V ČR ubývá nemocných akutními respiračními infekcemi [ARI] i chřipkou. Oproti předchozímu týdnu se snížil počet nemocných o jedenáct procent. Na 100 tisíc obyvatel tak připadá 1 422 nemocných. Celoplošná epidemie chřipky však stále trvá.

„Nejnovější údaje potvrzují, že i přes pokles nemocnosti stále přetrvává, i když již slábnoucí, plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Cirkuluje převážně virus chřipky typu A,“ uvedla Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Relativní nemocnost ARI v krajích na 100 000 obyvatel, 8. týden, rok 2020

Informace o situaci v 7. týdnu jsou k dispozici zde.

Pokles nemocnosti potvrzuje i většina krajských hygienických stanic v republice. Nejvíce nemocných stále zůstává u dětí ve věkové skupině do pěti let, ale i tak nemocných ubývá u všech věkových skupin. Což je oproti minulému týdnů dobrá zpráva hlavně pro seniory, kdy se jejich počet nesnižoval, ale stagnoval na stejných počtech. Některé nemocnice také již i zrušily zákaz či omezení návštěv na některých oddělení.

Celoplošně však podle Hlavní hygieničky Evy Gottwaldové chřipková epidemie stále trvá. Nejvyšší nemocnost je hlášena z Libereckého, Karlovarského a Zlínského kraje.

Karlovarský kraj: Nárůst nemocných

Vysoký počet nemocných stále zůstává v Karlovarském kraji. V posledně sledovaném týdnu tam vzrostla nemocnost ARI [včetně chřipky] o pět procent. Na 100 tisíc obyvatel v kraji připadá 1 638 nemocných. Nejvíce nemocné jsou děti a mladiství, naopak ve věkové skupině dospělých a seniorů nastal nepatrný pokles. Vysoký počet nemocných bylo v okrese Karlovy Vary [1 793/100 tisíc obyv.] a Cheb [1 670/100 tisíc obyv.].

Naopak na Sokolovsku nemocných v porovnání s předchozím týdnem ubylo, a to o více než devět procent [1 410/100 tisíc obyv.]. Krajská hygienická stanice v regionu potvrdila v posledním týdnu 14 nových případů chřipky. Celkově jich mají v kraji v této sezónně 65. Ve dvanácti případech byl průběh onemocnění velmi závažný, čtyři nemocní v souvislosti s chřipkou zemřeli.

Liberecký kraj: Nárůst nemocných

V Libereckém kraji připadá na 100 tisíc obyvatel připadá 1 749 nemocných. Nemocnost akutními respiračními infekcemi se v Libereckém kraji za poslední týden nezměnila.

„Je nad epidemickým prahem a nad nemocností ČR. Nejvyšší je ve věkové kategorii do pěti let,” uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová a dodala, že v důsledku chřipky zemřeli další dva lidé.

Od počátku chřipkové sezony hygienici potvrdili celkem 150 případů chřipky, na její následky v regionu zemřelo již pět osob.

„Ačkoliv se nemocnost akutními respiračními infekcemi v podstatě nezměnila, narostla nemocnost chřipce podobných onemocnění a současně je chřipka laboratorně potvrzována zejména u hospitalizovaných osob,” uvedla krajská ředitelka odboru protiepidemického v Liberci Jana Prattingerová.

Podle ní proto nadále doporučují nemocnicím a zařízením sociálních služeb omezit návštěvy. Částečný nebo úplný zákaz návštěv platí s výjimkou Jablonce pro všechny páteřní nemocnice v kraji. To znamená pro Liberec, Turnov, Semily, Jilemnici a Českou Lípu.

Plzeňský kraj: Stav je stabilizovaný

Pozitivní zprávy přišly z Plzeňské krajské hygienické stanice. Počet nemocných v kraji oproti předchozímu týdnu klesl o devět procent. Na 100 tisíc obyvatel tam aktuálně připadá 1 260 nemocných a už druhý týden se kraj ocitá pod hranicí chřipkové epidemie. Většina nemocnic v regionu proto zrušila vyhlášený zákaz návštěv pacientů.

