Nemocnice Podlesí v Třinci, která patří do skupiny AGEL, prošla rekonstrukcí za více než 31 milionů korun. Nemocnice pacientům nabízí více komfortu a stala se i energeticky úspornější. Rekonstrukci ovlivnil i rorýs obecný.

Rekonstrukce se podle vedoucího provozně technického oddělení nemocnice Rostislava Franka nedotkla praktického chodu zařízení. Docházelo pouze k drobným provozním omezením, která byla nezbytná kvůli nutným stavebním úpravám. [Na obrázku níže nemocnice před rekonstrukcí, hejno rorýsů krouží nad nemocnicí, pozn. red.]

„Některé práce byly realizovány především ve večerních hodinách. Také  o víkendech tak, aby co nejméně narušily každodenní provoz ambulancí a nemocnice,“ uvedl Rostislav Franek.

Cílem přestavby byla obnova celkového charakteru budov, které byly, vzhledem ke své historii a konstrukci, ve stavu nevyhovujícím současným technickým parametrům. Došlo i k modernizaci vnitřního vybavení.

Nemocnice Podlesí je úspornější

Při bezmála roční rekonstrukci došlo ke kompletní výměně celkem 296 starých oken v pětipodlažní budově A, ve které jsou ambulance. Okna byla vyměněna i ve spojovací budově B, kde sídlí radiologie a ECHO vyšetřovny. V budově C, kde je lůžková část nemocnice, byla okna vyměněna již v minulosti.

Očekáváme zhruba dvacetiprocentní energetickou úsporu,“ řekl předseda představenstva Nemocnice Podlesí Radek Neuwirth.

Renovací prošla zároveň i topná soustava, a to způsobem montáže nových řídících jednotek pro jednotlivé budovy. Nemocniční komplex dostal i nový zateplený kabát. Na fasádě převažuje béžová barva v kombinaci s modrou. Současně na chodbách budov řemeslníci vyměnili stará svítidla za nové moderní LED svítilny. Do budoucna Nemocnice Podlesí plánuje vyměnit venkovní osvětlení, vstupní dveře na jednotlivá oddělení a zmodernizovat vzduchotechniku kardiochirurgických sálů.

Myslelo se i na rorýse obecného

Podle zástupců nemocnice byla rekonstrukce podřízena zákonem chráněným rorýsům. Ti od nepaměti sídlí ve větracích otvorech pod střechou nemocnice.

Výskyt chráněného opeřence ovlivnil nejen časový harmonogram prací, ale jeho potřebám se musely přizpůsobit i některé stavební prvky. Odvětrávací otvory ve fasádě nemocniční budovy sice zůstaly, ale dle pokynů ornitologů už nejsou vybaveny mřížkou, aby se zde rorýsi mohli opět pohodlně uhnízdit,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí skupiny Agel Radka Miloševská.

Podle ní je pro rorýse totiž typická pevná vazba na hnízdiště.

„Kde jednou úspěšně vyhnízdí, tam se opakovaně vrací. Pokud o hnízdní dutinu rorýs přijde, trvá mu jeden i více roků, než si najde nové,“ upřesnila.

Podle Rostislava Franka plasty okolo každého větracího otvoru musely být i mechanicky zdrsněny. To proto, aby se ptákům, jak řekl, dobře přistávalo.

–RED–

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here