Zájem o nanoroušky a respirátory podle asociace jejich výrobců v posledním týdnu opět roste. A to dokonce až o 300 procent. Vyplývá to z dat Asociace nanotechnologického průmyslu ČR [ANP ČR]. Větší zájem o ochranné zdravotnické pomůcky zaznamenaly i lékárny.

V celém Česku musí všichni lidé od soboty nosit roušky na vnitřních hromadných akcích s účastí nad 100 lidí. Jde o kulturní a sportovní akce, ale také svatby a pohřby ve vnitřních prostorách. Od pondělí platí povinnost zakrytí úst a nosu v nepobytových zdravotnických zařízeních, tedy například v lékárnách nebo v čekárnách u lékaře, také v Praze. V Libereckém a Ústeckém kraji je zavedena povinnost nosit roušky při návštěvě zdravotnických a sociálních zařízení či lékáren již nyní. V Moravskoslezském kraji oproti tomu ode dneška opatření rozvolňují.

„Nejvíce u nás nakupují lidé z rizikových skupin, lékaři a společnosti, které potřebují nadstandardně chránit své zaměstnance. Právě poptávka z firem se v posledních dnech také zvyšuje. Mnozí podnikatelé si uvědomují ekonomické riziko při zjištění koronaviru na pracovišti a uzavření či omezení provozu na několik týdnů,“ uvedla Lucie Konečná ze společnosti nanoSpace, která se specializuje i na povlečení pro alergiky.

Lidé podle ní nakupují především respirátory, které lze opakovaně používat až dva týdny. Případně roušky, které jsou díky vysoké prodyšnosti vhodné do teplého letního počasí.

Vyšší kapacity pro nanoroušky

Podle Asociace nanotechnologického průmyslu ČR funguje běžná rouška na principu ty chráníš mě a já chráním tebe. Nanoroušky ale chrání i samotného uživatele. Fungují částečně jako respirátor. Rozdíl je oproti lednu v tom, že se podařilo navýšit jejich výrobu.

„Čeští nanotechnologičtí výrobci na jaře investovali desítky milionů korun do nových strojních zařízení a zaměstnali nové pracovníky. Díky tomu už nyní mohou vyrábět miliony roušek a respirátorů s nanovlákennou membránou měsíčně,“ říká předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs.

Dodává, že jednorázové roušky z Číny často obsahují křehká borosilikátová mikrovlákna. Ty mají negativní ekologické, ale především zdravotní vlastnosti. Při jejich používání může docházet k odštěpování ostrých jehličkových částic, které mají potenciálně karcinogenní účinky. Naopak nanoroušky by tato nebezpečná mikrovlákna obsahovat neměly. Klasické roušky pak nejsou vhodné pro alergiky a astmatiky, rychle navlhnou, jsou lapačem alergenů a znepříjemňují dýchání.

Zásoby ochranných pomůcek v Česku

Aktuálně má stát podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka [ČSSD] ve skladu v Opočínku zásoby ochranných pomůcek na několik týdnů. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] vyzvalo nemocnice a lékaře, aby si udělaly zásoby alespoň na jeden měsíc.

„Ve skladu ministerstva vnitra jsou zásoby na šest týdnů, další jsou v jednotlivých organizacích pod příslušnými ministerstvy,“ řekl vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček [za ANO].

Vnitro uvedlo, že má ve skladech 67,4 milionu roušek, 10,6 milionu respirátorů, 9,5 milionu ochranných rukavic, 595 000 ochranných brýlí, 522 000 ochranných obleků, 298 000 štítů, 265 000 filtrů P3, 28 000 masek CM-6 a 11 000 návleků na obuv. Očekává ještě zásilku 900 000 respirátorů.

„Vybavenost je podstatně lepší, než byla na začátku krize na jaře. Nicméně gros ochranných prostředků musí zajistit Státní hmotné rezervy,“ řekl Jan Hamáček.

Předseda Správy státních hmotných rezerv [SSHR] Pavel Švagr potvrdil informace, že správa nemá aktuálně v majetku ani jednu ochrannou zdravotní pomůcku. Správa rezerv vypsala v polovině června tendry na dodání 11 typů ochranných pomůcek, například na respirátory typů FFP2 a FFP3, filtrů do respirátorů FFP3, roušek, ochranných brýlí či štítů. Před podpisem je podle Pavla Švagra první část z nich.

Kromě SSHR vypsalo tendry na nákup ochranných pomůcek do rezerv také ministerstvo vnitra. Také ony jsou nyní ve fázi vyhodnocování. Ve skladech správy jsou pak podle Švagra zásoby z první vlny pandemie, patří ale ministerstvu zdravotnictví, do státních rezerv se proto nepočítají.

Ochranné roušky v Česku

Zákaz pohybu na veřejnosti bez ochranných prostředků dýchacích cest začal v Česku platit od 19. března. V té době už ale v lékárnách a obchodech nebyly dostupné žádné roušky, protože je lidé kvůli nízkým zásobám rychle vykoupili. Dost jich nebylo ani pro zdravotníky, a další profese, za což bylo ministerstvo zdravotnictví kritizováno. Postupně se začaly letecky dovážet z Číny miliony kusů ústenek, respirátorů, rukavic a ochranných obleků. Povinnost nosit roušky venku skončila 25. května, ve vnitřních prostorách se většinou nemusí používat od 1. července.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here