Primáři a vedoucí pracovníci Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod [PNHB] chtějí jednat s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem [za ANO] o jeho odvolání ředitele nemocnice Jaromíra Maška. Zaměstnanci PNHB v dopise ministrovi napsali, že jsou odvoláním svého ředitele i jeho zdůvodněním šokováni a znechuceni. Na protest zvažují podání hromadné výpovědi.

Ministr Adam Vojtěch odvolal k 16. únoru ředitele Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod Jaromíra Maška. Kvůli tomu velká část personálu PNHB zvažuje, že podá výpověď. Nesouhlasí s odvoláním svého ředitele a ani s tím, co Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] uvádí jako důvod odvolání. Osobní jednání s ministrem požadují do konce února. Uvedli to v dopise ministrovi. Podepsán je pod ním i Jiří Konrád, který jako zástupce ředitele od pondělí 17.2. nemocnici vede. Ministr se hodlá s personálem zařízení v nejbližší době setkat.

„Odvoláním a jeho zdůvodněním jsme jako zaměstnanci PNHB šokováni a znechuceni,“ uvedli zaměstnanci PNHB ve svém dopise.

Zároveň v něm napsali, že věří, že ministr při svém rozhodnutí odvolat Jaromíra Maška vycházel ze zavádějících, nebo dokonce z nepravdivých informací svých spolupracovníků nebo poradců.

„Pro obnovení důvěry zaměstnanců PNHB v odbornou kompetenci Ministerstva zdravotnictví ČR i v proces reformy psychiatrické péče Vás proto vyzýváme, abyste přehodnotil složení svého odborného poradního týmu pro oblast reformy psychiatrické péče a vůči jeho členům, kteří Vám poskytli nedůvěryhodné podklady, bez zbytečného odkladu vyvodil personální důsledky,“ stojí v dopise.

Podle médií Jaromíra Maška navíc odvolal za přítomnosti tajemnice Rady vlády pro duševní zdraví Dity Protopopové. Ta v roce 2017 neúspěšně kandidovala za hnutí ANO do Sněmovny a vyvolává kontroverze v souvislosti se synem premiéra Andreje Babiše. Před lety se totiž jako lékařka starala o Andreje Babiše mladšího, který figuroval v kauze Čapí hnízdo. Právě Protopopová vypracovala zprávu o zdravotní způsobilosti premiérova syna, díky které pak neměl být Babiš mladší stíhán v kauze svého otce.

Nesouhlas s podobou reformy

Maškovo odvolání oznámil ministr v pátek, nebyl spokojený s tím, jak ředitel naplňuje reformu psychiatrické péče. Podle zaměstnanců nemocnice ale ministerstvo k Maškově práci nemělo předtím žádné výhrady. Sám Jaromír Mašek označil své odvolání za nečekané.

Podle informací redakce Zdravezpravy.cz hlavní důvod odvolání ředitele Jaromíra Maška měly být jeho „zpátečnické“ názory. A to toho druhu, že pro reformu psychiatrické péče neexistuje žádný právní rámec. A zároveň není jasné, jak budou financována centra duševního zdraví ve chvíli, kdy jim vyprší podpora z fondů Evropské unie.

Což potvrzují i zaměstnanci PNHB v dopise ministrovi, ve kterém stojí: „Přestože se PNHB aktivně a dlouhodobě podílí na reformě psychiatrie, vnímáme tuto reformu jako nekoncepční. Její financování je založené na časově omezených dotačních programech z fondů Evropské unie. Požaduje mimo jiné po psychiatrických nemocnicích zřizování personálně a administrativně náročných nových služeb, především formalizovaných multidisciplinárních týmů. Jde de facto o tvorbu nových institucí, přičemž neformální multidisciplinární přístup k lidem s psychickými poruchami je dlouhodobě naší denní praxí.“

V dopise poukazují i na to, že v tiskové zprávě MZ ČR, kterou označují za manipulativní a zkreslující, je uvedena starší citace předsedy Psychiatrické společnosti ČLS JEP profesora Pavla Mohra, která jako by schvalovala odvolání Jaromíra Maška.

„Profesor Mohr se o odvoláni ředitele Maška dozvěděl z médií, jeho odvolání nijak nekomentoval ani nedoporučoval,“ stojí v dopise.

Co na to ministerstvo

MZ ČR připravuje na otevřený dopis personálu nemocnice podrobnou odpověď. Tu skutečně připravilo a publikovalo na svých stránkách – zde.

„Ministr Adam Vojtěch se také se zaměstnanci v nejbližší možné době setká, aby jim své rozhodnutí vysvětlil a vyslechl si jejich názor,“ uvedla mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

Dodala, že ministr své výhrady s ředitelem Jaromírem Maškem probral na osobní schůzce. Podle jejích slov trvá na tom, že se Jaromír Mašek dopustil pochybení, která ohrožovala kvalitu a dostupnost péče v regionu.

„Pan ředitel dlouhodobě odmítal přijímat pacienty k ochrannému léčení, a to i na léčbu závažných sexuologických poruch,“ doplnila mluvčí resortu.

Ředitel Mašek podle ministerstva také odmítl naplňovat kroky reformy psychiatrické péče, na které jsou vázány úhrady zdravotních pojišťoven, což by pro nemocnici do budoucna znamenalo významnou ekonomickou ztrátu.

PNHB a centra duševního zdraví

S modernizací péče začala havlíčkobrodská psychiatrie podle jejích pracovníků už po roce 1989. Prosazovaná reforma podle nich jen vytváří nové instituce stojící finančně na evropských dotacích, je nekoncepční a chybí pro ni personál i legislativa. Přístup bývalého ředitele ke vzniku centra duševního zdraví [CDZ], které je součástí reformy, byl přesto aktivní. CDZ vzniklo v Havlíčkově Brodě ve spolupráci s Fokus Vysočina před dvěma lety.

„Jaromír Mašek je mezi řediteli psychiatrických nemocnic považován za kompetentního a mezi svými spolupracovníky je velmi oblíben. MZ jako zřizovatel PNHB k němu dosud nemělo výhrady. Funkci ředitele vykonával více než 14 let. Nemocnice pod jeho vedením byla a dosud je personálně i ekonomicky stabilizovaným zařízením,“ uvedli zaměstnanci PNHB ve svém dopise.

Zdůraznili, že PNHB je navíc mnoho let akreditovaná pro postgraduální vzdělávání lékařů v psychiatrických oborech, pro kvalitu a bezpečnost zdravotní péče, akreditace pravidelně obnovuje. Pořádá vlastní rekvalifikační kurzy, ve kterých školí tolik potřebný zdravotnický personál. Mezi pacienty i u odborné veřejnosti má velmi dobrou pověst a není spojena s žádnými skandály. 

Havlíčkobrodská psychiatrická nemocnice zřizovaná ministerstvem působí pro spádovou oblast s více než milionem lidí. Před 30 lety měla 1 533 lůžek, postupně jejich počet snižovala na dnešních 688. Jaromír Mašek byl jejím ředitelem déle než 14 let.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here