Covid-19: New York se připravuje na nejhorší

0
542
New_York
Foto: US Army

Obyvatelé USA zažívají těžké chvíle. V zemi je k 4.4. 260 tisíc lidí nakažených covidem. Počtem infikovaných tak USA již překonaly i Čínu. USA mobilizují armádu i zdravotnický personál. New York se připravuje na nápor nemocných.

Pozn. red.: Čína nevěrohodně informuje o počtu nakažených i obětí. / Ve Spojených státech je více než 260 tisíc osob nakažených infekcí Covid-19. Téměř sedm tisíc z nakažených nemoci podlehlo. Podle Univerzity Johnse Hopkinse jenom od středečních 20:30 do čtvrtečních 2:30 washingtonského času nemoci podlehlo v zemi 1 169 lidí. Což je největší nárůst počtu obětí za jeden den, který některá ze zemí světa postižených virem zaznamenala. Koronavirus nejvíce zasahuje města New York, New Jersey a New Orleans.

[Pozn. red.: USA k 5.4. potvrdily více než 300 000 lidí nakažených. Téměř 8 200 z nich nákaze podlehlo. Ministr Donald Trump uvedl, že Spojené státy čekají nejtěžší týdny, během nichž přijde mnoho lidí o život.]

New York čekají těžké chvíle

Město New York k včerejšímu dni ohlásilo 100 tisíc nakažených osob, poslední denní přírůstek tak byl 10 tisíc nových případů. Za poslední den na následky nemoci Covid-19 v New Yorku zemřelo 562 osob. New York ohlásil, že koronaviru celkem podlehlo skoro tři tisíce osob. Zhruba desetina z nakažených je hospitalizována v některé z newyorských nemocnic. V boji s nákazou má pomoci i 80 tisíc lékařů, zdravotních sester a ošetřovatelů, kteří jsou momentálně v důchodu.

Kapacity zdravotnických zařízení ale začínají být nedostatečné. Lékaři například nyní posílají domů pacienty s lehkými srdečními problémy, které v normálních situacích ponechávají v nemocnici na pozorování i v době, kdy symptomy choroby odezní. Jejich místa nyní nemocnice potřebují pro nakažené. Situace je v mnoha ohledech kritická. Starosta New Yorku Bill de Blasio uvedl, že se newyorčané musí připravit na jeden z nejhorších týdnů, které Spojené státy pamatují.

„Příští týden to bude v New Yorku mimořádně těžké. V New Yorku, New Jersey, New Orleansu a na spoustě dalších míst. Nebude-li armáda plně mobilizována a okamžitě nevytvoříme něco, co tu ještě nebylo, tedy cosi jako všeobecnou mobilizaci veškerého zdravotnického personálu k boji na těch nejpotřebnějších místech, nemocnice ty lidi zachránit nedokážou,” uvedl Bill de Blasio v televizi MSNBC.

USA povolaly zdravotnický personál

Dále uvedl, že veškerý zdravotnický personál v USA, který je postradatelný v běžné praxi, musí být povolán do boje proti koronaviru. Nemocnice totiž budoucí nápor nemocných s Covid-19 nezvládnou. Plně mobilizovaná a připravená na zápas s nebezpečnou nákazou podle něj musí být i americká armáda. Země by se podle jeho slov měla přizpůsobit válečnému stavu.

Bojujeme s neviditelným nepřítelem, který zabíjí spoustu Američanů,” prohlásil Bill de Blasio. V minulých dnech také vyzval obyvatele New Yorku k tomu, aby si na veřejnosti zakrývali nos a ústa.

„Když si zakryjete ústa, chráníte všechny ostatní,” řekl.

Nejlépe pak doma vyrobenýma rouškami nebo i šálami či šátky. Současně vyzval občany, aby chirurgické ústenky přenechali zdravotníkům. K podobnému postoji vyzval už i starosta Los Angeles Eric Garcetti. Zakrýt si ústa a nos rouškou doporučil i americký prezident Donald Trump, k povinnosti nošení se však nepřiklonil.

„Pokud je lidé chtějí nosit, můžou. Nemyslím, že to bude povinné,“ vyjádřil se k nošení roušek a jiných pomůcek k zakrytí nosu a úst americký prezident Donald Trump.

Lékaři se chrání před soudy

Američtí lékaři volají po zvýšené právní ochraně v obavě ze záplavy žalob během koronavirové krize. Podle Sdružení amerických zdravotníků [AMA] by žaloby mohly být důsledkem toho, že prudký nárůst nemocných koronavirem neumožňuje poskytovat jiným pacientům obvyklou péči. Lékaři jsou navíc mnohdy nuceni zasahovat v oborech mimo svou hlavní specializaci. A to z důvodu nedostatku personálu.

