Chřipková epidemie v Česku ztrácí na síle. Pokles nemocnosti na konci sedmého kalendářního týdne ohlásily všechny kraje. Nejméně nemocných bylo v Praze, Středočeském, Pardubickém a Olomouckém kraji. Chřipková epidemie v Česku ale i přesto dále trvá. Počty nemocných seniorů se navíc skoro nemění.

„Nejnovější údaje potvrzují, že i přes pokles nemocnosti nadále probíhá plošná chřipková epidemie v Česku, na celém území republiky. Cirkuluje převážně virus chřipky typu A,“ uvedla hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Dodala, že pokles nemocnosti platí pro všechny věkové skupiny s výjimkou seniorů, kde se nemocnost téměř nemění.

Relativní nemocnost ARI v krajích na 100 000 obyvatel, 7. týden, rok 2020

Informace o situaci v 6. týdnu jsou k dispozici zde.

Stejně jako každý týden občanům doporučila, pokud možno vyhýbat se větším uskupením lidí a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla. Jako je kýchat do kapesníku a po cestě hromadnou dopravou si vždy umýt ruce. Dále konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitamínů.

„Pokud již nemocní jste, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ upozornila.

Jihomoravský kraj hlásí dvě úmrtí

Epidemie chřipky a akutních respiračních onemocnění v Jihomoravském kraji dále trvá. V kraji připadalo na sto tisíc obyvatel 2 017 nemocných. Nejvíce rostly počty nemocných seniorů.

„K nárůstu nemocnosti o 25,3 procent došlo ve věkové skupině osob nad 65 let,” uvedla vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Nejvyšší nemocnost hygienici evidovaly v Brně. A to 2 175 nemocných na sto tisíc obyvatel. Dále pak na Hodonínsku, kde bylo 2 142 nemocných na sto tisíc obyvatel.

Od začátku sezony bylo v Jihomoravském kraji hospitalizováno kvůli chřipce 190 pacientů. Dva lidé zemřeli v bezprostřední souvislosti s chřipkou. Většina nemocnic v kraji kvůli epidemii zakázala návštěvy. Týká se to obou brněnských fakultních nemocnic, také nemocnic Znojmo, Kyjov, Břeclav, Hustopeče a Úrazové nemocnice Brno.

Kvůli chřipce byly zavřeny i některé mateřské školky. Například v Habrovanech na Vyškovsku, kde dosáhla nemocnost 95 procent, nebo v Milonicích na Vyškovsku.

Sedm hospitalizací v Moravskoslezském kraji

Počet nemocných s respiračními infekcemi V Moravskoslezském kraji v sedmém týdnu klesl bezmála o deset procent [-9,4 procenta]. Na sto tisíc obyvatel tak aktuálně připadalo 1 962 nemocných. Hygienici zaznamenali sedm nových závažných případů chřipky. Nejvíce nemocných je mezi dětmi do pěti let.

„Nejvyšší počet nemocných je v okrese Bruntál. Tam onemocnělo 3 044 osob na sto tisíc obyvatel. Na lékařských službách první pomoci byl podíl osob ošetřených pro akutní respirační infekce v rozmezí do 53 procent,” uvedla krajská hygienička Pavla Svrčinová.

V kraji přibylo sedm případů chřipky typu A se závažným průběhem, který vyžadoval hospitalizaci na oddělení ARO a JIP. Nemocní byli z okresů Bruntál, Frýdek-Místek, Opava a Ostrava-město. Šlo o muže ve věku od 47 do 70 let. Ti měli další chronické onemocnění a proti chřipce nebyli očkovaní.

Nemocnost v Plzeňském kraji klesá

V Plzeňském kraji o 17 procent klesl počet lidí s chřipkami a akutními respiračními infekcemi. V kraji bylo 8 020 nemocných. V přepočtu na sto tisíc obyvatel to je 1 392 nemocných. I tak ale většina nemocnic v kraji úplně nebo alespoň částečně zakázala návštěvy pacientů.

Největší nemocnost je v okrese Plzeň – jih, kde je aktuálně 1 676 nemocných na sto tisíc obyvatel. Nemocnost ale klesla ve všech okresech s výjimkou Domažlicka. Na Klatovsku, kde byla minulý týden největší nemocnost, se za týden snížil počet nemocných až o 38 procent. Nejmenší poměr nemocných je tradičně na Rokycansku, kde je po poklesu nemocnosti o 22 procent aktuálně 900 nemocných na sto tisíc obyvatel.

Ve Středočeském kraji epidemie trvá

Ve středních Čechách sice v uplynulém týdnu nemocných chřipkou výrazně ubylo, epidemie ale trvá. Infekci dýchacích cest má 1 383 lidí na sto tisíc obyvatel. Zhruba o čtvrtinu méně než před týdnem. Od začátku chřipkové sezony evidují hygienici třináct závažných případů v souvislosti s onemocněním chřipkou, ve dvou případech s úmrtím.

