Lékárníci prostřednictvím České lékárnické komory [ČLnK] důrazně varují před preventivním užíváním léků s obsahem paracetamolu. Podle nich lidé takovým způsobem prevence proti onemocnění Covid-19 pouze ohrožují vlastní zdraví.

ČLnK eviduje v souvislosti se zvýšeným zájmem pacientů o léčivé přípravky s obsahem paracetamolu případy, kdy jej lidé užívají jako domnělou prevenci před koronavirovou nákazou. A to je podle lékárníků špatně.

Rozhodně chci veřejnost varovat před bezdůvodným užíváním paracetamolu jako prevence před koronavirovou nákazou. To je zcela nesmyslné a pacienty před nákazou neochrání. Naopak preventivní podávání paracetamolu nejenže pacienta neochrání, ale navíc může významně zatížit organismus,“ říká prezident ČLnK Aleš Krebs.

Podle něj se léky s obsahem paracetamolu [nejčastěji Paralen] správně užívají pouze k léčbě bolesti nebo ke snížení teploty převyšující 38 °C. A vždy je nutné dodržovat jeho správné dávkování.

Užívání paracetamolu má jasná pravidla

ČLnK dále uvádí, že mnoho léků ve formě tablet či horkých nápojů dnes obsahuje právě účinnou látku paracetamol. Při jejich vzájemném kombinování nebo nedodržení stanoveného intervalu mezi dávkami se ale může lék v těle nebezpečně hromadit. A při neodůvodněném používání léků si lidé mohou jenom uškodit.

„Paracetamol v nadměrných dávkách velmi vážně poškozuje játra,“ vysvětluje Aleš Krebs.

A varuje před nadměrným užívání léků i v případě, kdy lidé trpí respiračními onemocněními a mají horečky.

„U dospělých pacientů by neměla být překročena četnost dávkování čtyřikrát denně, v doporučeném rozestupu šesti hodin. Ten nesmí být kratší než čtyři hodiny. Celková denní dávka by nikdy neměla překročit čtyři tisíc mg paracetamolu,” upřesňuje Aleš Krebs.

Pro jistotu dodává, že paracetamol se také nesmí kombinovat s alkoholem, ani užívat po jeho konzumaci, neboť by mohlo dojít k vážnému poškození jater. Nesmí ho užívat pacienti s akutním poškozením jater či cirhózou.

Jak je to s ibuprofenem

ČLnK se dále vyjádřila k obavám z ibuprofenu u pacientů s koronavirovou infekcí. Právě ibuprofen je často zmiňován lidmi jako nebezpečný lék v souvislosti s aktuální pandemií Covid-19. Podle lékárníků ale jsou tyto obavy z velké části nepodložené.

„Jsou založené na patofyziologických úvahách a spekulacích, žádná klinická data významný vliv neukázala. […] Prozatím chybí jednoznačný důvod, pro který bychom se měli ibuprofenu u koronavirové infekce zcela vyhýbat,“ uvedla ČLnK.

I v tomto případě ale vydala doporučení, jak ibuprofen nahradit: „S ohledem na předběžnou opatrnost je možné zvolit paracetamol. Avšak to jen s vědomím jeho limitací a toxicity, která může být v případě multiorgánového selhání a při použití dalších hepatotoxických léků [léků způsobujících poškození jater, pozn. red.] také relevantní.“

U obou přípravků pochopitelně platí, že by měly být užívány v nejnižších účinných dávkách s ohledem na celkový stav pacienta.

Hromadit doma léky s paracetamolem je bezohledné

ČLnK dále potvrdila dřívější informace magazínu Zdravezpravy.cz, že v mnoha lékárnách je nedostatek léků s obsahem paracetamolu. Uvedla, že v současné době je přípravků obsahujících pouze paracetamol relativní nedostatek.

Lékárníci se tak připojili k výzvě Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL], aby lidé doma zbytečně nehromadili léky s obsahem paracetamolu.

„Čistě paracetamolové přípravky je nyní nutné, dokud nebudou vyrobeny nové, vyhradit pacientům, kteří mají kombinované přípravky kontraindikované. Mezi ně patří například děti do 14 let, těhotné ženy, pacienti se srdečními potížemi a podobně,“ uvádí Aleš Krebs.

Zároveň upozorňuje na to, že hospodárnému nakládání s léky s obsahem paracetamolu lze pomoci užíváním kombinovaných přípravků s paracetamolem, kterých je dostatek. Mnoho z nich je navíc upraveno tak, aby je mohli dospělí, jinak zdraví, pacienti užívat.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here