Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky [SOCR ČR] vyzval vládu, aby po třech týdnech jednání konečně zajistila roušky a respirátory pro pracovníky v obchodu, kteří jsou ve styku se zákazníky. Anebo obchodům alespoň umožnila zajistit si roušky a respirátory pro prodavače vlastními zdroji.

Svaz obchodu a cestovního ruchu vyzval vládu, aby po třech týdnech jednání konečně dodala roušky a respirátory pro pracovníky v obchodu. Tedy pro ty pracovníky obchodů, kteří jsou v každodenním styku se zákazníky.

„Nebo zástupcům obchodů alespoň umožnila zajistit si respirátory pro prodavače vlastními zdroji,” uvedli zástupci SOCR ČR.

To jim v tuto chvíli neumožňuje mimořádný zákaz prodeje všem s výjimkou zdravotnických a sociálních zařízení. Dále pak orgánů ochrany veřejného zdraví, složek integrovaného záchranného systému a dalších orgánů státní správy.

„Je to skutečně velice nepříjemná situace, denně k nám míří tisíce lidí, ale my zůstáváme zcela bez ochrany. V televizi pak slyšíme, jak stát nakupuje roušky a respirátory po milionech, tak kde jsou,“ ptá se pokladní potravinového řetězce, která si kvůli svým finančním závazkům [úvěry] nemohla dovolit jít na ošetřovné. A to kvůli ponížení mzdy.

„Děti mi hlídají prarodiče, ale už vážně přemýšlím, že to vzdám, protože my jsme tady v první linii, bereme peníze od lidí, lidé na nás chrchlají a my nemáme ani pitomou roušku. O respirátorech ani nemluvím,“ upřesňuje.

„Pokud zaměstnavatel nezajistí dostatečnou ochranu jejich zdraví, ti mají dle pracovního práva nárok odmítnout výkon práce,“ uvedla v této souvislosti předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR [OSZSP ČR] Dagmar Žitníková.

Situace v obchodech se zhoršuje

Kritickou situaci z hlediska ochrany zdraví prodavačů a prodavaček potvrzuje i prezident SOCR ČR Tomáš Prouza. Podle něj ovšem nejde jen o ochranu. Vážná je situace i z hlediska personálních kapacit. Mnoho prodavaček a pokladních zůstalo doma. V obchodech tak chybí podle něj až 20 tisíc pracovníků.

„Vyzýváme vládu, aby nám obratem umožnila přijímat brigádníky, kteří se nám hlásí, a jejichž nástup brzdí byrokratické požadavky na vstupní dokumentaci,“ uvádí Tomáš Prouza v prohlášení SOCR ČR.

Podle něj se situace zhoršuje už i v oblasti dostupnosti zboží. Zástupci svazu uvedli, že již od rána [14.3.] pozorují zvýšené nákupy, které podle jejich vyjádření mohou vést k tomu, že některé zboží nebude krátkodobě na pultech.

„Potravin i dalšího zboží je ve skladech obchodů dostatek. Děláme vše pro to, aby se potraviny do obchodů dostaly co nejrychleji,“ dodává Tomáš Prouza.

Situaci okomentoval i ministr zemědělství Miroslav Toman [ČSSD]: „Není důvod panikařit a nakupovat přehnaně velké zásoby nad limit běžného týdenního nákupu.”

Podle něj akutálně není žádný problém s výrobou, ani distribucí potravin do obchodů.

Obchody se snaží zvládnout situaci

Podle svazu obchody navýšily na maximum počet pracovníků ve skladech i řidičů automobilů pro rozvoz potravin. I zde však podle Tomáše Prouzy ale chybějí kapacity.

„Vyzýváme vládu, aby automaticky prodloužila povolení pro zahraniční pracovníky, kteří mají krátkodobá provolení pro pobyt a práci v ČR. Tyto lidi zásadně potřebujeme pro udržení fungování systému,“ uvedl Tomáš Prouza.

Zároveň poprosil zákazníky o klid a trpělivost a média o zodpovědný přístup. Dle jeho slov prodavačky a prodavači dělají vše, co je v jejich silách, ale mnoho z nich je doma s malými dětmi a tyto kapacity prostě chybí. Podle něj kapacity na maximum navyšují také internetoví prodejci potravin, aby dokázali uspokojit co nejvíce zájemců o doručení potravin až domů. V Praze mají senioři k dispozici službu doručování základních potravin a hygienických potřeb prostřednictvím infolinky 800 160 166.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here