„Nejvyšší nemocnost byla hlášena v okrese Mělník, nejnižší v okrese Praha-západ,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygienické stanice Lilian Rumlová.

Výrazně klesl počet případů chřipky, a to téměř o polovinu, na 124 případů onemocnění na sto tisíc obyvatel. K poklesu počtu nemocných každoročně přispějí i jarní prázdniny, které omezují šíření infekcí.

V kraji i nadále platí zákaz nebo omezení návštěv ve většině lůžkových zdravotnických zařízení v kraji a některých zařízeních sociální péče a školách.

Počet nemocných v Ústeckém kraji klesl

V Ústeckém kraji od minulého pátku mírně klesl počet lidí s chřipkou. Epidemie na severu Čech ale trvá. Nemocných ubývá hlavně díky jarním prázdninám. Aktuálně je v kraji 1 619 nemocných na sto tisíc obyvatel, pokles je o 8,4 procenta.

Nejvíce nemocných hlásí Litoměřicko, Teplicko a Lounsko, tedy okresy, kde mají děti jarní prázdniny teprve před sebou. Například v základní škole v Krásném Dvoře na Lounsku ředitelka vyhlásila kvůli narůstající absenci žáků na 12. až 14. února ředitelské volno. Školákům v tomto okrese začínají jarní prázdniny od pondělka.

Nemocných chřipkou v Praze ubylo

Nemocných s chřipkou a akutními infekcemi dýchacích cest v Praze za uplynulý týden ubylo téměř o 17 procent. Hygienici očekávají další pokles. Hlášených případů je podle Hygienické stanice Hlavního města Prahy zhruba 1 250 na sto tisíc obyvatel. Nemocných je tak v metropoli zhruba 17 tisíc. Některé pražské nemocnice omezily návštěvy na odděleních.

„Bylo hlášeno šest nových případů chřipky s těžkým průběhem, vyžadujících hospitalizaci na anesteziologicko-resuscitačním oddělení nebo jednotce intenzivní péče. Celkem je v aktuální sezoně na území Prahy hlášeno 25 případů chřipky s těžkým průběhem, z toho tři úmrtí,” uvedla ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Pražské nemocnice omezují kvůli chřipce návštěvy některých oddělení. Fakultní nemocnice Motol uzavřela pro návštěvy LDN – Centrum následné péče a od dnešního dne nově také onkologickou kliniku. Ústřední vojenská nemocnice má zákaz na oddělení všeobecných interních lůžek, oddělení dlouhodobé péče a oddělení ošetřovatelské péče. Nemocnice Na Bulovce nepouští návštěvy na interní oddělení, dětskou chirurgii a traumatologii. Thomayerova nemocnice v Krči uzavřela většinu klinik a oddělení. Zákaz platí rovněž od pondělí v celé Nemocnici Na Františku.

Jak je to v Karlovarském kraji

V Karlovarském kraji se snížil počet případů akutních respiračních onemocnění o 14,7 procenta. Nemocnost tak klesla na 1 560 nemocných na sto tisíc obyvatel. Čtyři lidé v kraji na následky těžkého průběhu chřipky zemřeli.

Nejvyšší nemocnost byla v sedmém kalendářním týdnu v okrese Karlovy Vary, kde bylo 1 599 nemocných na sto tisíc obyvatel. Na Sokolovsku byla nemocnost 1 555 na sto tisíc obyvatel. Nejnižší podíl nemocných byl na Chebsku, 1 514 nemocných na sto tisíc obyvatel. Oproti minulému týdnu se snížila nemocnost ve všech okresech, nejvíce na Sokolovsku.

V posledním týdnu bylo v Karlovarském kraji hlášeno šest nových potvrzených případů chřipky. V letošní zimní sezoně je to už 51 případů, zejména v dospělé populaci.

Nemocných v Libereckém kraji ubylo

V Libereckém kraji se v sedmém týdnu snížil počet nemocných o dvanáct procent. Chřipková epidemie ale trvá. Nemocnost je nad epidemickým prahem. Na sto tisíc obyvatel je 1 735 nemocných. Nejvyšší nemocnost je mezi malými dětmi do pěti let věku.

Částečný nebo úplný zákaz návštěv platí s výjimkou Jablonce pro všechny páteřní nemocnice v kraji – pro Liberec, Turnov, Semily, Jilemnici a Českou Lípu. Na Jablonecku je nemocnost v kraji nejnižší. Na sto tisíc obyvatel tam připadá 1 468 nemocných.

Chřipková epidemie v Česku a jinde

Pokles nemocných s akutní respirační infekcí včetně chřipky v sedmém kalendářním týdnu ohlásily všechny kraje v České republice. Chřipková epidemie v Česku i přesto trvá dále. Hygienici očekávají, že dojde k dalšímu poklesu a plošná chřipková epidemie skončí.

Obdobná situace je ve všech evropských zemích. Většina z nich hlásí převažující výskyt chřipky typu A, pouze čtyři země hlásí dominanci B typu viru chřipky, v osmi zemích cirkulují oba typy chřipky, tj. A i B.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here