Vedení České asociace farmaceutických firem [ČAFF] se dohodlo s jejím dosavadním výkonným ředitelem Martinem Mátlem na ukončení jeho působení ve vedení asociace ke konci letošního roku. Důvody nechtěl Martin Mátl komentovat.

Martin Mátl, který byl v čele asociace od roku 2015, byl v pořadí třetím výkonným ředitelem v historii ČAFF. Ta nyní sdružuje bezmála dvě desítky farmaceutických firem, které na český trh dodávají téměř každý druhý lék.

„Dohodli jsme se na ukončení spolupráce. Důvody prozradit nemohu, protože to by nebylo korektní vůči tomu, jak jsme se dohodli,“ uvedl Martin Mátl pro ZdraveZpravy.cz.

Ceny léků v Česku nereflektují realitu, říká Martin Mátl

Martin Mátl setrvá ve funkci výkonného ředitele ČAFF do 31. prosince 2020. Ve funkci bude nahrazen novým ředitelem, který vzejde z otevřeného výběrového řízení.

„Změna je život a já musím říci, že si velmi vážím těch pěti let, které jsem působil v asociaci. Byly to velice podnětné roky,“ doplnil Martin Mátl s tím, že jeho budoucí působení prozatím zůstává otevřené.

Vážíme si Martinovy práce

„Vážíme si práce, kterou Martin pro asociaci za posledních pět let odvedl a doufáme, že v pravý čas oznámíme jeho nástupce,” uvedl předseda představenstva ČAFF a generální ředitel Teva Pharmaceuticals Juan Carlos Conde.

Podle něj Martin Mátl přinesl do vedení asociace vysokou profesionalitu a odbornost. Upřesnil, že za dobu působení Martina Mátla se asociace stala respektovaným hráčem v celém systému veřejného zdravotnictví. To podle něj přitom nyní více než kdy jindy, potřebuje vytvářet strategická partnerství napříč celým farmaceutickým průmyslem.

„Věříme, že změnou na pozici výkonného ředitele tuto nezastupitelnou roli naší asociace zachováme. […] Osobně bych chtěl Martinu Mátlovi popřát mnoho úspěchů ve všech jeho budoucích krocích,“ dodal.

Martin Mátl před nástupem na pozici výkonného ředitele ČAFF pracoval pro Krajskou zdravotní a.s. v Ústí n. Labem. V letech 2007 až 2013 byl členem představenstva České lékárnické komory [ČLnK], kde se věnoval cenové a úhradové regulaci léčiv. V letech 2013 a 2014 vedl odbor Farmacie Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Co je ČAFF

Martin Mátl byl třetím výkonným ředitelem ve dvacetileté historii ČAFF, která od roku 2000 sdružuje výrobce a dodavatele generických léčiv a biosimilars a je členem evropské asociace farmaceutických firem Medicines for Europe. Hlavním cílem asociace je zajišťovat maximální dostupnost léků pro pacienty v ČR a udržitelnost zdravotního systému.

Co je Česká asociace farmaceutických firem

Soustřeďuje se proto na podporu rozvoje generických a biosimilárních léčivých přípravků, které představují stejně bezpečné a účinné obdoby originálních léků. ČAFF proto usiluje o konstruktivní dialog s představiteli státní správy a zdravotnického systému, plátci, lékaři a pacienty o relevantních systémových otázkách, týkajících se dostupnosti generických a biosimilárních léků v ČR.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here