Umělá plíce zvýšila šance pacientky na přežití

0
1239
umela_plice
Foto: VFN

Lékaři z Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] v Praze zvýšili těžce nemocné mladé pacientce šanci na přežití tím, že jí zavedli umělou plíci. Jde o obchvat mezi hlavní plicní tepnou a levou síní srdeční. Umělá plíce vede mimo tělo nemocné a nahrazuje plíce do doby, než je lékaři budou moci pacientce transplantovat.

Šestatřicetiletá pacientka trpí těžkou plicní hypertenzí. Do VFN byla přijata s masivním chrlením krve z plic a selháváním srdce. Lékaři ji nejprve zavedli mimotělní membránovou oxygenaci [ECMO]. Což je dočasná podpora životních funkcí určená na několik dnů, maximálně týdnů. Tím se lékařům podařilo pacientku stabilizovat. Její stav byl však stále tak vážný, že u ní nemohli lékaři podporu ECMO ukončit a připravit ji na transplantaci.

„Nakonec jsme se rozhodli zvolit unikátní metodu, která se za posledních deset let provedla na světě jen asi u dvaceti pacientů na pěti pracovištích. V Čechách pak úplně poprvé,“ říká Martin Balík, vedoucí lékař intenzivní péče Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN a 1. LF UK.

Metoda zavedení unikátního bypassu, který obchází plíce, nahrazuje podle lékařů poměrně jednoduchým způsobem jejich funkci. A to i na relativně dlouhou dobu. Pacientka žije s mimotělní plící zavěšenou na hrudníku, aby její tělo mělo určitý čas se zotavit a připravit se na transplantaci.

Jak funguje umělá plíce a princip operace

„Princip operace spočívá ve vytvoření obchvatu mezi hlavní plicní tepnou, která vede krev ze srdce do plic, a levou síní, kam za normálních okolností přitéká okysličená krev z plic. Obchvat tedy vede mimo tělo a plíce, a je do něj vložen přístroj, který okysličuje krev a současně ji zbavuje kysličníku uhličitého,“ vysvětluje průběh operace Jaroslav Lindner, přednosta II. Chirurgické kliniky kardiovaskulární chirurgie VFN a 1. LF UK, který pacientku společně s německým kolegou operoval.

Metoda mimotělního plicního oběhu nejenomže umožňuje obnovit funkce srdce a plic nemocné. Díky ní může pacientka i déle čekat na vhodného dárce orgánu, aniž by se její zdravotní stav zkomplikoval a zamezil tím provedení transplantace.

„Jsem rád, že kolegové našli toto řešení a mám ke svým kolegům obrovský respekt. Tato metoda zvyšuje úspěch při transplantaci, i když nebude jednoduchá,“ říká přednosta III. Chirurgické kliniky 1. LF UK a FN Motol Robert Lischke, jehož tým bude v případě nalezení vhodného dárce ženě plíce transplantovat.

„Dosavadní metody limitují dobu čekání maximálně na týdny, než se objeví komplikace, které znemožní provedení transplantace. Díky této nové metodě ale může pacient i v takto kritickém stavu podstatně déle rehabilitovat, chodit po oddělení, a rovněž dochází k rekondici jeho postiženého srdce,“ vysvětluje Robert Lischke.

Pacientka čeká na transplantaci

Od prosince provedli lékaři ve FN Motol už deset transplantací plic, ale ani jeden z orgánů nebyl vhodný pro tuto pacientku. Možnost transplantace daného orgánu se odvíjí od velikosti plic, krevní skupiny nebo i nemoci kvůli které je transplantaci potřeba vykonat.

„My to zavádíme proto, abychom překonali kritickou situaci. Abychom zastavili krvácení do plic a obnovili funkci levé i pravé komory srdeční a vyléčili infekci. My pevně doufáme, že tento krok umožní provést další krok lékařům v Motole, kteří provádějí transplantace plic,“ uzavírá Martin Balík.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here