Pracovníci ortopedie v Orlové podali hromadnou výpověď. Reagovali tak na odvolání svého primáře těsně předtím, kdy byl novým ředitelem Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj jmenován Ivo Žolnerčík. Ten od roku 2005 působil 13 let ve Fakultní nemocnici Ostrava jako náměstek ředitele.

Předchozí ředitel Jiří Matěj byl odvolán na konci srpna. Na jeho místo byl na přechodnou dobu jmenován Pavel Rydrych, vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu, který v pondělí odvolal primáře ortopedie v Orlové Tomáše Knybla.

Ze sedmi zájemců, kteří se do výběrového řízení přihlásili, vyšel jako nejvhodnější kandidát právě Ivo Žolnerčík. Díky svému dlouhému působení v ostravské fakultní nemocnici zná nemocniční prostředí velmi důvěrně,” uvedl náměstek hejtmana Martin Gebauer [ANO].

Podle něj Ivo Žolnerčík i jako bývalý náměstek ředitele velmi dobře ví, jak velká nemocnice funguje. Jaká úskalí může její provoz mít a zná potřeby nejen pacientů, ale také zdravotnického personálu.

Stabilizace oddělení ortopedie

Fakt je, že Ivo Žolnerčík jako náměstek ředitele Fakultní nemocnice Ostrava pro techniku a provoz v minulosti odpovídal policii na okolnosti zakázky související s výměnou lineárního urychlovače v roce 2015. Nemocnice měla pořídit ozařovací přístroj za zhruba 4,1 milionu korun a úplatek ve výši 85 tisíc korun zástupce jedné z firem nabídl právě Žolnerčíkovi. Peníze navíc měly podle vyšetřovací verze skončit u beachvolejbalového týmu Dambeach team, kde působí Žolnerčíkovy příbuzné. Podle policie kvůli tomu sepsaly smlouvu o reklamní spolupráci s brněnskou firmou Inceptum.

Ivo Žolnerčík veškerá obvinění ale odmítl. Nyní je podle Gebauera jeho hlavním úkolem jako nového ředitele stabilizovat napjaté poměry, které v karvinské nemocnici panují. A to za situace, kdy byl v pondělí odvolán primář orlovské ortopedie Tomáš Knybel. A to za, jak říká Martin Gebauer, dehonestující výroky o karvinské nemocnici.

Tomáš Knybel poukazoval na to, že tým ortopedie, která se měla stěhovat do karvinské nemocnice, v ní bude mít nevyhovující zázemí. Totiž ortopedie působila dlouhá léta v Orlové, ale kvůli přesunu akutní lůžkové péče do jiných zdravotnických zařízení v regionu se měla stěhovat. Původně se hovořilo právě o Karviné, kde ortopedický tým prováděl už i některé zákroky. A právě to Tomáš Knybel kritizoval.

Kraj následně oznámil, že by se ortopedie mohla přesunout do další krajské nemocnice v Havířově. Kvůli přesunu ale hrozilo, že karvinské ARO už nebude moci být akreditovaným vzdělávacím pracovištěm a vzdělávat mladé lékaře bez atestace. Podmínkou pro možnost účastnit se systému vzdělávání je totiž mít v provozu alespoň čtyři operační obory, což by při přesunu ortopedie neplatilo.

Ortopedie v Orlové dala výpověď

Vývoj na oddělení ortopedie v Orlové ale má i další vývoj. Zaměstnanci orlovské ortopedie dnes odpoledne podali výpovědi. Reagovali tak na pondělní odvolání primáře ortopedie Tomáše Knybla i nejistou situaci kolem jejich dalšího působiště. Výpovědi zřejmě podalo 55 členů týmu včetně všech lékařů. Jde o většinu týmu. ČTK hromadný odchod pracovníků ortopedie dnes potvrdil Knybel.

„Myslím, že to už není vyloženě na podporu mé osoby, ale je to na podporu zachování celistvosti ortopedického oddělení jako kolektivu. Dnes opravdu 55 lidí podalo výpovědi,” uvedl Knybel. Dodal, že by tak po uplynutí výpovědní lhůty skončili k 1. únoru a fakticky by to znamenalo rozpad ortopedického týmu.

Na internetu se dnes objevila také petice za Gebauerovo odvolání. Jejím autorem je ekonom Petr Drozdík. V petici upozorňuje na to, že práce náměstka nevede ke slibovanému zlepšení poskytované zdravotní péče na Karvinsku, ale k jejímu zhoršení a vyvolává nejistotu a obavy. Petice poukazuje i na Knyblovo odvolání. Signatáři vyzývají představitele kraje, aby Gebauera neprodleně odvolali z funkce náměstka.

275 podpisů pod peticí během chvíle

Drozdík ČTK řekl, že petici by chtěl krajským zastupitelům zřejmě předložit na prosincovém jednání zastupitelstva. Chystá i její tištěnou verzi.

„Dlouho jsem zvažoval, jakým způsobem vyjádřit nejen své pocity, ale i pocity mých sousedů a občanů, kteří jsou poslední dobou velice znechuceni tím, co se ve zdravotnictví děje,” uvedl Drozdík.

Pod peticí zveřejněnou dnes okolo 17:30 je 275 podpisů. Gebauer uvedl, že petici viděl, ale považuje ji za nefér, protože jsou v ní nepravdivé informace. Dodal, že postup zdravotníků nepovažuje za férový podobně jako petici.

–ČTK/RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. Rád připojím podpis , byl jsem 2 x operován panem primářem Knyblem v roce 2016 a 2017 – TEP kyčle a naprostá spokojenost, lhůta čekací O, pooperační vzorná pěče, nohy stejně dlouhé , žádné kulhání , vše OK

  2. pROSTĚ NEVOLIT gEBAUEROVOU STRANU A STRANU nEZÁVISLÍCH….NA CO JE TADY MÁME?!!!!
    Je to sprosté a smutné….co udělali s primařem Knybelem…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here