Citlivá pleť je výsledek životního stylu. Jak na ni?

0
483
citlivá pleť
Ilustrační foto: Pixabay.com

Statistiky uvádí, že citlivá pleť je problém více než 55 % žen. Podle dermatologů za ni u většiny z nich může životní styl 21. století. To je dlouhodobý stres, špatné stravovací návyky, ale i kouření, konzumace alkoholu a znečištěné ovzduší.

Městské ovzduší je nadměrně zatíženo toxickými radikály, ozonem, oxidy dusíku a síry. To vše způsobuje, že citlivou pleť jako problém řeší stále více žen. Za citlivou pokožku u žen může i nadměrná expozice nefyziologickým faktorům, jako je zvýšený chlad nebo teplo, dlouhodobá expozice intenzivnímu UV záření, tedy nadměrné slunění nebo i nadměrný pobyt v průvanu klimatizovaných místností.

Jedním z řešení je správně vybraná kosmetika. V současné době lze vybírat v oblasti čisticí, tenzidové kosmetiky, ale i v oblasti emulzní, pěstící a pečující kosmetiky. Trh nabízí široké spektrum prostředků určených pro kůži mastnou, aknozní, smíšenou, suchou či pleť citlivou nebo atopickou. Zohlednit při výběru je nutné typ pleti a také účinky, které jsou od výrobku očekávány. V případě nejistoty se doporučuje konzultace s odborníkem. Nejlépe s kvalifikovanou kosmetičkou nebo dermatologem.

Kosmetika pro citlivou pokožku

Citlivá pleť je oproti běžné pokožce hyperaktivní. Na podněty reaguje rychleji a s vyšší intenzitou. Hlavním příznakem citlivé pokožky je snadné zarudnutí kůže.

„To je způsobené rychlým rozšířením kožních kapilár. Dalším znakem citlivosti pokožky je pálení, svědění, snadná tvorba pavoučkových shluků cév, vysoušení kůže, zvýšená citlivost na tepelné podněty a na sluneční záření,“ vysvětluje Dagmar Jírová, vedoucí Centra toxikologie a zdravotní bezpečnosti, Národní referenční laboratoře [NRL] pro experimentální imunotoxikologii a Národního referenčního centra pro kosmetiku [NRC] Státního zdravotního ústavu [SZÚ].

Prostředky určené pro citlivou pleť obsahují látky, které vytvářejí ochranný lipidický film na kůži. Také látky hydratační, které aktivně vážou vodu v kůži a látky regenerační, přirozené antioxidanty, látky inaktivující toxické radikály a UV filtry.

Nejběžnější hydratační přísady pleťových krémů jsou glycerin, deriváty lanolinu, urea, AHA kyseliny, silikony, rostlinné extrakty [např. Aloe Vera] a minerály. Regenerační látky v kosmetice stimulují v kůži tvorbu bílkovin, brání nežádoucím procesům a podporují ochranu kůže.

Prostředky na citlivou pleť mají i své zklidňující látky. Ty omezují dráždivost citlivé kůže nebo zpevňují stěnu cévních kapilár. Obsahují přísady jako alantoin, panthenol, bisabolol, rutin, mukopolysacharidy, pektiny, alkaloidy [kofein] nebo vitaminy A, E, C, B. Většina těchto látek se ve svých účincích prolíná a pozitivně ovlivňuje kůži, vlasy i nehty.

Kosmetika pro mastnou pleť

Prostředky, určené pro mastnou, aknozní pleť, obsahují účinné množství čisticích a antibakteriálních látek. Ty zbavují pleť přebytečného mazu, uvolňují póry a omezují množství nežádoucích bakterií na kůži. Mají i vyšší obsah povrchově aktivních látek, látek keratolytických, které rozvolňují nadbytek rohové vrstvy kůže, a látek antibakteriálních.

Prostředky určené pro mastnou pleť nemohou být aplikovány na kůži suchou či citlivou. Jsou pro ni příliš agresivní. Mohou ji dráždit a prohloubit její problémy v podobě vysoušení, úniku vody z pokožky a zvýšené lomivosti.