„Krajská nemocnost 1 260 na 100 tisíc obyvatel nám vyšla pod hranici epidemie, ale Státní zdravotní ústav toto číslo ještě dále zpracovává, přičemž do něj započítává, že ne všichni nemocní chodí k lékaři, a ne všichni lékaři je hlásí,” uvedla Jitka Skálová z Krajské hygienické stanice v Plzni.

Nejvyšší nemocnost zůstává v okrese Plzeň–jih [1 570/100 tisíc obyv.]. Naopak nejnižší pokles nemocných je na Domažlicku, kde nemocnost klesla o 39 % [832/100 tisíc obyv.].

Jihočeský kraj: Pokles nemocných

11% pokles nemocnosti je i v Jihočeském kraji, kde na 100 tisíc obyvatel připadá 1 364 nemocných. Nebezpečí nákazy chřipkou však stále přetrvává, především pak u rizikové skupiny starších osob a malých dětí.

„V týdnu jsme zaznamenali pět nových závažných případů chřipky, bohužel s jedním úmrtím. Jedná se o starší pacienty, až na jednu výjimku ve věkové kategorii nad 65 let. U všech byla zjištěna chřipka typu A. Letos tedy evidujeme v kraji 14 závažných případů chřipky, bohužel se třemi úmrtími,” řekla Jitka Luňáčková z krajské hygienické stanice.

V Jihočeském kraji je nejvíce nemocných dětí v kategorii do pěti let. V této skupině připadá 4018 případů na 100.000 obyvatel. I v Jihočeském kraji odvolávají ředitelé některých nemocnic zákaz návštěv či omezení na některých odděleních. Návštěvy opět mohou například do českobudějovické a prachatické nemocnice.

Královéhradecký kraj: Epidemie chřipky končí

Svůj vrchol chřipkové epidemie mají zřejmě i v Královéhradeckém kraji, kde se počet nemocných již druhým týdnem snižuje o 15 procent. Na 100 tisíc obyvatel připadá 1 434 nemocných. V posledním týdnu v kraji zemřeli na následky chřipky tři nemocní.

„Jedná se o doznívající epidemii akutních respiračních onemocnění smíšeného nechřipkového a chřipkového původu. Jsme již za vrcholem epidemické vlny. Dominujícím patogenem je chřipka A/H3N2,” uvedli hygienici na webu krajské hygienické stanice.

Nejvíce nemocných bylo podle nich opět na Hradecku. Naopak nejméně jich měli hlášeno opět z Rychnovska.

Zákaz návštěv vydala Fakultní nemocnice v Hradci Králové a nemocnice v Trutnově, v Novém Bydžově na Hradecku a ve Vrchlabí na Trutnovsku. V hradecké nemocnici se opatření týká vybraných klinik a oddělení. V Trutnově a v Novém Bydžově jsou zakázány návštěvy na všech odděleních. Ve Vrchlabí platí zákaz návštěv na všech lůžkových odděleních.

Středočeský kraj: Výrazný pokles nemocných

Počet nemocných výrazně ubylo i ve Středočeském kraji a chřipková epidemie v kraji je zřejmě u konce. Na 100 tisíc nemocných tam připadá 1 244 nemocných.

Průměrná nemocnost je tak již druhý týden pod epidemickou hranicí a vývoj naznačuje konec epidemie v kraji,” uvedla ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygienické stanice Lilian Rumlová.

Nejvyšší nemocnost je stále v okrese Kutná Hora, nejnižší na Mladoboleslavsku. V kraji hygienici potvrdili v aktuální sezoně celkem 18 závažných případů onemocnění chřipkou. Čtyři lidé v kraji v souvislosti s chřipkou zemřeli. Stále ještě trvá zákaz nebo omezení návštěv ve většině lůžkových zdravotnických zařízení v kraji, některých zařízeních sociální péče a školských zařízeních. Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově zákaz návštěv kvůli poklesu nemocnosti zrušila.

