrých „evropských“ kartiček existují ještě dvě další barevné varianty platné jen v ČR. I ty doznávají dílčích změn.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here