Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] vydalo tři doporučení, takzvané rozdělovníky, komu a kolik ochranných zdravotnických pomůcek přidělit ve zdravotnictví. V prvním doporučení byli lékárníci na úplném konci, ve druhém byli na stejné úrovni jako ostatní segmenty a v tom aktuálním z 24.3. jim byl počet ochranných pomůcek znovu významně ponížen.

Lékárny mají podle zákona statut zdravotnického zařízení. Co se týče například profesních komor jsou se svou Českou lékárnickou komorou [ČLnK] na stejné úrovni jako stomatologové s jejich Českou stomatologickou komorou [ČSK] nebo lékaři s jejich Českou lékařskou komoru [ČLK]. Za aktuální situace, kdy počty osob nakažených infekcí Covid-19 jenom rostou, stojí z hlediska přídělu ochranných zdravotnických pomůcek často až na posledním místě. Jakkoli je denně po celé republice navštíví desítky až stovky tisíc lidí.

„V tom prvním doporučení ministerstva zdravotnictví na přerozdělení ochranných pomůcek jsme byli úplně poslední co do počtu přidělených kusů. To byla skutečně velká frustrace. Řešili jsme to s ministerstvem, takže v tom druhém to vypadalo už lépe. Byli jsme ve stejné první linii, jako ostatní segmenty. Avšak v tom aktuálním třetím rozdělovníku jsme zase významně co do počtu kusů pomůcek propadli, zejména proti nemocnicím,“ říká pro Zdravezpravy.cz prezident ČLnK Aleš Krebs.

Upozorňuje přitom na to, že lékárníci i nadále zůstávají takzvaně v první linii. Stále provozují své lékárny, ale přitom jsou vystaveni stále vyššímu riziku nakažení spolu s tím, jak stoupá počet nakažených osob infekcí Covid-19 v populaci.

„Nejsme s tím spokojení. Navíc nemáme ani vyjádření ministerstva, jak k těm počtům, které ve svých doporučení dává, přichází. To je snad vůbec to nejhorší, že neznáme ten klíč, podle kterého se pomůcky přerozdělují. Člověk se dokáže smířit s ledasčím, když ví, na jakém to je základu, proč. Ale my neznáme klíč, nemáme ani data, podle kterých jsou nyní ochranné pomůcky do lékáren přidělovány,“ vysvětluje Aleš Krebs.

Chronický nedostatek ochranných pomůcek

Lékárny spolu s potravinami patří mezi několik málo míst, které zůstávají otevřené. Denně je navštíví tisíce lidí, kteří si do nich chodí pro léky. Lékárníci ovšem stále zůstávají bez dostatečné ochrany. Zaměstnanci lékáren přitom čelí vysokému riziku, protože lékárny navštěvují lidé nejen z preventivních, ale samozřejmě i naléhavých důvodů při zdravotních obtížích, které mohou souviset právě s nákazou novým koronavirem.

„Ačkoliv jsme pro naše lékárníky zajistili respirátory a hygienické potřeby, stále jich je nedostatek od krajů a státu. Už předminulý víkend jsme patrně jako první instalovali ochranná plexiskla, přesto lékárníci mají oprávněné obavy o své zdraví,“ uvedl pro Zdravezpravy.cz spolumajitel lékáren Pilulka.cz Martin Kasa.

Na zoufalou situaci dlouhodobě upozorňuje ČLnK, ale třeba i spolek Mladí lékárníci. Ten se dokonce v minulém týdnu obrátil otevřeným dopisem s prosbou o dodání dostatečného množství ochranných pomůcek na premiéra Andreje Babiše [ANO] a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO].

„Uvědomujeme si, že je tato situace neobvyklá pro nás pro všechny, nicméně dovolte nám, abychom se na Vás obrátili s prosbou, o co nejrychlejší dodání ochranných pomůcek pro lékárníky a farmaceutické asistenty,“ uvedlo ve své výzvě premiérovi a ministrovi předsednictvo spolku.

V dopise dále uvedlo, že počet pacientů, kteří v těchto týdnech přichází do lékáren, se podobá předvánočnímu období. O to vyšší je riziko. Mnohé z lékáren proto nad výdejní pulty nyní alespoň narychlo instalují již zmíněná ochranná plexiskla, aby minimalizovaly riziko přenosu. Největší řetězec lékáren v Česku s tím začal ve svých 450ti lékárnách po celé republice již v minulém týdnu.

„Šlo o první vlnu, která měla zajistit co nejrychleji akutně potřebnou celoplošnou ochranu,“ říká pro Zdravezpravy.cz generální ředitel sítě Dr.Max Daniel Horák s tím, že v první vlně bylo plexiskly vybaveno 900 přepážek.

„V další vlně přibydou ještě asi dvě stovky, aby ochrana lékárníků lépe odpovídala intenzitě provozu,“ dodal.

Podle něj toto opatření vzniká v důsledku kritické nedostupnosti účinnějších respirátorů druhé třídy, jež jsou právě vyhrazeny pro lékárníky.

„Třebaže vyvíjíme mimořádnou snahu, zatím je zkrátka máme pro personál jen ve velmi omezeném množství. Problém je i s obyčejnými chirurgickými rouškami – máme je stěží pro lékárníky, kteří se denně vystavují riziku. Ty pro pacienty jsme vyprodali už začátkem měsíce,“ upřesnil.

Situace se různí dle krajů

Podle prezidenta ČLnK Aleše Krebse se aktuální situace ve věci nedostatečné ochrany lékárníků navíc liší dle krajů. V některých lékárnách tak mají ochranné pomůcky pro personál na několik málo dnů, v jiných maximálně na týden.

„V některých krajích to funguje bez problémů. To je tam, kde přijali naši pomoc, někde ji nepřijali, takže tam se setkáváme s problémy,“ odpovídá na otázku, jak vypadá nynější zásobování prostřednictvím krajů podle rozdělovníku MZ ČR.

Pomocí myslí vypracované přehledy okresními sdruženími ČLnK o počtu lékáren v daných okresech. Tyto přehledy jsou pak dodávány na kraje, aby ty podle nich rozdělily pomůcky, které mají k dispozici. Ale ani tam, kde s těmito přehledy pracují, neběží vše ideálně.

„Důvod je, že v některé z lékáren je jeden nebo dva lékárníci, v jiných jich je třeba 15 nebo 20, což už ne každý kraj dokáže zohlednit. Některý kraj pak pomůcky rozděluje fixně na jednu lékárnu. Z toho pak pramení další problémy a nedostatek. I když tím rozhodně nechci říci, že tyto problémy vznikají úmyslně či záměrně,“ upřesňuje Aleš Krebs.

Další problém podle něj spočívá v ochraně farmaceutických asistentů, o jejichž počtu dle krajů nejsou v tuto chvíli přesné a dostupné informace. I přesto podle něj hlavní problém zůstává stejný. A tím je nedostatek ochranných zdravotnických pomůcek pro lékárníky.

„To je absolutní základ, aby pomůcek bylo dostatek, pak už je celkem jedno, zda mají lékárny v rozdělovníku ministerstva o procento více nebo méně oproti jiným segmentům,“ uzavírá pro Zdravezpravy.cz Aleš Krebs.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here