Pozor na dezinfekce

Zdravá kůže je čistá přirozeně. Není proto pravda, že dezinfikované znamená čisté. „Nadměrné používání prostředků s antibakteriální nebo dezinfekční přísadou likviduje naši přirozenou mikroflóru na kůži a sliznicích, která nám chrání kůži a sliznice před osídlením choroboplodnými bakteriemi a pomáhá udržovat lehce kyselé pH,“ upozorňuje Dagmar Jírová.

Bez přirozeně se vyskytujících bakterií by totiž v lidském těle nedošlo ani k trávení potravy. Pokud si vyhubíme své bakterie, na jejich místo nastoupí agresivní patogenní mikrobi, jejichž zpětné vytěsnění a obnovení přirozené mikroflóry je velmi obtížné.

Antibakteriální prostředky [dezinfekce] mají své opodstatnění pouze tam, kde je kůže či sliznice vystavena mimořádnému a neobvyklému znečištění s rizikem kontaminace choroboplodnými bakteriemi [v zemědělství, zdravotnictví, potravinářství] nebo tam, kde již chronicky předpokládáme jejich výskyt – ústní vody při sklonu k paradentóze. Při běžném životě není třeba používat čisticí prostředky s antibakteriálními přísadami.

Pro umytí nečistot kůže plně postačí mýdlo

I běžné toaletní mýdlo a další prostředky s obsahem tenzidů [tekutá mýdla] odstraňují bakterie z čištěného povrchu. Kůži nebo intimní oblasti dostatečně čistí a mají zároveň antibakteriální účinky pro běžné použití.

Tyto prostředky zároveň ale patří mezi ty, co odstraňují povrchový kožní film, kůži vysušují a významně mění pH na povrchu. Proto je při jejich častějším použití vhodné kůži ošetřit ochranným krémem nebo jiným zvláčňujícím a hydratačním prostředkem. Zvýšenou hydrataci si pak vyžaduje suchá a citlivá kůže.

Sprchové gely a mýdla příjemně voní, ale i dráždí

Podobné reakce se může spotřebitel dočkat i u nedostatečného spláchnutí sprchového gelu nebo mýdla. I když takové prostředky většinou příjemně voní, je nutné je z těla vždy důkladně spláchnout. Lidské kůži ale neprospívá ani tolik oblíbené koupání a máčení se v horké vodě. Kůže pak bobtná a povrchový ochranný film z kůže úplně zmizí.

Navíc ulpívání vysoce reaktivních látek na kůži vede k vysoušení kůže, poškozování přirozeného, ochranného filmu, který si zdravá kůže vytváří činností potních a mazových žláz. Zároveň pak vysoce reaktivní látky pronikají do obnažené kůže a mohou ji nejen dráždit, ale i navodit alergii. A nesprávným použitím kosmetického přípravku se spotřebitel může stát velmi rychle alergickým a může mít problém s používáním i dalších kosmetických přípravků.

Barvení vlasů ano, ale jenom důsledně

Při barvení vlasů je třeba důkladně odstranit zbytky barvy z kůže opakovaným opláchnutím. Nedostatečným opláchnutím zbytků barev ulpívají na kůži vysoce reaktivních látky. Samozřejmostí je i používání ochranných rukavic. Ty chrání nejen před zbarvením kůže, ale i před reaktivními látkami, které mohou navodit alergii.

Pozor na otevřené aplikace

Dramatické kožní reakce dokonce i s možným trvalým poškozením mohou způsobit kosmetické prostředky určeného k otevřené aplikaci, tedy k masáži. Spotřebitel často chybuje v tom, že s cílem zesílit účinky aplikuje prostředek ve větším množství nebo v uzavřeném zábalu.

Alergici pozor!

Alergici musí být při výběru kosmetických přípravků obezřetnější než ostatní. Od svého lékaře [alergologa, dermatologa] musí dobře znát látky, na které jsou přecitlivělí a těch se vyvarovat. Před použitím kosmetického prostředku musí zároveň bedlivě pročíst údaje o složení, protože jedině tak se vyhnou alergické reakci.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here