Střelba ve FN Ostrava byla rozšířenou sebevraždou

0
532
strelba
Foto: FN Ostrava

Loňská střelba v budově polikliniky Fakultní nemocnice Ostrava byla podle výsledků vyšetřování rozšířenou sebevraždou. Dozorující státní zástupce David Bartoš uvedl, že dvaačtyřicetiletý střelec útočil s představou, že je nevyléčitelně nemocný a lékaři mu nechtějí pomoci. Rozhodl se zabít a nechtěl v tom být sám.

Myšlenka na rozšířenou sebevraždu v útočníkovi podle žalobce i policie uzrávala delší dobu. Na čin, který spáchal loni v prosinci a při němž zabil sedm lidí a několik zranil, se připravoval několik dnů až týdnů.

„V polovině roku 2019 utrpěl úraz a od té doby si začal více všímat svého zdravotního stavu. Trpěl zvýšenou úzkostí o své zdraví,“ uvedl David Bartoš.

Střelec z ostravské nemocnice neměl čistý trestní rejstřík

Podle zjištěných informací si pachatel vsugeroval, že trpí rakovinou. I když to žádné z vyšetřeních nepotvrdilo, lékařům nevěřil. Nabyl dojmu, že mu nechtějí pomoci.

„Poté, co lékaři vyloučili fyziologická onemocnění typu rakoviny, dospěli k tomu, že u pachatele bude psychologický problém,“ dodal Bartoš s tím, že to potvrdili i experti, kteří duševní stav střelce zkoumali po činu.

Podle nich ale netrpěl žádnou duševní poruchou, která by způsobovala jeho nepříčetnost.

„Trpěl jen zvýšenou obavou o své zdraví. To byl základ činu, který spáchal,“ zní závěr vyšetřování.

Střelba v nemocnici byla plánovaná

Když vyšetření neprokázala rakovinu, lékaři střelci doporučili navštívit psychiatra. To ale muž neudělal a rozhodl se se svým životem skoncovat. Pořídil si zbraň, naučil se s ní zacházet. Podle Davida Bartoše ale nechtěl zemřít sám.

„Chtěl po sobě zanechat nějaký odkaz. Aby nebyl jedním z řady nevyléčitelně nemocných, kteří se zabili,“ uvedl.

Ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužela tvrdí, že si muž pořídil model zbraně, který se používá ve školách a po úpravách může být funkční. Tyto dodatečně úpravy podle něj způsobily to, že se zbraň při střelbě zasekávala. To podle Tomáše Kužela umožnilo několika lidem z čekárny utéct a zachránit si život.

Dozorující státní zástupce David Bartoš řekl, že pistole se při útoku zasekla třikrát. Technické problémy způsobily i to, že se vrah nezastřelil na místě činu, jak měl původně v úmyslu. Nemocnici opustil a odjel na místo, které znal a zastřelil se tam. Policie dál zjišťuje, kdo zbraň upravil a od koho ji střelec získal.

„Úprava zbraně byla trestná. Nesouvisí to ale s útokem, protože on si ji pořídil už upravenou. Proto jsme to oddělili a řešíme to samostatně,“ vysvětlil Tomáš Kužel.

Výběr místa činu byl zřejmě náhodný

Podle Bartoše si střelec polikliniku ostravské fakultní nemocnice vybral spíše náhodou. Její prostředí znal, protože tam chodil na některá vyšetření.

To mohl být podle vyšetřovatelů jeden z motivů. Dalším mohlo být to, že se dalo předpokládat, že tam bude větší množství lidí. Což potvrzuje i chování střelce v budově. Procházel ji totiž ještě nějakou dobu před střelbou a hledal čekárnu, v níž bude nejvíce pacientů. Policie v těchto dnech případ odložila, protože je pachatel mrtvý.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here