Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] dnes dopoledne navštívil Psychiatrickou nemocnici Havlíčkův Brod [PNHB]. V nemocnici ho čekaly stovky lidí, které protestovaly proti jeho odvolání ředitele nemocnice Jaromíra Maška. Ministr přijel na výzvu zaměstnanců nemocnice, kteří hrozí stávkovou pohotovostí.

Ministr Adam Vojtěch přijel do nemocnice vysvětlit důvody odvolání bývalého ředitele Jaromíra Maška. K tomu ho vyzvali spolu s vedením nemocnice její zaměstnanci, kteří se postavili za odvolaného ředitele. Podle nich ministr Jaromíra Maška očernil zkreslenými důvody, které vedly k jeho odvolání. Zaměstnanci nemocnice trvají na očištění Maškova jména, ale i na upřesnění podmínek výběrového řízení na nového ředitele, včetně podmínek reformy psychiatrické péče. Jinak hrozí vyhlášením stávkové pohotovosti.

Dlouhý pořadník na psychiatrickou nemocnici HB

Ze setkání vyplynulo, že některé z důvodů pro odvolání ředitele Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod ministr zdravotnictví Adam Vojtěch stavěl na nepřesných informacích. Za nepřesné označil ministr informace o fungování centra duševního zdraví [CDZ], které vzniklo v Havlíčkově Brodě v rámci reformy před třemi lety. A dále i údajné porušování dohod při nepřijímání dětských pacientů. Na jednání s vedením nemocnice přesto uvedl, že pro něho ale zůstává stále zásadní to, že bývalý ředitel Jaromír Mašek podle jeho názoru nesouhlasí s reformou psychiatrické péče. Na níž se shoduje většina odborné společnosti. Také se mu nelíbí přístup nemocnice k soudně nařízeným ochranným léčbám. Nemocnice pacienty někdy nepřijímá, nebo má na jejich příjem dlouhý pořadník.

Odmítání nařízených léčeb

To, že nemocnice nepřijímá osoby se soudně nařízenou léčbou, bylo podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha jedním z důvodů, proč ho k 16. únoru odvolal. Podle Maška se to ale týkalo sexuologické léčby, jejíž přesné okolnosti už si nevybavil. Ministr mu navíc dle jeho slov ani nedal prostor připravit si vysvětlení a seznámit se s tím, proč tak nemocnice v konkrétním případě postupovala.

Odmítání nařízených léčeb u závislých je podle bývalého ředitele Jaromíra Maška běžná praxe hlavně z kapacitních důvodů. Nemocnice jich přijímá omezené množství, aby nenarušili léčbu jiných. V takovém případě jsou podle jeho slov potom prostředky z veřejného zdravotního pojištění zbytečně utracené.

„Jsem přesvědčený, že to ustanovení trestního zákoníku, které umožňuje v paragrafu 99, odstavci dvě, písmene b ukládat léčení tohoto typu u osob, které spáchaly trestnou činnost pod vlivem návykové látky nebo v souvislosti s jejím užíváním, by mělo být vypuštěno, protože to prostě nemá smysl,” řekl odvolaný ředitel Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod Jaromír Mašek.

Léčba, o níž lidé nestojí, dle něj nemá smysl. Havlíčkobrodská nemocnice najednou přijímá jen pět takových pacientů, víc by chod oddělení rozvrátilo. Pořadníky má plné do roku 2025.

„Léčba návykových nemocí se nedá realizovat bez toho, že ten člověk s tím souhlasí nebo aspoň proti tomu neprotestuje,” uvedl Jaromír Mašek.

Odvolání Jaromíra Maška otevřelo další problém

Jaromír Mašek pro Zdravezpravy.cz upřesnil, že důsledné a trvalé abstinence od návykové látky lze u nemocného návykovou nemocí dosáhnout pouze systematickou psychoterapeutickou léčbou. A s ní musí dotyčný souhlasit, nebo se jí alespoň aktivně nebránit. Což právě delikventní osoby, které ochranné léčení ústavní vesměs považují za pokračování nebo alternativu výkonu trestu odnětí svobody, podle jeho slov často činí.

„A tím maří léčbu nejen u sebe, ale i u ostatních pacientů v ústavní terapeutické komunitě. Problém je, že pacienta v ochranném léčení, který nerespektuje léčebný režim, nelze z léčby jednoduše disciplinárně propustit, jako pacienta hospitalizovaného dobrovolně,“ uvedl.

V této souvislosti Ministerstvo spravedlnosti ČR [MS ČR] v minulých dnech uvedlo, že některé psychiatrické nemocnice odmítají pachatele trestných činů se soudně nařízenou ochranou léčbou opakovaně. Vznikla proto pracovní skupina ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR [MZ ČR], která má situaci řešit. Podle resortu spravedlnosti je třeba přijmout opatření nebo připravit legislativní změny, aby se nemařil účel ochranného opatření. Ministryně Marie Benešová [za ANO] vyzvala ministra zdravotnictví k řešení situace dopisem už začátkem loňského září.

Výběr ředitele pro psychiatrickou nemocnici HB

Nový ředitel nemocnice by mohl být podle ministra Vojtěcha jmenován na jaře. Přihlášky mohou uchazeči podávat do 18. března. Jaromír Mašek, který v nemocnici pracuje asi 26 let, z toho 14 let jako ředitel, se přihlásit nehodlá. Vztahy se zřizovatelem [MZ ČR] by to podle něj jen zhoršilo. Byl by ale rád, kdyby nemocnici vedl některý ze stávajících pracovníků, konkrétní jméno však neuvedl. Ministr Adam Vojtěch v této souvislosti zaměstnance nemocnice ubezpečil, že kvalitní kandidát z řad stávajících zaměstnanců nemocnice má velké šance uspět ve výběrovém řízení na nového ředitele. Odmítl spekulace, že by ministerstvo chtělo řízením pověřit některého ze svých úředníků.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here