Lékaři v IKEM zachránili život devítiměsíčnímu Honzíkovi s agresivním nádorem jater. Napadenou část orgánu odstavili od žilního zásobení, aby mohla částečně odumřít a tím zesílila ta část bez nádoru. Pak odstranili nádor. Když zesílila ta část bez nádoru, znovu zapojili žilní zásobení.

V Institutu klinické a experimentální medicíny [IKEM] v Praze operační postup metodou ALPPS [Associating Liver Partition and Portal vein Ligation for Staged hepatectomy] lékaři doposud využili pouze v 15 případech, nikdy však u takto malého dítěte. Metodou zvanou ALPPS byly doposud operovány tři děti na světě. Honzík je čtvrtý a nejmladší z nich.

„Honzík je nejmladší a nejmenší pacient na světě, kterému ALPPS zachránila život. Dle světového registru byly takto operovány předtím jen tři děti, Jednomu byl v té době jeden rok a dvěma tři roky,“ říká přednosta Kliniky transplantační chirurgie v IKEM Jiří Froněk.

Nádor se u Honzíka objevil pět měsíců po narození

Honzíkovi bylo pouhých pět měsíců, když se jeho rodiče dozvěděli, že trpí hepatoblastomem. To je velmi agresivní nádor jater, kterým v Česku ročně onemocní zhruba čtyři děti.

„Bylo to hrozné. Najednou se nám převrátil život úplně naruby. Bylo strašné slyšet, že se musí rychle něco stát, nebo o Honzíka přijdeme,“ popisuje Honzíkova matka Renáta.

Následovalo několik vyšetření, ultrazvuků, magnetické rezonance a biopsie.

„Po potvrzení histologie hepatoblastomu byla urychleně zahájena léčba chemoterapií dle mezinárodního léčebného protokolu. A to s cílem zastavit růst nádoru a zmenšit jeho velikost, aby následná operace byla snazší a bylo zachováno co nejvíc tkáně zdravých jater,“ říká Viera Bajčiová z Kliniky dětské onkologie FN Brno.

Honzíkův nádor ale nereagoval na léčbu tak, jak bylo potřeba a nebylo možné standardní chirurgické odstranění. Podle slov Viery Bajčiové je pro pacienta přitom fatální, pokud nelze hepatoblastom radikálně chirurgicky odstranit.

„Proto jsme se obrátili na IKEM s návrhem zařazení pacienta do transplantačního programu. A ve spolupráci s FN Motol byl Honzík přeložen do Prahy,“ říká Viera Bajčiová.

Rozsah postižení jater vyloučil klasickou operaci

Hepatoblastom se diagnostikuje nejčastěji u dětí v prvních třech letech života. Léčba nádorů jater začíná u dětí předoperační chemoterapií, která ve většině případů významně zmenší nádor. Po vstupní chemoterapii následuje úplná chirurgická resekce nádoru, která poskytuje jedinou realistickou šanci na dlouhodobé přežití dětí s hepatoblastomem.

„S uvedeným léčebným postupem dokážeme ve FN Motol uspět u 85 procent dětí s tímto typem nádoru. Pokud není ve výjimečných případech úplná resekce možná, je třeba zvážit možnost transplantace jater. A to byl právě případ Honzíka, u kterého rozsah postižení jater neumožňoval bezpečnou klasickou operaci,“ vysvětluje přednosta Kliniky dětské chirurgie FN Motol Michal Rygl.

Pokus o záchranu zdravé části jater v IKEM

Nakonec se Honzík dostal do Institutu klinické a experimentální medicíny [IKEM] v Praze, kde ho lékaři vyšetřili a přednosta Kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk poté navrhl pro dítě nestandardní možnost operace metodou ALPPS a zároveň Honzíka zařadili i na čekací listinu k transplantaci jater.

Kdo a jak může v Česku darovat orgány

Jaterní resekce proběhla ve dvou operacích

Jaterní resekci podstoupil devítiměsíční Honzík v IKEM letos v květnu ve spolupráci s lékaři s FN Motol ve dvou složitých operací. Při první mu lékaři uzavřeli žilní zásobení postižené poloviny jater a orgán rozdělili, po několika dnech při druhé operaci odstranili nádor.

„Při první operaci, která trvala téměř pět hodin, se nám podařilo uzavřít žilní zásobení postižené poloviny jater. Orgán rozdělit tak, že postižená část mohla částečně odumřít a ta zdravá naopak zesílit a zregenerovat během následujících dnů natolik, že převzala kompletně funkci celých jater,“ popisuje Jiří Froněk s tím, že při druhé operaci o sedm dnů později pak lékaři odebrali tu část jater zasaženou nádorem.

Honzíkovo vítězství nad nemocí

Po náročné rekonvalescenci a dalších dvou cyklech zajišťovací chemoterapie dostal Honzík a jeho rodina k jeho prvním narozeninám na konci srpna ten nejkrásnější dárek. Veškerá vyšetření ukázala, že je v pořádku a játra fungují, jak mají.

„Tento výjimečný a složitý zákrok opět ukázal, jak jde medicína kupředu. Jsem rád, že se nám v tomto případě povedl malý zázrak a naši odborníci dokázali pomoci i tam, kde jiní už nevidí cestu. Je úžasné, že když se spojí přední česká pracoviště, můžeme posunout hranice a dát naději na život i takto malým a komplikovaným pacientům,“ uzavírá ředitel IKEM Michal Stiborek.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here