K některým opatřením už přikročili guvernéři států New York, New Jersey a Michigan. Soudně postižitelné například nemají být postupy vedoucí ke zranění nebo smrti pacienta s chorobou Covid-19 zařazené do kategorie nedbalost, pouze činy označené jako hrubá nedbalost. Lékaři doufají, že ostatní státy se připojí.

Senátor Ben Sasse z Nebrasky navrhl v Kongresu zákon, který chrání lékaře působící v oblastech mimo svůj obor či pracující s aparáty, upravenými podle okamžité potřeby. Chránění mají být více i doktoři, kteří zasahují mimo své obvyklé pracoviště.

Soudní procesy s lékaři často v americkém zdravotnictví končí obřími pokutami. Soud v Baltimoru například loni vyměřil odškodnění ve výši 229 milionů dolarů [5,8 miliardy korun] rodičům dítěte, jehož mozek při porodu poškodili lékaři v nemocnici Johnse Hopkinse. Někteří lékaři v USA se chrání tím, že si platí roční pojistku ve výši až 100 000 dolarů.

Zdravotnický materiál v USA

V tomto týdnu americký prezident Donald Trump nařídil vládě zajištění dostatku surovin pro šest amerických výrobců plicních ventilátorů. Využil k tomu zmocňovací zákon o obranné výrobě. Důvodem jeho jednání je jasný nedostatek plicních ventilátorů ve všech větších amerických městech. Podle prohlášení Donalda Trumpa mají kapacitu dostupnosti plicních ventilátorů koncem tohoto týdne vyčerpat města New York a New Orleans, která jsou zároveň pandemií koronaviru nejvíce zasažena.

Newyorský guvernér Andrew Cuomo před víkendem prohlásil, že v případě krajní nouze budou nemocnice na jeden ventilátor nasazovat více pacientů, případně upraví k plicní ventilaci přístroje určené k jiným účelům. Například k léčbě spánkové apnoe [nekontrolované dechové zástavy během spánku].

Do zajištění zdravotnického materiálu navíc tvrdě vstupuje obchod. A to již v Číně, kde USA i evropské státy nakupují například ochranné zdravotnické pomůcky. Předseda regionálního shromáždění těžce zasažené francouzské oblasti Grand-Est Jean Rottner tento týden uvedl, že Američané přebírají francouzské objednávky přímo na čínských letištích, těsně před vypravením nákladu.

„Na přistávací dráze Američané vytáhnou hotovost a nabídnou trojnásobek nebo čtyřnásobek peněz za objednávky, které jsme učinili, takže opravdu musíme bojovat,” uvedl Rottner ve vysílání rozhlasové stanice RTL.

Vyústění podle něj bývá takové, že některá letadla plná zdravotnického materiálu, která měla původně namířeno do Francie, se nakonec vydají do USA.

USA přijaly pomoc od Ruské federace

V tomto týdnu došlo dokonce k solidaritě ze strany Ruska vůči koronavirem těžce zasaženým Spojeným státům. Ve středu večer na letišti Johna Kennedyho v New Yorku přistál ruský letoun s 60 tunami zdravotnického materiálu. Americký prezident měl nabídku pomoci od ruské strany přijmout pondělním osobním telefonátem s prezidentem Vladimirem Putinem. Není bez zajímavosti, že v zásilce byl i materiál, na který se vztahují americké obchodní sankce proti Rusku.

V amerických médiích se vzápětí začalo diskutovat o tom, jestli je zásilka z Ruska bezplatná humanitární pomoc, nebo jde o obchod. Ruské ministerstvo zahraničí mělo oznámit, že o úhradu nákladů spojených se zasláním zdravotnického materiálu se Moskva a Washington rovnoměrně podělily. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov ale zásilku označil za humanitární pomoc. Nejmenovaný člen americké vlády měl však agentuře Reuters údajně sdělit, že poskytnutou pomoc z Ruska plně financovaly Spojené státy.

„Spojené státy nakupují podobná zařízení z různých zemí. Oceňujeme, že Rusko nám toto zboží prodalo za cenu nižší, než je jeho hodnota na trhu,” citovala agentura vládního úředníka. O konkrétní sumě se ve svých slovech nezmínil.

Dodávka 60 tun zdravotnického materiálu ale vyvolala ostrou kritiku i v samotném Rusku. Tamní opoziční politici uvádí, že nedostatek roušek, respiračních masek a dalšího ochranného materiálu zužuje i samotné Rusko.

„Rusko opravdu prodalo roušky a zdravotnické vybavení Spojeným státům, ačkoliv lékaři a zdravotní sestry po celém Rusku zůstávají bez roušek a navzájem se infikují,” uvedl na twitteru ruský opoziční politik Alexej Navalnyj.

Kritiku připravenosti Ruské federace na pandemii ale odmítá Vladimir Putin. Ten ještě před několika týdny označoval informace na sociálních sítích o počtu nakažených v Rusku za dezinformační, jež jsou převážně jako provokace organizovány z ciziny.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here