V hygieniky uzavřené oblasti Uničova v Olomouckém kraji dnes obnovila provoz lékárna Dr.Max. Ta byla uzavřena v důsledku vyhlášené karantény. Nyní znovu otevřela. I když v omezeném režimu, pacientům v Uničově bude sloužit čtyři hodiny denně.

„To, že máme další lékárnu, je pro nás velice důležité,” uvedla pro Zdravezpravy.cz tajemnice města Uničov Ilona Čadílková. Uničov spolu s Červenkou, Litovlí a všemi místními částmi byl uzavřen v pondělí 16. března od 3 hodin ráno, a to z rozhodnutí Krajské hygienické stanice v Olomouci. Důvodem bylo zamezení šíření nemoci Covid-19. Většina obchodů byla uzavřena. Výjimku tvoří pouze obchody s potravinami, drogerií, prodejny s krmivy pro zvířata, čerpací stanice a lékárny.

Zavřely i lékárny

V důsledku vyhlášené karantény byl úplně přerušen provoz i dvou lékáren Dr.Max. Jedna z nich – na Masarykově náměstí se dnes [18.3.] po nucené přestávce otevřela. Lékárna se v Uničově nachází přímo v centru města, prakticky naproti městskému úřadu.

„Bude mít otevřeno zatím ve všední den od osmi do dvanácti hodin. Podařilo se nám jak zajistit personál, tak i nalézt způsob, jak bezpečně dopravit lékárně dodávky léků,“ upřesňuje provozní dobu regionální ředitel Dr.Max Michal Bárta.

Podle něj se léčiva budou předávat bezkontaktním způsobem na hranici uzavřené zóny. A kvůli minimalizaci rizika přenosu nákazy se prozatím nebudou přepravky vracet distributorovi jako obvykle, ale budou skladovány v zázemí lékárny.

Je to významná zpráva, zní z Uničova

„To, že u nás byla otevřená lékárna na náměstí, je pro nás v tuto chvíli samozřejmě velice důležité. To je velice významná zpráva. My máme nyní otevřeny tři lékárny, nyní k nim tedy přibývá čtvrtá. A každá ta lékárna je pro nás důležitá, protože nejenom, že si do nich lidé mohou zajít nakoupit, ale my z nich také rozvážíme léky pro seniory,“ říká tajemnice městského úřadu Uničov Ilona Čadílková.  

Dodává, že do zásobování seniorů léky jsou v Uničově zapojeni i mladí lidé, kteří pomáhají s jejich roznosem. Upřesňuje, že cca dvanáct tisíc lidí uzavřeného Uničova karanténu snáší relativně dobře.

„Lidé jsou solidární i ukáznění. Snažíme se je o všem důležitém informovat. Tedy i o tom, jak fungují lékaři, služby, potraviny a také samozřejmě i o tom, že nám teď přibyla jedna lékárna navíc,“ upřesňuje.

Podle vyjádření firmy za běžných okolností provozuje síť Dr.Max v Uničově dvě lékárny. Ta na Masarykově náměstí splňuje lokalitou i prostorově lépe podmínky k tomu, aby se tu dal udržet režim regulující chování pacientů. A to jak ve prospěch ochrany zdraví pacientů, tak ochrany zdraví vydávajícího personálu lékárny. Druhá lékárna zůstává uzavřena.

V uzavřeném Uničově

V Uničově platí přísný režim. Lidé s trvalým pobytem v Uničově nemohou město opustit. Byl rovněž vydán zákaz pohybu po samotném Uničově s výjimkou cest do práce, na nákup základních potřeb, k lékaři či veterináři. Dále lidé smějí svá bydliště opustit z důvodu zajištění péče nebo doprovodu pro své příbuzné a blízké, případně k vyřízení úředních záležitostí.

Do města není nikomu umožněn přístup s výjimkou řidičů zásobovacích vozidel, zdravotníků, policistů nebo hasičů. Výjimku mají i lidé s trvalým bydlištěm mimo Uničov, kteří v Uničově pečují o své blízké. Každý, kdo je oprávněn do města vstoupit, bude na kontrolním stanovišti vybaven ochrannými prostředky.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here