Velká Británie dnes [14.3.] ohlásila dalších deset úmrtí na nemoc Covid-19. V Británii je podle místních zdravotnických zdrojů už 21 mrtvých. To je ve srovnání s pátkem dvojnásobek. Všechny nové oběti spadaly do rizikové skupiny starších a chronicky nemocných osob. 

[Aktualizace k 17.3.: Británie už eviduje 1 950 případů nákazy koronavirem poté, co se jeho výskyt od 16.3. potvrdil u dalších přibližně 400 lidí. Za den se tak bilance zvýšila o 26 procent. Podle britského ministerstva zdravotnictví bylo na přítomnost koronaviru v zemi testováno už více než 50 000 lidí. Prvního pacienta s nemocí Covid-19 ohlásila Británie 31. ledna, od té doby zde umřelo 56 lidí s touto diagnózou.]

Lékaři v Británii otestovali podle ministerstva zdravotnictví bezmála 35 tisíc osob, necelých tisíc testů bylo pozitivních. Podle odhadů, o kterých informovala stanice BBC, se ve skutečnosti ale nakazilo v zemi virem již 10 tisíc lidí.

„Bohužel musím potvrdit, že v Anglii dalších deset pacientů s pozitivním testem na onemocnění Covid-19 zemřelo. Všichni spadali do rizikové skupiny,” sdělil v prohlášení představitel britského zdravotnictví Chris Whitty.

Velká Británie také oznámila svůj první případ novorozence nakaženého novým koronavirem. Nemocná je i jeho matka, ale není jasné, zda se dítě nakazilo už v děloze, nebo až při porodu.

Těhotná žena byla přijata do nemocnice v severním Londýně několik dní před porodem s podezřením na zápal plic. Personál, který byl u porodu, dostal doporučení, aby zůstal v izolaci. Žena byla převezena do speciální nemocnice na infekční oddělení, novorozenec je stále v porodnici.

Už i v Británii zavádějí preventivní opatření

Britská vláda připravuje kvůli šíření nového koronaviru zákaz akcí s účastí velkého počtu lidí. Příští týden by se jím měl zabývat parlament, nařízení by pak vešlo v platnost příští víkend. Skotská vláda už doporučila od příštího víkendu nepořádat akce s účastí více než 500 osob.

Nařízení by se týkalo akcí, jako je tenisový turnaj ve Wimbledonu nebo hudební festival v Glastonbury. Obojí se má konat v červnu. List The Daily Telegraph napsal, že by mohly být zrušeny červnové dostihy v Ascotu či dubnová Velká národní steeplechase. Podle BBC se ale zatím s překážkovým dostihem počítá, stejně jako s květnovou výstavou květin v Chelsea.

Vláda zatím Britům doporučovala zůstat týden doma, pokud budou mít horečku nebo kašel. Poradce pro zdravotnictví Patrick Vallance sdělil, že zakázat masové akce nebude mít z hlediska přenosu viru velký vliv. Podle BBC se vláda stále této rady drží, ale zároveň se obává, že by shromáždění velkého množství lidí znamenalo velký nápor na zdravotní službu a na policii. Premiér Boris Johnson v pátek oznámil roční odklad místních voleb, které se měly konat v květnu. Jeho vláda je intenzivně kritizována za otálení s přijetím radikálních opatření proti šíření koronaviru. Například bývalý ministr zdravotnictví Jeremy Hunt uvedl, že je znepokojivé, že premiér Boris Johnson nezakázal větší shromáždění lidí.

Drakonická opatření?

Podle nepotvrzených informací vláda Velká Británie v blízké době zřejmě ale nařídí lidem starším 70 let kompletní čtyřměsíční izolaci. Mohlo by podle něj dojít i na nucené zabavení hotelů a dalších budov, aby v nich mohly vznikat dočasné nemocnice. Vláda by mohla pro své účely zabavit i soukromé nemocnice.

Británie také oznámila, že nízkonákladové aerolinky Jet2 zrušily všechny lety do Španělska i na Baleárské a Kanárské ostrovy. Pět letadel, která už byla na cestě, se dnes muselo obrátit a vrátit se do Británie. Aerolinky reagují na situaci ve Španělsku. Španělsko přitom vyhlásilo dvoutýdenní nouzový stav a zásadním způsobem omezuje pohyb občanů. Po Itálii je Španělsko koronavirem nejvíce zasaženým evropským státem. Dnes oznámilo, že má 5 753 nakažených a 136 obětí nemoci Covid-19.

Nová zpráva dále je, že Spojené státy rozšířily už i zákaz letů z Evropy kvůli šíření nového typu koronaviru také na Británii a Irsko. S odvoláním na své zdroje z administrativy prezidenta Donalda Trumpa i leteckých společností o tom dnes informují agentury AP a Reuters. Zákaz letů zatím platil pro 26 evropských zemí včetně Česka. Rozšíření zákazu na Británii a Irsko, tedy země, které nejsou součástí schengenského prostoru volného pohybu osob, by podle agentury Reuters mělo začít platit příští týden.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here