Sedmnáct plicních ventilátorů od českých výrobců a desítky tisíc roušek a dalších ochranných prostředků zamířilo darem z České republiky do Itálie. V rámci sbírky Pomoc pro Itálii se během dvou týdnu vybralo přes jeden a čtvrt milionu korun.

Sbírku organizuje Hospitálský řád sv. Jana z Boha – Milosrdní bratři. Tuto neděli, coby součást sbírky, se od 20:00 hodin koná online Koncert pro Itálii přenášený také TV Noe a Rádiem Proglas, na kterém bez nároku na honorář vystoupí Trio Bohémo.

„V Česku teď svádíme těžký boj, aby se šíření koronaviru co nejvíce zpomalilo a ideálně zastavilo, ale nezapomínejme na to, že jsou země, kde je situace mnohem horší! Nemocnice v Itálii nezvládají nápor nemocných, zdravotníci jsou na hranici úplného vyčerpání. Mnozí z nich jsou sami nakažení, trpí nedostatkem zdravotnického materiálu a přístrojů potřebných pro ošetřování nakažených, chybí plicní ventilátory a další,“ říká brněnský převor a rakouský definitor z řádu Milosrdných bratří Martin Macek.

Přístroje a ochranné prostředky pomáhají konkrétním zdravotnickým zařízením v severní Itálii a ve Španělsku. Pomoc míří zejména do Erby na sever Itálie nebo do nemocnice v Sankt Boi u španělské Barcelony. Logistika rozdělování pomoci se určuje dle komunikace přímo se zahraničními kolegy. Tak lze obdarovat lokality, které pomoc potřebují nejvíce.

Financování sbírky

Martin Macek upřesňuje, že nákup ventilátorů a ochranných pomůcek byl zafinancován z prostředků řádu. Veřejná sbírka řádu pomáhá naše možnosti pomoci dále rozšiřovat.

„Velice děkuji všem, kteří se jejím prostřednictvím rozhodli pomoci,“ dodává Martin Macek.

Nákup zdravotnického materiálu a jeho dopravu do Itálie zajišťuje výkonná ředitelka Centra kardiovaskulární péče brněnské Nemocnice Milosrdných bratří Veronika Bulková.

„Ventilátory jsme zajistili u českých výrobců. V současné době jednám také o pořízení ventilátorů nově vyvinutých ČVUT. Ty v nejbližší době získají bezpečnostní certifikaci CE, a bude zapotřebí je technicky přizpůsobit standardům dané země, takže pracujeme na jejím zajištění i pro Itálii a Španělsko spolu s odborníky z ČVUT,“ říká.

Upřesňuje, že dary lze zasílat na účet číslo 1341663309/0800 s variabilním symbolem 2020. Stav konta a další novinky jsou pravidelně zveřejňovány na stránkách Milosrdní.

Pomoc Česka a pomoc Česku

Dodejme, že Itálie v minulosti poukazovalo na slabou pomoc nejen ze strany Evropské komise, ale i ostatních unijních zemí. Situace se poté částečně změnila. Například Německo či Ukrajina poslalo do Itálie na pomoc své lékaře. Německo si pak přebírá i část nemocných z Itálie do vlastních nemocnic. Česká republika poslala jako pomoc do Itálie deset tisíc ochranných obleků. Stejný počet pak do Španělska. Pak ještě pomohla Číně, do které darem zaslala ochranné zdravotnické pomůcky. Zdravotnické ochranné pomůcky však následně z Číny zpátky zase nakupovala.

Na druhou stranu do Česka zamířily i dary z některých čínských provincií. 100 tisíc roušek, 20 tisíc respirátorů a 2000 ochranných oděvů pro zdravotníky bylo předáno Ústřední vojenské nemocnice v Praze jako dar provincie Zhejiang. Provincie Hainan poslala 300 ochranných obleků a 4 800 respirátorů do partnerského Jihomoravského kraje.

Rozsáhlou pomoc věnovaly i čínské firmy. Společnost Changhong věnovala 200 tisíc chirurgických roušek, 20 tisíc respirátorů N95 a 400 ochranných oděvů Středočeskému kraji. Společnost CITIC Group zase daruje 20 tisíc respirátorů a 30 tisíc roušek do FN v Motole. Další pomoc poskytla například i Bank of China, zdravotnické pomůcky obdržely darem také sesterské školy některých čínských univerzit.

České nemocnice dále dostaly také 25 plicních ventilátorů z Tchaj-wanu, jehož obyvatelé jako výraz solidarity zasílají také stovku ochranných masek.  Z Vietnamu dále dorazilo do ČR evakuačním letem kromě dvou stovek Čechů a několikatunového nákupu zdravotnických pomůcek také 24 tisíc roušek. Část z něj je například určena pro Policii ČR. Zároveň se prohlubuje spolupráce Akademie věd ČR a Academia Sinica v boji s nákazou Covid-19. Chystá se i další materiální pomoc.

Aktuální vývoj v Itálii

Snad dobrá zpráva přichází po dlouhé době z Itálie. V ní k 4.4. zemřelo na Covid-19 nejméně lidí za poslední téměř dva týdny [681 osob]. Počet zemřelých s nemocí Covid-19 v Itálii byl za posledních 24 hodin nejnižší od 23.3., kdy úřady hlásily 602 nových obětí za den. I tak ale počet obětí v zemi vzrostl na 15 362. Počet infikovaných se zvýšil za posledních 24 hodin o 4 805. Celkem se v Itálii od začátku epidemie v zemi potvrdilo 124 632 případů nákazy, z toho téměř 21 000 lidí se už uzdravilo. Nových případů nákazy je ale dnes o něco více, než oznámily úřady v pátek, kdy evidovaly 4 585 nově potvrzených nakažených. Itálie je co do počtu úmrtí kvůli koronaviru nejhůře zasaženým státem světa. V počtu nakažených je třetí na světě po USA [téměř 300 000 potvrzených případů] a Španělsku [cca 124 736 osob].

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here