Švýcarská farmaceutická společnost Novartis v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk bez vlivu mimořádných položek o 34 procent na 3,55 miliardy USD [89 miliard Kč]. Novartis patří mezi největší výrobce léčivého přípravku hydroxychlorochin, který je testován na nemoc covid-19.

Novartis nyní testuje svůj generický přípravek hydroxychlorochin u 440 pacientů s nemocí covid-19. V březnu označil americký prezident Donald Trump tento deset let starý lék používaný na malárii a artritidu za nadějný, přestože neexistuje dostatek vědeckých důkazů o jeho účincích.

Generální ředitel společnosti Vas Narasimhan vidí v hydroxychlorochinu největší naději Novartisu na léčbu nemoci covid-19. Firma podle něj ale zatím nemá dostatečné údaje k zhodnocení jeho účinnosti. K dispozici by mohly být do léta, uvedla agentura Reuters.

Rekordní první čtvrtletí pro společnost

Výsledky překonaly odhady analytiků, kteří v anketě společnosti Refinitiv čekali zisk ve výši 3,17 miliardy USD. Nečekané zvýšení tržeb i zisku firma vysvětlila zvýšenými prodeji léků. To proto, že nemocnice i pacienti se snažili předzásobit léky v obavách z výpadku dodávek kvůli epidemii covid-19.

„Předpokládáme, že systém zdravotní péče se ve druhém čtvrtletí vrátí k běžnému provozu a spolu s tím se vrátíme k původně plánovanému výkonu na letošní rok,” řekl generální ředitel firmy Vas Narasimhan.

Upřesnil, že hospodaření za první čtvrtletí bylo výrazně lepší než výhled Novartisu na celý letošní rok. Ten počítá s růstem výnosů o pět až devět procent a s růstem provozního zisku o šest až 14 procent.

„S dalším posilováním prodeje nepočítáme, protože zájem o dodání více léků podle nás již sílit nebude a spotřebitelé jsou dobře zásobeni,“ upřesnil Vas Narasimhan.

V Praze sídlí Novartis Business Services

Společnost Novartis vznikla v roce 1996 spojením firem Ciba-Geigy Ltd. a Sandoz AG. Novartis. Ty za sebou mají 250letou historii vývoje originálních produktů. Léčivé přípravky Novartis užívá více než jedna miliarda pacientů po celém světě. Globální sídlo společnosti se nachází ve švýcarské Basileji. Po celém světě zaměstnává více než 109 tisíc lidí, více než 140 národností. V České republice působí společnost Novartis od roku 1997. Je rozdělena do dvou divizí – Innovative Medicines a Sandoz.

Innovative Medicines tvoří dvě obchodní jednotky – Pharmaceuticals a Oncology. Jejich úkolem je přinášet na trh inovativní, patentované léčivé přípravky. Divize Sandoz je globální leader ve výrobě biologicky podobných léků, generických antibiotik, léčiv pro dermatologii a transplantace, ale zároveň zaujímá i globální vedoucí pozici v kategorii mnoha jiných léčiv. Od kardiovaskulárních generik, přes léky na centrální nervovou soustavu [CNS], bolest, oftalmologická léčiva, po léky používané v onkologii, v respirační a hormonální terapii.

V Praze se také nachází jedno z pěti center sdílených služeb Novartis Business Services. Zaměstnává přes 1500 lidí. Prostředí je velmi mezinárodní a pracují zde zaměstnanci více než 55 národností. Centrum poskytuje služby pobočkám Novartis po celém světě, převážně v oblasti řízení klinických studií, IT, personalistiky nebo řízení a správy nemovitostí.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here