Penta Investments angažovala poradce s úkolem oslovit vybranou skupinu globálních investorů, jež by měli zájem vstoupit do nemocniční skupiny Penta Hospitals International. V ní si ale i tak chce udržet majoritní akciový podíl.

Informace přinesl slovenský týdeník Trend, který patří do skupiny Penta Investments. Podle něj Penta v současnosti neformálně už jedná s několika investory o podobě případného partnerství. Podle informací týdeníku se jedná o nadnárodní společnosti z USA, Itálie a Číny se zkušeností ve zdravotnictví i mimo jejich domovské země. Informace Trendu pro Zdravezpravy.cz potvrdil mluvčí Penta Investments Ivo Mravinac.

Podle zástupců Penta Investments aktuální informace neznamenají, že by Penta chtěla odejít ze segmentu zdravotnictví. Naopak podle vyjádření investičního ředitele Penty Investments pro zdravotnictví Václava Jirků chce v segmentu zdravotnictví posílit.

„Hledáme skutečně strategického nikoli pouze finančního partnera. Kapitálově posílit chceme, protože je to finančně náročný byznys, ale také očekáváme, že investor přinese do skupiny svoje know-how,“ vysvětlil.

Co píše Trend

Podle Trendu Penta Investments chce prostřednictvím nového investora nejen finančně posílit a získat zdravotnické know-how, ale spoluvlastník z vyspělé země by jí mohl pomoci i se obrnit proti případné regulaci nebo politickým rozhodnutím. Tedy takovým rozhodnutím, které by ji chtěly ze zdravotnictví vytlačit. To se týká podle Trendu hlavně Slovenska, kde Penta vlastní zhruba polovinu všech nemocnic, mnoho zdravotnických zařízení i největší zdravotní pojišťovnu Dôvera. [Pozn. red.: Dôvera či lékárenská síť Dr.Max nejsou součástí obchodu.]

Trend píše: „Zmluvy o vzájomnej ochrane investícií s veľkými krajinami, o ktoré sa môžu oprieť investori prichádzajúci z týchto ekonomík, sa stredoeurópskym politikom budú lámať oveľa ťažšie ako domáca legislatíva platiace pre tuzemské spoločnosti.

Z jeho informací dále vyplývá, že Penta začala hledat strategického partnera již na začátku letošního roku. To znamená ve stejné době, kdy podle informací týdeníku slovenská vláda projevila přání vstoupit jako spoluvlastník do Pentou budované nemocnice v bratislavské čtvrti Bory [na obrázku, pozn. red.]. Penta ale nabídku slovenské vlády odmítla. Na to slovenská vláda reagovala vyjádřením, že se má Penta připravit na silnou konkurenci.

Problémy má skupina i v Polsku. Podle Trendu jsou její polské nemocnice ztrátové zejména z důvodů regulatorních zásahů polské vlády. Což týdeníku potvrdil i jeden z partnerů Penty zodpovědný za zdravotnický byznys Eduard Maták.

„V Polsku jsme neodhadli, že se tam může zásadně změnit politické klima a s ním i regulace ve zdravotnictví. Mnohé naše tamější nemocnice se proto ukazují jako výrazně neefektivní. Stát nás v nich například nutí udržovat urgentní příjmy, i když ty se v případě některých nemocnic nemají kvůli malé spádové oblasti šanci uživit,“ uvedl pro týdeník Trend.

Výsledky skupiny

Nemocniční skupina Penta Hospitals International skončila loni ve ztrátě přes sedm milionů eur. Provozní zisk se pohyboval kolem 22 milionů eur. Podle zástupců Penty si nemocniční skupina na sebe provozně vydělá, ale tíží ji velké investice do nákupů nemocnic i náklady spojené s výstavbou nové nemocnice ve slovenských Michalovcích a v Bratislavě. Celkem patří pod skupinu 34 nemocnic. Podle dřívějšího vyjádření zástupců Penty by se jejich počet mohl zvýšit až na zhruba stovku.

V České republice Penta Hospitals CZ provozuje pět nemocnic, ambulance a má majoritu 70 procent v centrech Alzheimer Home. V Česku jedná Penta o převzetí Podřipské nemocnice v Roudnici nad Labem a zajímá se i o nemocnici v Litoměřicích. Firma již vlastní nebo provozuje nemocnice ve Vrchlabí, Ostrově nad Ohří, Sokolově, Psychiatrickou nemocnici v Písku a nemocnici následné péče v pražské Bubenči.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here