Moravskoslezský kraj: Stále na hranici epidemie chřipky

V Moravskoslezském kraji se snížil počet nemocných ARI a chřipkou o 23 procent. Na 100 tisíc obyvatel připadá v kraji 1 513 nemocných, což znamená, že chřipková epidemie v regionu stále trvá. Hygienici potvrdili v posledním sledovaném týdnu deset nových případů chřipky typu A se závažným průběhem.

„Jednalo se o sedm mužů a tři ženy ve věkovém rozmezí od dvou do 79 let, z okresů Ostrava-město, Opava, Karviná, Frýdek-Místek a Bruntál, jejichž zdravotní stav si vyžádal hospitalizaci na oddělení ARO a JIP,” uvedla krajská hygienička Pavla Svrčinová.

Aktuálně je nejvíce nemocných na Opavsku [2 012/100 obyv.]. Nejčastěji jsou v kraji tradičně nemocní děti do pěti let.

Ústecký kraj: Mírný pokles nemocných

Epidemie chřipky končí i v Ústeckém kraji. Počet nemocných oproti minulému týdnu klesl o osm procent [1 490/100 tisíc obyv.]. Vysoké počty nemocných zůstávají na Litoměřicku a Teplicku. Pokles hygienici očekávají i díky nadcházejícím jarním prázdninám. Menší počet lidí s chřipkou je na Mostecku a Ústecku, kde to je 1 000 případů na 100 000 obyvatel.

„Předpokládáme, že ústup chřipky bude pokračovat. Na nemocnosti se vždy projeví jarní prázdniny. Děti opustí školní kolektivy, odjedou na dovolenou a nemocí ubývá,” uvedla hygienička Olga Štorkánová.

Zlínský kraj: Nemocnost je stále vysoká

8% pokles nemocnosti ohlásili v posledním týdnu také hygienici ve Zlínském kraji. Na 100 tisíc obyvatel tam připadá 1 578 nemocných. Zároveň ubylo i nemocných chřipkou a to o 37 procent. Hygienici proto doporučili zrušit omezení či zákaz návštěv v tamních nemocnicích. Stále vysokou nemocnost již několikátý týden potvrzuje město Zlín.

„Na Zlínsku je nemocnost stále vysoká, Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně tak prozatím alespoň zmírnila opatření v porodnici, na ostatních lůžkových odděleních zákaz návštěv dál platí,” uvedl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant. Ve zlínském okrese je nemocných 2 176 lidí ze 100 000.

„Nemocnost chřipkou je tam také výrazná. Ve věkových skupinách se nemocnost snižuje, jen v okrese Zlín byl zaznamenán nárůst u osob nad 15 let,” uvedla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Jana Hošková.

Dodala, že od 2.3. 2020 začínají ve Zlínském kraji turnusy jarních prázdnin. I proto se dá předpokládat snížení počtu nemocných v regionu. Na následky onemocnění chřipkou v kraji v této sezóně zatím nikdo nezemřel, i když sedm osob muselo být kvůli závažnému průběhu chřipky hospitalizováno v nemocnici.

Jihomoravský kraj: Na hranici epidemie chřipky

Nemocných ARI a chřipkou ubylo oproti minulému týdnu i v Jihomoravském kraji. Na 100 tisíc obyvatel v kraji připadá 1 500 nemocných. V kraji probíhají jarní prázdniny, proto se očekává pokračující trend poklesu počtu nemocných. Nejvíce nemocných je na Hodonínsku [2202/100 tisíc obyv.]. Nejvyšší nárůst nemocných byl tradičně u dětí do pěti let věku.

„Nejvyšší podíl chřipkových onemocnění je stále hlášen na Blanensku a Hodonínsku,” uvedla vedoucí krajské hygienické stanice Renata Ciupek. Doplnila, že od začátku sezony onemocnělo devět osob, kteří měli závažný průběh chřipky, dva z nich skončily úmrtím.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here