V jediné protialkoholní záchytné stanici na Vysočině, kterou přes rok provozuje Nemocnice Jihlava, střízlivělo loni 1 201 lidí. Čtyřtisícový poplatek za pobyt na záchytné stanici z nich více než polovina ale ještě neuhradila. Uvedla to mluvčí nemocnice Monika Zachrlová.

Plně uhrazených poplatků má nemocnice k 19. únoru jen 412. Dalších 118 poplatků je uhrazeno částečně. Neuhrazených poplatků je 671. Nemocnice Jihlava má s dlužníky dohodnutých 65 splátkových kalendářů.

Nejvíce, 263 opilých, se do zařízení dostalo přímo z Jihlavy. Podíl zachytnutých opilců z dalších okresních měst byl nižší. Z Třebíče jich loni bylo 84, ze Žďáru nad Sázavou 53, z Pelhřimova 44 a Havlíčkova Brodu 37. Na záchytce ale nocovali i cizinci, nejčastěji Slováci, Ukrajinci, Rumuni a Poláci. V drtivé většina zahraniční pracovníci z tamějších továren. Ti v Česku často pracují v dlouhých pracovních směnách, ale bez možnosti účastnit se jakýchkoli integračních aktivit ze strany svých zaměstnavatelů. Není ničím výjimečným, když svou frustraci řeší alkoholem.

Opilců ve stanici přibylo

Protialkoholní záchytnou stanici provozovaly do října 2018 Služby města Jihlavy [SMJ]. Většinou vykazovaly mírně nižší počet nocležníků. V roce 2017 jich bylo 1 068, do září 2018 pak přes 800. Žen byla mezi nimi asi desetina. Loni jich na záchytce nocovalo 160, to znamená zhruba 13 % ze všech zachycených.

Služby města Jihlavy vypověděly v roce 2018 smlouvu na provozování protialkoholní záchytné stanice kvůli rostoucím nákladům na provoz vyplývajících ze změn legislativy. Kraj Vysočina provozování svěřil nemocnici, kterou zřizuje. Pro účely stanice dal za 18 milionů korun postavit v areálu nemocnice samostatný objekt. V provozu je od dubna 2019.

Náklady na provoz stanice jsou dle dřívějšího vyjádření hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka [za ČSSD] 14 milionů korun. Z krajského rozpočtu na něj šlo loni asi deset milionů korun.

V nové záchytné stanici

Nová budova protialkoholní záchytné stanice stojí v areálu jihlavské nemocnice u vjezdu z ulice U Cvičiště. Nejedná se o klasickou stavbu, ale o modulární systém. Nová stanice nahradila někdejší stanici. Ta nevyhovovala zejména požadavkům nové legislativy na velikost plochy jednotlivých kójí pro pacienty, dispozičního uspořádání a požadavků na hygienické a přístrojové vybavení. V předchozím zázemí bylo devět míst, v novém je jedenáct míst.

„Stavba samotná s sebou nese daleko více vylepšení než naplnění požadavků legislativy. Došlo k významnému vylepšení sociálního zázemí, jako jsou sprchy, toalety nebo šatny, a to jak pro klienty, tak pro obslužný personál,“ uvedl provozně-technický náměstek jihlavské nemocnice Alexander Filip.

Dodal, že pro zlepšení mikroklimatu byl instalován systém rekuperace vzduchu kójí. To znamená, že je z prostoru odsáván vzduch přes rekuperační jednotku, je předehříván vzduch čistý, a cestou chodeb je přiváděn zpět do kójí. O tepelnou pohodu se stará podlahové vytápění. Ochranu obsluhy před možným útokem zvenčí zajišťují bezpečnostní okna ještě posílená o bezpečnostní fólii. Na bezpečnost klientů v kójích dohlíží i nový kamerový systém.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here