Stada v Třinci a Českém Těšíně proinvestuje 200 mil. Kč

0
470
Stada_Arzneimittel_AG
Foto: Stada

Tržby výrobce generických léčiv německé skupiny Stada Arzneimittel AG, která letos koupila třineckou společnost Walmark, dosáhly za letošní první pololetí cca 1,5 miliardy euro [cca 38,6 mld. Kč]. To představuje 16% nárůst. I přesto skupina upozornila na propady, které zaznamenala kvůli krizi covid.

Podle zástupců německé skupiny bylo obtížené hlavně druhé čtvrtletí, kdy došlo k významným poklesům prodejů. Ty byly způsobeny snížením návštěv lékáren, lékařů a nemocnic, jakož i prodlevami v termínových nákupech.

„Vzhledem k přetrvávajícím negativním dopadům koronavirové pandemie však musíme i nadále vykazovat vysokou úroveň nasazení a odhodlání, abychom udrželi náš růstový kurz i v druhé polovině roku 2020,“ uvedl generální ředitel Stada Peter Goldschmidt.

EBITDA Stada Arzneimittel AG upravená o speciální položky vzrostla o 14 procent na 337 milionů eur [cca 8,8 mld. Kč]. Což firma vysvětluje zejména zvýšením efektivnosti ve výrobě, marketingu a prodeji. 8% růst tržeb byl způsobem nákupem několika nových farmaceutických společností.

Farmaceutické firmy žádají EK o zprůchodnění hranic pro léky

Německá skupina letos koupila Walmark

Skupina Stada letos v Česku koupila tuzemského středoevropského lídra v doplňcích stravy, třineckou společnost Walmark.

„Díky akvizici Walmarku se stáváme třetím až čtvrtým největším hráčem ve volně prodejných léčiv v České republice. Úspěšně probíhá integrace obou společností a daří se nám udržet třineckou továrnu v plném chodu nehledě na pandemii covid-19,“ uvedl generální ředitel společnosti Stada Pharma ČR Tomáš Mihál.

Upozornil, že firma do budoucna počítá s investicí do výrobního závodu v Třinci a logistického centra v Českém Těšíně v hodnotě přes 200 milionů korun. Součástí investic je i rozšíření centra excelence pro výrobu vitamínů, minerálů a doplňků stravy právě v Třinci.

Skupina Stada nebyla v případě akvizic aktivní pouze v České republice. V Rusku a SNS koupila firmu Takeda, na Filipínách zase značku Fern-c. Kromě toho společnost pokračuje v uvádění svých vlastních klíčových značek spotřebitelské zdravotní péče, jako je Zoflora.

O společnosti Stada Arzneimittel AG

Stada Arzneimittel AG sídlí v Bad Vilbel v Německu. Společnost se zaměřuje na strategii dvou pilířů skládající se z generik, včetně speciálních léčiv, a výrobků spotřebitelské zdravotní péče bez lékařského předpisu. Firma prodává své výrobky v přibližně 120 zemích po celém světě. Ve finančním roce 2019 dosáhla upravených tržeb skupiny ve výši 2 608,6 milionu EUR a zisku před odečtením úroků, daní, odpisů a amortizace [EBITDA] ve výši 625,5 milionu EUR. K 31. prosinci 2019 Stada zaměstnávala po celém světě 11 100 lidí.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here